Vacip Nedir Vacip Olan İbadetler Nelerdir

Tüm insanlığa gönderilen hak dini İslam Dini hakkında bilmemiz gereken konuları ve bilgileri Bilginler ekibi olarak Dini Bilgiler bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise Vacip Nedir Vacip Olan İbadetler Nelerdir konulu makalemizi inceleyelim.

Vacip Nedir

Vacip sözlükteki anlamı ile “sabit, var ve gerekli olan, lazım” anlamlarını karşılamaktadır. İslam dininde ise kesin bir delille kesinlikle yapılması gereken dini yükümlülükler olarak adlandırılmaktadır. Bu vacip tanımı fakihlerinin çoÄŸu tarafından benimsenen tanımdır.

Hanefi Mezhebinde Vacip

Hanefiler ise fakıhlerden ayrılarak vacip kavramını farz ve vacip olarak iki baÅŸlıkta ele alır. Hanefi mezhebinde bir hüküm kat’i delil ile sabit olduÄŸunda farz, hüküm zanni deliller ile sabit olduÄŸunda ise vaciptir görüşünde birleÅŸirler. Hanefiler de vacip olan eylemin farza yakın olarak zorunlu ve kesin olarak yapılması gerektiÄŸi düşüncesindedirler. Bu düşünce delilin kuvveti ve dini sonucunu göstermeye yönelik olduÄŸundan dolayı Hanefiler vacip kelimesini çoÄŸu yerlerde “ameli farz” ifadesi ile kullanırlar. ÖrneÄŸin fitr sadakası, vitr ve bayram namazları, namazda Fatiha’nın okunması, kurban kesme eylemi zanni delille sabit olduÄŸundan Hanefilere göre farz eylem deÄŸilde vacip eylem olarak adlandırılır.

İslam dininde bulunan genel görüşe göre vacibin terk edilmesi durumu tahrimen mekruh olarak adlandırılmaktadır. Yani tahrimen mekruh; haram olmaya yakın olan mekruhtur. Tam olarak haram kelimesini kullanılmamaktadır. Bu durum farklı fakihlere göre farklı düşünceler ile karşılanmıştır. Bazı İslam alemlerine göre vacip olarak bilinen eylem gerçekleştirilmediğinde bu kişinin tövbe etmesi gerekmektedir. Bu gerçekleştirmediği eylem sonucu tövbe etmeyen kimse tövbe etmeden vefat ederse günah işlemiş sayılır ve bu davranışından dolayı azap görür.

Vacip İbadetler

Efal-i mükellefinden biri olan vacip Kur’anı Kerim de “açıkça belli edilmemiÅŸ olan” emirlerdir. Farz ibadetlerden farklı olarak açıkça belirtilmeyen ibadetleri karşılar ve farzdan bir alt seviye olarak deÄŸerlendirilir. Vacip ibadetleri farz gibi gören bu konuda en sert düşüncelere sahip mezhep Åžafii mezhebidir. DiÄŸer mezheplerin görüşleri daha hafiftir. Hanefi mezhebinde vacip olarak nitelendirilen bazı durumlar baÅŸka mezhepler tarafından sünnet kabul edilmektedir. Fakihlerin benimsedikleri görüşlere göre kavramlar deÄŸiÅŸiklik göstermektedir.

İlginizi Çekebilir :  Supplement Nedir Ne İşe Yarar Faydaları Ve Zararları Nelerdir

Vacip İbadetler

Vacip ibadetlere örnek verecek olursak; vitr namazı ve bayram namazlarını kılmak, nafile oruca niyet edip bozulma durumu olduÄŸunda kaza orucu tutmak, Hac ibadetini gerçekleÅŸtiriken sa’y ve veda tarafı yapmak Hanefi mezhebine göre benimsenen bazı vaciplerdir. Ayrıca ibadetlerin içinde de vacip olan durumlar vardır. ÖrneÄŸin namaz kılarken yapmamız vacip olan eylemler; dört rekatlı namazda ikinci rekatı kıldıktan sonra ilk oturuÅŸu yapmak, hem ilk oturuÅŸta hem son oturuÅŸta Tahiyyat duası okumak, tadil-i erkana yani bizden istenilen her fiili yerinde ve askeri düzeyde yaparak dikkat etmek, namaz bittiÄŸinde saÄŸa ve sola selam vermektir. Namaz kılarken namazın vaciplerinden birini unutarak yapmayan kiÅŸinin namazın sonunda sehiv secdesi yapması gereklidir. Sehiv secdesi yanılma secdesi olarak bilinir. Son oturuÅŸta Tahiyyat suresinin okuduktan sonra önce saÄŸa sonra sola selam verdikten sonra  “Allahü Ekber” diyerek iki kere daha secde yapılır. İkinci secdeden sonra tekrar tahiyyat duası salli barik duaları ve rabbena duaları okunarak yine saÄŸa ve sola selam verilerek sehiv secdesi tamamlanır. Vacipler yerine getirilmediÄŸinde ve namazın sonunda sehiv secdesi yapılması da unutulduÄŸunda hiç konuÅŸmamış ve kıbleden yönünü deÄŸiÅŸtirmemiÅŸse sehiv secdesi yapabilir.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir diğer makalemiz olan Sünnet Nedir Çeşitleri Nelerdir konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ