Turşu Nasıl Yapılır Turşu Tarifi Ve Püf Noktaları

Güzel ülkemizin her biri bir derya olan yöresel lezzetlerini Bilginler.net ekibi olarak Tarifler bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalışmaktayız. Bu yazımızda ise Turşu Nasıl Yapılır Turşu Tarifi Ve Püf Noktaları konulu yazımızı inceleyelim.

Turşu Nasıl Yapılır

Turşu Nasıl Yapılır

Geleneksel Türk Mutfağının vazgeçilmez tatlarından bir olan Turşu aynı zamanda kültürümüzün de bir parçası haline gelmiştir. Yediğimiz yemeklerin yanında tamamlayıcı görevi gören turşu arzuya göre yapılan malzemesine göre çok geniş bir yelpazaye sahiptir. Peki turşu nedir ve püf noktaları ve gerekli malzemeler nelerdir?

Karışık Turşu Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

3 adet havuç, 5-6 adet sivribiber, 1 adet küçük lahana, 4-5 adet kırmızı domates, 4 adet acur, 5-6 adet yeşil domates, 2-3 baş sarımsak, 1 adet kereviz sapı ve yaprağı, 1/2 demet maydanoz, 1/2 fincan sıvı yağ, 1 çay bardağı kaya tuzu, 1/2 su bardağı sirke, 1 çorba kaşığı limon tuzu, 1 çorba kaşığı şeker olarak sayabiliriz.

Bu saydığımız malzemeleri temin ettikten sonra sebzeleri iyice yıkayarak ayıklayalım. Çatal yardımı ile hazırladığımız sebzelere delikler açalım. Turşuyu yapacağımız kavanozun en dibine yıkadığımız acurları yerleştirelim. Daha sonra sarımsakları ikiye bölelim. Böldüğümüz sarımsakları koyduğumuz sebzelerin arasına sıra sıra yerleştirelim. Sırası ile havuçları, yeşil domatesleri, lahanaları, kırmızı domatesleri, kereviz sap ve yapraklarını, maydanozları aralarına sarımsakları koyarak sıralayalım. Saydığımız malzemelerden turşu için kullanacağımız suyu tuzu koyarak kaynatalım. Ardından soğumasını bekleyelim. Soğuyan bu suya şeker, sirke, limon tozunu koyalım. İyice karıştırdıktan sonra bu karışımı sebzeleri içine dizdiğimiz turşu kavanozuna dökelim. Bu işlemden sonra son olarak sıvı yağı ekleyelim ve kavanozun kapağını iyice kapatalım. Turşunun tutması için en az 10-15 gün boyunca hiç açılmadan olması beklenmelidir.

Turşu Yapımında Önemli Püf Noktalar

Turşu kurmanın bazı püf noktaları bulunmaktadır. İlk püf noktası olarak turşunun suyunun içme suyundan olması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu sayede turşunuzu bütün kış rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Ayrıca turşunun suyunu da rahat rahat içebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir :  Gayri Safi Milli Hasıla Nedir Nasıl Hesaplanır

Turşuda kullanılacak tuzun yapısı önemlidir. Sofrada kullandığımız tuz ince olduğundan dolayı turşu yapımında kullanılmamalıdır. Turşu yaparken kaya tuzu başka bir ifade ile iri tuz kullanılmalıdır.
Eğer turşunuzu yaparken mide hassasiyetinizi de düşünüyorsanız sirke kullanmak yerine limon tuzu tercih edebilirsiniz. Başka bir öneri olarak az oranda üzüm sirkesi ile limon tuzunun tadına destek verebilirsiniz.

Turşu kurarken turşunuzun daha hızlı olmasını istiyorsanız turşu yaptığınız kavanozun dibine veya sebzelerin aralarına yarım avuç kadar nohut serpiştirebilirsiniz. Bu yolu kullanarak turşunuzdaki sebzelerin daha hızlı olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Turşu Tarifi

Turşunun tazeliğini koruması, bozulmaması ve olgunlaşması için piyasada bulunan katkı maddelerinden uzak durun. Turşunuz için en sağlıklı korunma olgunlaşma malzemeleri sirke, sarımsak, nohut ve kaya tuzudur.

Turşuyu kurduktan sonra beklememiz gereken zamanlarda turşu öncelikle 20 dereceyi geçmeyecek sıcaklığı olan bir ortamda durmalıdır. Turşu için güneş görmeyen karanlık bir ortam sağlanmalıdır. Turşuyu kurmak için en ideal zaman güz aylarının başlangıcıdır.

Turşu çok geniş yelpazeye sahip olan bir yiyecektir. Hemen hemen her sebzenin turşusu kurulabilir. Tamamen kişinin kendi arzusuna göre yapılabilir.

Bir diğer makalemiz olan Evde Tarhana Yapımı Tarhana Tarifi konulu makalemiz için lütfen linkin üzerine tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ