Usta Öğreticilik Belgesi Nedir Nereden Alınır Ve Ne İşe Yarar
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin incelendiği ve bunun yanı sıra teknik alandaki bilgi ve gereksinimleri Bilginler.net ailesi olarak Bilim & Teknik bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalışmaktayız. Bu yazımızda ise Usta Öğreticilik Belgesi Nedir Nereden Alınır Ve Ne İşe Yarar konulu makalemizi inceleyelim.
İçerik
Usta Öğreticilik Belgesi Nedir Nereden Alınır ve Kimler Alabilir
Eğitim çeşitliliğini artırabilmek için günümüzde birbirinden farklı çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalardan birisi ise; çeşitli sanat okullarının ve halk eğitim merkezlerinin eğitimde bulunduğu yerini artırmaktır. Sizlere belirttiğimiz eğitim kurumlarında görevli olan kişilere usta ya da usta öğretici denir. Ek olarak bir iş yerinde kalfa veya çırak yetiştirebilmek için de o iş yerinde çalışan ustaların en az birinin usta öğretici belgesine sahip olması gerekmektedir.
Usta Öğreticilik Belgesi İçin Başvurular Nereye Yapılır
Usta öğreticilik belgesi almak isteyen kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olan mesleki eğitim merkezleri tarafından verilir. Halk eğitim merkezleri de bu tanımın içerisinde yer almaktadır. Bu maksat ile bulunduğunuz ilde yer alan halk eğitim merkezlerinden uta öğreticilik belgenizi alabilirsiniz. Bunun dışında İstanbul’da yaşayan kişiler İstanbul’un en büyük ücretsiz eğitim kurumu olan İSMEK’ten alabilirsiniz. Konya’da yaşayan kişiler ise her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlanan KOMEK’ten usta öğretici belgesi alabilirsiniz. Fakat bu belgeyi almak isteyen kişiler genellikle yaşadıkları ilde yer alan Halk Eğitim Merkezleri’ni tercih etmektedir.
Usta Öğreticilik Belgesi Nasıl Alınır
Usta öğretici belgesi almak isteyen bir kişi bunun için gerekli olan şartları taşıması gerekir. Belgeyi almak isteyen kişilerin illerinde kurs açılmadıysa başka bir ilde de usta öğretici belgesi almak için kursa gidebilirler. Yapılan başvurudan sonra kurs açıldığında adaylar toplamda 40 saat sürecek olan bir kursa katılır. Bu kursu başarılı bir şekilde tamamlayan kişilere usta öğretici belgesi verilmektedir. Kursa katılan kişilerin katıldıkları programdan başarılı sayılması için kursun sonunda yapılan sınavdan en az 45 alması gerekmektedir.
Usta öğreticilik eğitiminde gösterilen dersler şu şekildedir
-Eğitim psikolojisi: 3 saat
-Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri: 4 saat
-Mesleki Analiz ve Öğretimin Programının Hazırlanması: 8 saat
-Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları: 4 saat
-İş Güvenliği: 4 saat
-Atölye ve Meslek Derslerinin Öğretim Teknikleri: 8 saat
-Öğrenme, Ölçme ve Değerlendirme: 3 sat
-İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri: 4 saat
-Sınav Değerlendirmesi: 2 saat
Usta Öğreticilik Belgesi Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nedir
Halk eğitim merkezlerinden usta öğreticilik belgesi alabilmeniz için bazı belgeleri sunmanız gerekir. Bu belgeler şu şekildedir:
-Öğrenim Belgesi
-Diploma Fotokopisi
-Nüfus cüzdanı fotokopisi
-Daha önceden görev yaptığını gösteren görev yaptığı yerden yada ilçeden aldığı belgeler
-Seminer belgesi fotokopisi
-5 tane plastik şeffaf telli dosya
-5 tane poşet dosya
-Başvuru formu (İnternet üzerinden indirebilirsiniz)
-Sabıka kaydı
Yukarıda belirttiğimiz belgeleri tamamladıktan sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne teslim etmeniz gerekmektedir.
Mesleki eğitim merkezleri, usta öğreticilik kurslarını istedikleri zaman açabilirler. Fakat genellikle kurslar 20 kişi başvuru kotasına ulaştığında açılmaktadır. Kurslara katılan kişiler toplam kurs süresinin 4’te 1’inden yani 10 saatten fazla devamsızlık yaptığı zaman başarısız sayılacaktır.
Okuma yazma ogretimi icin de bu belgeden olmasi gerekli mi
Usta Öğreticilik Belgesi, bir İŞ YERİNDE kalfa çırak ve öğrenci yetiştirebilmek için sorumlu ustanın mutlaka sahip olması gereken bir belgedir.