Tuz Gölü Hakkında Bilgi Nerede Ve Nasıl Gidilir
Tuz Gölü, Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en büyük ikinci göl olma özelliğine sahiptir. Bu yazımızda Tuz Gölü Hakkında Bilgil Nerede Ve Nasıl Gidilir konulu makalemizi inceleyelim.
İçerik
Tuz Gölü Hakkında Bilgi
İç Anadolu Bölgesinde bulunan Tuz Gölü ülkemizin tuz ihtiyacının %40’ını sağlamaktadır. Bu açıdan Tuz Gölü hem turistik hem ticari olarak önemli bir göldür. Etrafında platolar bulunan göl tektonik bir çukurluğun en derin bölümünde bulunmaktadır.
Gölün içinde bulunan algler sayesinde gölün rengi beyaz değil kiremit rengi ve kırık beyaz karışımıdır. Fotoğraf çekmeyi sevenler için harika karelerin yakalanabileceği anlar Tuz gölünde mevcuttur.
Gölün etrafında kil gibi bir yapı bulunmaktadır ve bu yapı tamamen tuz ile kaplıdır. Bu alandaki aydınlık görüntü gözünüze rahatsızlık verebilir. Bu yüzden güneş gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmayın.
Araştırmalara göre 1995 yılından beri göl %85 oranında küçülmüştür. Bazı haberlerde gölün yok olacağı söylenmiştir. Araştırmacıların beklentisine göre 2015 te göl tamamen yok alacaktı. Fakat öyle bir durum şuan bulunmamaktadır.
Faydaları Nelerdir
Gölün etrafında gezerken göle ayaklarınızı sokabilirsiniz. Gölün üzerinizde yürürken ilginç bir his duyulmaktadır. Göldeki mineraller cildinizi besler ve ayaklarınız krem sürülmüş gibi bir yumuşaklık kazanır. Tuz Gölünün çevresinde bulunan kozmetik dükkanlarından sağlıklı ürünler satın alabilirsiniz. Farklı mineralleri içinde barındıran göl vasıtasıyla üretilmiş krem ve diğer ürünler bu mekanlarda satılmaktadır.
Tuz Gölü Efsanesi
Tuz Gölü Efsanesine göre zamanında o civarda yaşayan halk tuz ihtiyacını küçük bir gölden karşılamaktaymış. Zamanla bu göldeki tuzlar bitmiş ve insanlar tuz ihtiyaçlarını karşılıksız kalmış. Bu haldeyken tuz gölünü o zamanlar tatlı iken tuzlu bir göl haline getirmişler ve tuz ihtiyaçlarını buradan karşılamaya devam etmişler.
Başka bir efsaneye göre gölün bulunduğu yerde yaşlı bir kadının üzüm bağları bulunuyormuş. Bir gün bir kadın bağların önünden geçerken canı üzümlerden çok istemiş ve bağın sahibinden üzüm talep etmiş. Fakat bağın sahibi üzüm vermemiş. Bunun üzerine üzüm isteyen kadın bağların tuz buz olsun diyerek gitmiş. Bu hadiseden sonra üzüm bağları tuz buz olmuş ve tuz gölü oluşmuş.
Tuz Gölünün Yapısı
Tuz Gölünün oluşmasında çevresinde bulunan kayaçlar etki etmiştir. Zaman içerisinde yağan yağmurlar vasıtasıyla tektonik hareketler ile bu alan çökmüştür. Sonrasında sular bu alana dolmuş ve kayaçları eritmiştir. Bu alan kış aylarında su ile dolmaktadır. Yazın ise kuraklaşır ve sular buharlaşır. Göl bir tuz gölü halini alır. Yetkili kişiler bu tuzları toplar ve işleyerek kullanıma hazır hale getirir.
Tuz Gölünün Konumu Ve Ulaşım
Tuz Gölü İç Anadolu Bölgesinde Konya, Ankara ve Aksaray il sınırları içerisindedir. Göle şahsi araçla ya da otobüs kullanarak ulaşılabilir. Otobüs kullanımda Ankara AŞTİ’den kalkan Aksaray otobüslerine binilebilir. Konya otobüsleri ile Cihanbeyli’ye gelip oradan göle giden vasıtalar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Şahsi araçla Ankara’dan Konya Devlet Yolunu takip ederek Tuz Gölü’ne gidebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek olan diğer yazımız 5000 Yıllık Çankırı Tuz Mağarası Ve Hakkındaki Bilgiler konulu makalemiz için lütfen linke tıklayınız.