Telefonun İcadı Ve Zaman İçerisinde Günümüze Yolculuğu

Telefonun Zaman Yolculuğu

Telefon yıllar içerisinde teknolojik anlamda en büyük değişikliğe uğramış cihazlardan bir tanesidir. Düşünün ki araba, icadından sonra ne kadar az değişime uğramıştır. Bununla birlikte asıl görevi olan insan taşıma tarihin hiçbir döneminde ikinci plana düşmemiştir. Ancak günümüzde telefonların asıl görevi olan insanların birbirleriyle konuşmasını sağlama görevi ikinci plana düşerek internette sörf yapmak, sosyal medyada dolaşmak ya da maillere bakmak gibi görevler telefonun asıl görevleri halini almıştır.

Telefonun İcadı Ve Günümüze Yolculuğu

Telefonun Mucudi Graham Bell

Telefonun mucidi Graham Bell’in tasarladığı ilk telefonun üzerinde başka bir telefonu aramak için numaralar bulunmuyordu. Telefon üzerindeki bir düğmeye basıldığında hattın diğer ucundaki telefon çalıyordu. Pek çok kaynağa göre Graham Bell’in telefonu, sevgili olan Allessandra Lolita Oswaldo ile konuşabilmek için icat ettiği söylenmektedir. Her akşam sevgilisinin sesini duymak için sevgilisinin evine çektiği telefon hattından onu aramaktadır. Sevgili telefonu açtığında ise onun olup olmadığını anlamak için Allessandra Lolita Oswaldo demektedir. Çünkü sevgilisinin ailesi de evlerinde olan ve yerli yersiz çalan cihazın ne olduğunu bilmekte ve kullanabilmek için çalmasını kollamaktadırlar.

Alo Sözcüğü Nereden Geliyor

Graham Bell bir süre sonra sevgilisinin isminin bu kadar uzun olmasından şikâyet etmeye başlayan Graham Bell’in daha kısa bir yol bularak sevgilisinin adının ve soyadının baş harflerinden bir kısaltma yapar. Sevgilisini aradığında ise bu kısaltmayı söyle. ALO. İşte ALO sözünün hikayesi de buradan gelmektedir.

Santrallerin Kurulması

Telefon çok fazla bir zaman geçmeden Amerika’nın önemli kurumlarında kullanılan bir iletişim aracı haline gelmiştir. Ancak yine direk olarak bir telefon numarası çevirip istenilen kişiye ulaşmak mümkün değildir. Çeşitli santraller kuruldu ve telefonla bu santrale ulaşıp kiminle konuşulmak isteniyorsa onun isminin söylenmesi gerekiyordu. Santral ilgili yeri arayıp size bağlıyordu. Bütün bu işlemler santral memurunun önünde bulunan devasa büyüklükteki bir pano üzerine telefon hatlarının takılıp çıkarılmasıyla yapılıyordu ve oldukça yorucuydu.

Alan Kodu Gereksinimi

Telefonların çevirmeli hale gelmesinden sonra santraller için de işler kolaylaştı. İnsanlar birbirlerini numara çevirerek arayabiliyorlardı ancak santrallere hala ihtiyaç vardı. Çünkü telefonla konuşmalar artık belirli bir tarifeye göre yapılıyor ve ona göre ücret alınıyordu. Aramak istediğiniz kişi başka bir eyalette ise önce santrali arayıp sizi aramak istediğiniz eyaletin hattına bağlaması gerekiyordu. Bu işlem günümüzdeki alan kodu çevirme işleminin de atasıdır. Ülkemizde yakın geçmişe kadar başka bir ili aramak için önce bir kod numarası çevrilir ve ilin adını sürekli olarak tekrar eden bir bant kaydını duyduktan sonra numara çevrilirdi.

İlginizi Çekebilir :  Nobel Kimya Ödülü Nedir Ve Tarihi Hakkında Bilgiler

Sabit Olmayan Telefon Fikri

Telefonlar 70’li yılların sonlarına kadar sabit olarak kullanılmaya devam etti. Çevirmeli olan telefonların yanında birde tuşlu telefonlar piyasaya çıkmıştı. Ayrıca ev telefonları oldukça küçülmüştü. İnsanlar için telefon önemli bir cihaz olmaya başladığından evlerin çeşitli yerlerine paralel adıyla bilinen başka telefon cihazları konulmaya başlandı. Örneğin aynı hat üzerinde hem oturma odasında hem de mutfakta telefon bulunuyordu. Nereye yakınsanız oradaki telefonu kullanıyordunuz. Bu dönemde aynı zamanda telefonun icadından beri en önemli atılım yapıldı. Taşınabilir telefonların ilk prototipleri yine 70’lerin sonlarında ortaya çıktı. Herkesin elde edemeyeceği bu telefonlar yetersiz altyapı yüzünden çok kısıtlı şekilde kullanılabiliyordu. Taşınabilir telefonlar araçlarda kullanılmaya başlanınca birdenbire araç telefonları furyası da başlamış oldu.

80’lere gelindiğinde cep telefonu ismi hala ortaya çıkmamıştı. Çünkü taşınabilir olmalarına karşın hala oldukça büyüklerdi. 90’ların ortalarına kadar sürekli olarak telefonları küçültebilme konusunda çalışmalar yapıldı ve gerçek anlamda ilk meyveler bu zamanda alındı. Artık cep telefonu devri başlamış ve her evde bir adet bulunan telefonlar yerini herkeste bir adet bulunan telefonlara bırakmıştı.

Alexander Graham Bell

Cep Telefonları

Cep telefonları ilk olarak Motorola, Nokia, Ericsson ve Panasonic gibi büyük markalar tarafından üretilmeye başlandı. Bu markalar uzun süre ülkemizde de en çok satılan cep telefonu markaları olarak kaldılar. Ancak internetin gelişimi ve telefonlara girmesiyle birlikte başı çeken cep telefonu üreticileri bir anda tepetaklak oldular. Çünkü cep telefonları artık birer bilgisayara dönüşmeye başlamıştı ve o zamana kadar bilgisayar üreten firmalar cep telefonu sektörüne giriş yaparak cep telefonu üretmeye başladılar. Bunlardan en bilinenleri ise Apple, Microsoft ve Samsung oldu. Bu üç dev firma bir anda cep telefonu ve bilgisayar karışımı cihazlar piyasaya sürdüler. Ancak çok fonksiyonlu olan bu cihazlara telefon denmeye devam edildi. Bu durum günümüzde de bu şekilde devam etmekte. Şu anda 10-15 yıl öncesine göre marka anlamında çok fazla seçenek bulunmakta. Bir sonraki aşamada cep telefonunun nasıl bir evrim geçireceği de merak konusu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ