Ustalık Belgesi Nedir Nereden Alınır Ve Kimler Alabilir

Mesleki ve teknik sektörlerin gerektirdiği bilgi ve belgeleri Bilginler ekibi olarak Bilim & Teknik bölümümüzde sizlere tanıtmaya çalışıyoruz. Bu makalemizde ise Ustalık Belgesi Nedir Nereden Alınır Ve Kimler Alabilir konusunu inceleyeceğiz.

Ustalık Belgesi

Bir mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip kişilerin, gerçek iş hayatında veya gündelik hayatlarında, bu bilgi ve becerileri kullanarak, çözümler getirebilmeleri ve kullanabilmelerine ustalık denir. Günümüzde, ustalık belgesinin yasal açıdan alınması zorunlu hale getirilmiştir. Ustalık belgesi olmayan kişiler, iş yeri açamazlar. Ustalık belgesi olan kişiler veya o iş yerinde çalışan kişiler, belgelerini iş yerinin duvarına asmak zorundadırlar. Ustalık belgesi kullanımında yaş sınırı vardır. Kişi, 18 yaşından önce ustalık belgesi sahibi oldu ise, 18 yaşını doldurduktan sonra ustalık belgesini kullanabilmektedir. Mesleki eğitim kurumlarının 4 yıllık okullarından mezun kişilere ve meslek lisesi mezunu olup sonrasında 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunu olanlara, doğrudan bağımsız iş yeri açabilme belgesi verilmektedir. Kalfalık yeterliliğini kazanmış bir kişi, en az 5 yıl mesleğinde deneyimli ise, direk ustalık belgesi almak için sınavlara girebilmektedir. Mesleğinde usta olmayan bir kişi, usta sıfatıyla çalıştırılamaz. Kişi bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, ustalık belgesi almak istediği konu hakkında eğitim alabilmektedir.

Ustalık Belgesinin Önemi

Günümüzde Ustalık Belgesi olmayan kişiler, usta olarak çalışamamaktadır. Önceki yıllarda ustalık belgesi olmadan, mesleki alanda çalışan çok fazla kişi bulunmaktaydı. Herkes her alanda usta olamaz. Herkesin usta olduğu, işini iyi yaptığı farklı alanlar bulunmaktadır. İşinde uzman ve usta kişilerin yaptıkları işlerden daha verimli sonuçlar alınmaktadır. Her zaman daha iyi yetişmiş bir eleman ve iyi hizmet veren kurumlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle tesisat ve inşaat sektöründe çalışan kişilerin ustalık belgesi alması zorunlu tutulmuştur.

Elektrik Ustası

Ustalık belgesi olmayan kişiler, iş yeri açamadığı gibi iş yerinde çalışanlarında belgesinin olması zorunluluğu getirilmiştir. Yaptırma uymayanlara ise ceza kesilmektedir. Elektrik, sıhhi tesisat, inşaat gibi önemli ve riskli işlerde, usta kişilere ihtiyaç vardır. Belge sahibi olmayan kişiler, öncelikle geçici ustalık belgesi almaları gereklidir. Ustalık kurslarına katılarak gerekli eğitimi aldıktan sonra sınavlarda başarı göstererek, ustalık yetki belgesini alabilirler. Ustalık belgesi almak için, kişinin bulunduğu bölgedeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlara başvurabilir.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Ustalık belgesi, mesleki çıraklık eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Ustalık belgesi almak isteyen kişiler, bu kurumlara başvurarak, sınava tabi olunurlar. Pratikte ustalık belgesini tamamlayan kişiler, eğitim bitiminden sonra sınava girebilirler. Eğer öğrenci kalfalık belgesine sahip ise, mesleğinde 5 yıl deneyimli olma şartı aranır. Gereken şartları taşıyan kişiler, direk ustalık sınavına başvuru yapabilirler. Mesela, inşaat sektöründe ustalık belgesinin olması şartı, günümüzde kalitesiz inşaat yapımı sonucu, depremden dolayı can ve mal kaybı oluşmaktadır. Bütün bu tehlikelerle baş etmek için, öncelikle mesleğinde usta ve yetkin kişilerin yetişmesi sağlanmalıdır. Bu yüzden inşaat sektöründe, ustalık belgesi çok önemlidir.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Aynı şekilde elektrik ve elektrik- elektronik sektöründe yetişmiş vasıflı eleman ihtiyacı çok fazladır. Mesleğin getirdiği yüksek tehlike ve risk faktörleri sebebiyle bazı çalışma alanlarında ustalık belgesi bile yetersiz kalmaktadır. Buna örnek olarak yüksek gerilim hat ve trafo bakım işlemleri için ustalık belgesi sahibi olmak yetersiz gelmektedir. Bunun için ayrı ihtisas belgesi olan Ekat Belgesi gereklidir. EKAT BELGESİ konulu yazımız için üzerine tıklayınız.

İlginizi Çekebilir :  GPU Mining Nedir GPU Madenciliği Hakkında Genel Bilgiler

Ustalık Belgesi Eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar, 35-40 saat sonunda, ustalık belgesi eğitimleri vermektedir. Türkiye deprem riski yüksek olan bölgelerden biridir. Tehlike oluşturabilecek deprem riskinden, korunmak veya tehlikeleri en aza indirgemek için, mühendislik ve inşaat sektörüne önem verilmesi gerekmektedir. Bu nedenden dolayı, mesleğinde yetkin kişiler çalıştırılması gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi için çıraklıktan ustalığa doğru, tecrübe edinerek, bu tecrübelerini kullanabilecek yetiye sahip kişiler gereklidir. Ustalık belgesi alan kişiler, iş yeri açabilme hakkına sahip olurlar. Ayrıca usta kişi yanında çırak yetiştirmek istiyorsa, ustanın, usta öğretici belgesine de sahip olması gerekmektedir. Ustalık belgesi, mesleki eğitim merkezlerinden, hayat boyu öğrenme kapsamında alınabilmektedir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler, çırak yetiştirirken usta öğretici belgesi ile bunu gerçekleştirirler. Bunun dışında, kendi uzmanlık alanında eğitim verememektedir. MEB bağlı kurumlarda, 40 saatli bir ders programı sonunda, usta öğreticilik belgesi verilebilmektedir. Ustalık sınavlarına girebilmek için; öğrenim belgesinin aslı ve fotokopisi, fotoğraf, nüfus cüzdanı örneği ve sağlık raporu gerekmektedir. Sınavlar, Şubat, Haziran ve Eylül dönemlerinde yapılmaktadır.

İş Yeri Açma Belgesi

İşyeri açma belgesi ve ustalık belgesi sorumlulukları aynı kapsamdadır. Mesleki eğitim okullarının 4 yıllık bölümlerinden mezun olan kişiler, doğrudan işyeri açma belgesi alabilmekteyken, mesleki liselerden mezun kişiler, 1 yıl belgelendirilerek, iş yeri açma belgesi verilmektedir. Kişiler, aldıkları ustalık belgesinin, alt dallarındaki bir bölümünden de belge alabilirler.

İlginizi çekebilecek olan bir diğer makalemiz Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir Nasıl ve Nereden Alınır konulu yazımız için lütfen linkin üzerine tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ