Üfe Ve Tüfe Nedir Ne Anlama Geliyor

Ekonomi ve finans alanında bilgi, haber ve gelişmeleri Ekosektör bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda Üfe Ve Tüfe Nedir Ne Anlama Geliyor inceleyeceğiz.

Üfe Ve Tefe

Gerek yurt içi gerekse de yurt dışında meydana gelen anlık iniş-çıkışlar, enflasyon oranlarına bağlı olarak değişim göstermektedir. Fiyat seviyelerinde yaşanan hissedilir inişler ve çıkışlar, bilindiği üzere enflasyon değerlerini oluşturmaktadır. Enflasyon düzeyinin belirlenmesi için tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyatları endeksi (ÜFE) olmak üzere önemli iki göstergelerin sonuçlarına bakılmaktadır. Bu sebepten dolayı finans piyasaları için, ÜFE ve TÜFE verileri oldukça önem arz eden bir noktadır.

Her ülke enflasyon oranlarını belirlemek ve ülkeye duyurmak amacıyla ÜFE ve TÜFE verilerini hesaplar. Bu kapsamda piyasaları en çok etkileyen veriler ise, ABD tarafından oluşturulur. Bunun sebebi, yatırım araçlarının değerleri dolar üzerinden oluşturulması ve yatırımların da dolar üzerinden yapılmasıdır. Bu nedenle ABD tarafından açıklanan her veri, hayati önem taşımaktadır. Bu demek değildir ki diğer ülkelerin bizlere duyurmuş olduğu veriler, uygulanan para politikaları için önemli değillerdir. Önemlidir fakat önemlilik dereceleri, tamamen daha düşüktür. Bu derecelerin hepsini aracı kurumların eğitimleri ve sunumları ile, öğrenebilirsiniz. Böylelikle fiyat seviyelerinde yaşanacak olan hassas dalgalanmaları da, az da olsa tahmin edebilirsiniz.

ÜFE nedir?

Üretici fiyatları endeksinin tam kısaltması olan ÜFE, toptan satış fiyatlarındaki değişimleri aylık rutin olarak gösteren göstergedir. Belli bir dönem içinde üretime söz konusu olan ve yurt içinde satışa sunulan malların, üretici fiyat değişimlerini meydana getirir ve gösterir. ÜFE verilerinde yaşanan artış, hisse senedi ve tahvil piyasalarında meydana gelen düşüşlerin sebepleri arasındadır. Çünkü ÜFE ile faiz oranları birbirine çoğu zaman eş yönlü olarak hareket eder. Bu nedenle faiz oranlarının artış göstermesi, doların eş zamanlı olarak değer kazanacağını bizlere söyler. Tersi durum meydana gelir ise eğer, dolar ters orantılı olarak düşer. Üretici fiyatları endeksi, her zaman için bir önceki ay için veriler aylık olarak düzenli şekilde ülkeye duyurulur. Ekonomik takvim aracılığı ile, bu duyuruları hiç kaçırmadan takip edebilirsiniz.

Üfe

TÜFE nedir?

ÜFE’nin tam aksine TÜFE ise tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetler grubunda bulunan varlıkların fiyatlarındaki değişimleri gösterir. Tüketici fiyat endeksi olarak da bilinen bu gösterge sayesinde, enflasyon oranlarında yaşanacak olan artışları ve düşüşleri görebilirsiniz. Tüketici harcamaları enflasyonun 3’te 2’sini oluşturduğu için TÜFE oranları, son derece önem arz eden bir noktadır. Meydana gelen artışlar, ÜFE’de olduğu gibi faiz oranlarının da eş zamanlı olarak artış göstermesini sağlar. Bu da piyasalarda yer alan doları oldukça güçlü bir duruma getirir. Fiyat seviyelerinde ciddi anlamda yükselişlerin meydana gelebileceğini ve tamamen dikkatli olunmasını gerektiğinin sinyallerini verir. Saat  15:30 gibi açıklanan bu veriler, her ayın 15 ile 21’i arasında ekonomik takvimde yer alarak, yatırımcıların hepsine ulaştırılmaktadır. Bu tarihleri takip etmenizi öneririz.

Tüik

İlginizi Çekebilir :  Dünya'da Bitcoini Resmi Olarak Tanıyan Ülkeler
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ