Tasavvuf Nedir Tasavvufun Temeli Ve Kavramları Nelerdir
Tasavvuf kavramı; Allah, insan ve evren ilişkilerini bir bütünlük ile ele alan dinsel ve felsefi düşünce biçimidir. Bu yazımızda Tasavvuf Nedir Tasavvufun Temeli Ve Kavramları Nelerdir konulu makalemizi inceleyeceğiz.
Kısaca Tasavvuf Nedir
Tasavvuf 12. Yüzyılda ilk zamanlarda günah işlemekten uzak durmak, dünya işlerini küçümsemek ve olabildiğince uzak durmak, yalnızlık kalıp sürekli Allah’ı anmak ve kalbin bu yollarla temiz kalacağına inanmak gibi düşünceler ile ortaya çıkmış ve sonrasında örgütlenme yaşayarak topluluk meydana getirmiştir.
Tasavvufun Temeli
Tasavvufun temelinde kainatta tek varlığın var olduğu, tek varlığın dışındaki diğer tüm varlıklar onun yansıması olduğu düşüncesini yatmaktadır. Bahsi geçen tek varlık Allah’tır. Diğer tüm varlıklar yani görünen her şey onun yansımasıdır. Bu düşünceye “vahdet-i vucüt” denmektedir.
İnsanın varlık kazanmasının amacı “insan-ı kamil” olmaktır. Tasavvufi açıdan İnsan-ı kamil olmak için Bekabillah kavramı yani her daim Allah’ın varlığında bulunma mertebesine erişmektir. Bekabillah kavramını Fenafillah makamı izlemektedir. Fenafillah insan varlığının Allah varlığında yok olması demektir.
Tasavvuf Ve Aşk
Tasavvufun en çarpıcı özelliği ilahi gerçekliğe erişebilmenin temelinde aşkın olduğunu kabul etmesidir. Allah’a ulaşma evresinde yasak ve korkular ile değil, sadece aşk ile ilerlenmesi inancı tasavvufun temelidir. Tasavvufun etkilerinin gözlemleneceği en önemli eserlerden biri Mevlana’dır. Mevlana’ya göre kişi din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin her yerde her koşulda eşittir. Ona göre din sadece kişinin kendisini ilgilendirmektedir. Kişinin inanç ve davranışlarına başkalarının karışması doğru değildir. Batı kültüründe Rumi olarak tanınan Mevlana’nın takındığı bu hoşgörü sadece İslam dünyasında değil Batı’daki toplumlarında dikkatini çeken bir husus olmuştur.
Tasavvuf İslami Türk Edebiyatına etki etmiştir. 11. Yüzyılda başlayan bu etki yüzyıllar boyu sürmüştür. Dönemler içinde oluşan tekke edebiyatı ve divan edebiyatının oluşumuna da katkı sağlamıştır.
Tasavvuf Kavramları
Tasavvufta bazı belli başlı kavramlar bulunmaktadır.
Aşk terimi; llah aşkını, Allah’a olan sevgiyi karşılamaktadır. Aşık terimi Allah’a ulaşmak isteyen kimse demektir.
Maşuk terimi Allah’ olan aşktan dolayı Allah’ı anlatır.
Masiva terimi Allah dışındaki tüm varlıkları karşılamaktadır.
Saki terimi ilahi aşk şarabını sunan kişi olarak doğru yola yönlendiren kimse demektir.
Şarap tasavvufta ilahi aşkı simgeler.
Kabe kavuşma makamı olarak kabul edilir.
Şem adı verilen mum ilahi nuru simgeler.
Çile nefsi terbiye etmek için çekilen çile anlamını taşır.
Tekke tasavvufun öğretildiği yerlere denmektedir.
Mürid tasavvufun yollarını öğrenen kimseye denmektedir.
Mürşid ise doğru yola yönlendiren, ilahi aşkı anlatan kimsedir.