WHO Dünya Sağlık Örgütü Nedir Ve Amaçları Nelerdir

Sağlık ve yaşam üzerine bilinmesi gereken bilgileri ve önemli noktaları Bilginler.net ekibi olarak Sağlık & Yaşam bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaktayız. Bu yazımızda WHO Dünya Sağlık Örgütü Nedir Ve Amaçları Nelerdir konulu makalemizi inceleyelim.

Dünya Sağlık Örgütü

Dünya Sağlık Örgütü Nedir

1948 yılından beri Toplum sağlığı ile ilgili uluslararası çalışmalar yapan Birleşmiş Milletlere bağlı örgüttür. 1945 yılında Abd’nin San Francisco kentinde Birleşmiş Milletler Konferansı yapılmıştır. Bu toplantı da ortak karar olarak Uluslararası Sağlık Örgütü Toplantısı düzenlenmesi kabul edilmiştir. Belçika’lı Prof.Dr. Rene Sard başkanlığında 15 kişilik bir komite oluşturularak toplantısının ön hazırlığı yapılmıştır. Bu konsey toplantının gündemini oluşturmuş Uluslararası Sağlık Örgütünün alınması gereken kararları düzenlemiş ve Anayasa taslağı hazırlanmıştır. 1946 yılında Newyork’ta Uluslararası Sağlık Konferansında Birleşmiş Milletlere üye olan 51 temsilci ülkenin yanında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu, Rockefeller Vakfı temsilcileri, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kızılhaç, PAHO, OIHP kuruluşları ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü anayasası hazırlanmıştır. Bu hazırlanan anayasayı 1946 yılında 61 ülke temsilcisi imzalamıştır. Dünya Sağlık Örgütü Anayasasının resmen yürürlüğe girmesi için en az 26 üye ülke tarafından kabul etmesi gerekli olmuştur. Kabul olma süresinde bir ara komisyon oluşturulmuştur.Bu komisyonun görevi Dünya Sağlık Örgütünün işlevlerini yerine getirmek olmuştur.  Ara komisyonun görev süresi 2 yıl sürmüştür. 1948 yılında 26 ülkenin onay vermesi ile Dünya Sağlık Örgütü tam olarak kuruluşunu tamamlamıştır. Her yıl 7 Nisan günü Dünya Sağlık Örgütü Anayasasının oluşturulması yıldönümü olarak Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir :  Tansiyon Nedir Tansiyon Çıkması Ve Düşmesi Hastalık Belirtisi Midir?

24 Haziran 1948 yılında İsviçre ve Cenevre kentlerinde BM sarayında 48 ülkenin temsilcisi toplanmıştır. Genel kurulun bir ay süren çalışmalarını tamamladığında üye ülke sayısı artarak 55 üyeye çıkmıştır.  Bu sıralarda Genel Direktörlüğüne Kanada’lı Dr. Brock Chisholm getirilmiştir. Örgüt içinde düzenlemeler yapılmış ve İcra Kurulu’nu oluşturan 18 üye seçilmiş Dünya Sağlık Örgütünün yıllık programı bütçesi ve içindeki personeller belirlenmiştir. Ayrıca bölgesel örgütlenme konusunda Bölge Ofisi kurulması kararına varılmıştır. Bu kurulacak Bölge Ofisinin amacı Dünya Sağlık Örgütü ve Ulusal Hükümetler arasındaki ilişkiyi canlı tutmaktır. Dünya Sağlık Örgütü 2000 yılından beri 191 üye ülke ve 2 ortak üye ülke ile çalışmalarını yürütmektedir.

Örgütün Başlıca Amaçları;

Birleşmiş Milletler, meslek grupları, sağlık idareleri vb örgütler ile iş birliğinde bulunmak, İstatistik ve Epidemiyoloji hizmetlerini de içinde barındıran idari ve teknik hizmetler oluşturmak ve ilerletmek, Bilim ve Meslek grupları ile iş birliğinde bulunarak sağlık konusunda gelişim kaydetmek, Uluslararası Sağlık Sorunları konusunda anlaşmalar yapmak, Ruh Sağlığı konusunda toplumlar arası uyumlu ilişkiler için çözümler oluşturmak, Sağlık Alanındaki araştırmalara destek vermek, Sağlık meslek grubuna ilişkin eğitimin iyileşmesi konusu üzerinde çalışmalar yapmak, Sağlık konusunda toplumları aydınlatma yolunda adımlar oluşturmak ve genel olarak Dünya Sağlık Örgütünün kapsamına giren her konuda örgütün amacına uygun davranmaktır.

WHO Dünya Sağlık Örgütü

Dünya Sağlık Örgütünün Ana Organları;

Genel Kurul (Başkan), Güvenlik Konseyi (üye olan ülkeler), Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Sekreterlik, Veraset Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’dır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ