Yamaç Paraşütü Nedir Tarihi ve Türkiye’deki Uçuş Bölgeleri

Yamaç Paraşütü, hava sporları arasında en popüler branşlardan biridir. Atlama paraşütünden farklı olarak uzun süreler havada kalmak için tasarlanmış özel paraşütle yapılır. Bu yazımızda Yamaç Paraşütü Nedir Tarihi ve Türkiye’deki Uçuş Bölgeleri konulu makalemizi inceleyeceğiz.

Yamaç Paraşütü Nedir

Yamaç Paraşütü Nedir

Yamaç Paraşütü bir paraşüt ile yüksek bir tepe olan bir yerden koşularak havalanmaktır. Eğimli olması gereken yüksek bir tepeye serilen paraşüt, yamaç paraşütünü yapan kişinin koşmaya başlaması ile hava ile dolar ve paraşütle birlikte havalanma gerçekleşir. Uçuş süresi kullanılan malzemenin göstereceği performans ve yapan kişinin tecrübesine göre kilometrelerce/saatlerce sürebilmektedir. Yamaç Paraşütü tek kişilik veya tandem adı verilen kanatlar yardımıyla iki kişi olarak yapılabilmektedir.

Yamaç Paraşütü Tarihi

İlk denemesi 1940lı yıllarda yapılan bu spor günümüze gelen tarihsel değişiminde pek çok farklılık göstermiştir. Yıllar içerisinde geliştirilerek uçuş süresi ve güvenlik arttırıcı önlemler konusunda ilerleme kaydetmiştir. İlk yamaç paraşütü serbest atlayış paraşütü ile benzerlik göstermekte iken günümüzde basınca dayanıklılık özelliği yerine yüksek kaldırma kapasitesine sahip aorofil yapı olarak sistemi değişmiştir.

Türkiye’de Yamaç Paraşütü

1980li yıllar itibariyle yamaç paraşütü kanat yapısı daha kolay havalanabilen, daha kolay süzülebilen ve yavaş çöküş oranı konularında en iyi dereceye ulaşmıştır. Türkiye’de yamaç paraşütü 1990 yıllarında Fethiye Ölüdeniz civarında bulunan Baba Dağı’nda ilk olarak üniversite kulüplerinin denemesi ile yapılmaya başlamıştır.

Yamaç Paraşütü doğa sporları ile iç içe ve en ekonomik hava aracı olması sebepleri ile severek yapılan bir spor olmuştur. Yapımı için özel bir yeteneğe sahip olunması istenmeyen bir spordur. Bu sporu yapmak isteyenler için Yamaç Paraşütü Sporu Standart Eğitim programının uygulanması ile kolay ve meraklılarına keyif vererek yapılan bir etkinliktir. Yamaç Paraşütü Sporu Standart Eğitimini THK, üniversite Kulüpleri ve özel kulüpler tarafından verilmektedir.

İlginizi Çekebilir :  Alzheimer Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Türkiye’de Yamaç Paraşütü Uçuş Bölgeleri

Türkiye’de bulunan Yamaç Paraşütü uçuş bölgelerinden bazıları şunlardır;

Muğla/Fethiye ilçesinde bulunan Babadağ deniz kıyısında bulunan yamaç paraşütü pisti Nisan- Ekim aylarında güvenli uçuşlar için uygundur. Toplamda üç pisti içinde bulunduran bu bölgede sezonun başında ve sonunda yaşanabilecek hızlı hava değişimleri olabilmektedir.

Denizli/Pamukkale’de bulunan yamaç paraşütü Denizli’ye 21 km uzaklıkta bulunan Çökelen Dağı Eteklerinde yapılmaktadır. Ilıman iklime sahip olduğu için yılın her dönemi uçuşa müsaittir.

Ankara’nın Gölbaşı Bölgesinde bulunan yamaç paraşütü pistine ulaşım kolaylıkla sağlanmakta olup Ankara’daki üniversiteler için havacılık kulüpleri eğitim yeri olarak kullanılmaktadır.

Bolu/Abant’ta bulunan Abant Dağlarında yamaç paraşütü yapılmaktadır. Şehir merkezinin 34 km güneyinde bulunan bu pist her türlü doğa sporuna uygun olan bir mesire alanındadır.

Yamaç Paraşütü

Isparta’da bulunan Eğridir beldesi yamaç paraşütü için uygun tepelere sahip bir turistlik mekandır. Süleyman Demirel Üniversitesi Havacılık Kulübü eğitim faaliyetlerini bu konumda gerçekleştirmektedir.

Kayseri ilinde bulunan Ali Dağı yamaç Paraşütü için kullanılan bir başka merkezdir. Diğer spor faaliyetlerine de ev sahipli yapan Ali Dağında Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu eğitim faaliyetleri de yürütülmektedir.

Eskişehir/İnönü’de Türk Hava Kurumu Tesislerinde yamaç paraşütü yapılmaktadır. Bu merkezde Türk Hava Kurumu eğitim kursları düzenlenmektedir.

Antalya ilinde Aksu’da bulunan tepe Akdeniz Üniversitesi Havacılık Kulübü tarafından kullanılmakta olup yamaç paraşütü sporuna uygun bir başka merkezdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ