Swift Kodu Nedir Açılımı Ve Swift Kodu Ne İşe Yarar
Swift Kodu, uluslararası bankalar arası para gönderme işlemlerinde kullanılan koddur. Bu yazımızda Swift Kodu Nedir Açılımı Ve Swift Kodu Ne İşe Yarar konulu makalemizi inceleyelim.
Swift Kodu Nedir?
Gelişmiş ülkelerin 1970’lerin başlarında ekonomide liberralleşmeye gitmelerinin ardından uluslararası alanda ticaret daha da yaygınlaşmaya başlamış, bu durum fon ve para transferlerinin hızlı bir şekilde aktarılabilmesi ihitiyacını doğurmuştur. Gelişen teknolojiyle ve bu teknolojiye özellikle bankaların hızlı adaptasyon olabilmeleri sayesinde, 1973 yılında, para transferlerini oldukça hızlandırıcak bir banka adresleme sistemi olan swift kodu ortaya çıkmıştır. Bu sistemle her bankanın aderesi belli olup kod halindedir.
Swift Kodu Açılımı
Açılımı “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” swift kodunun kullanılması ve yaygınlaşmasıyla ticaret hızı ve hacmini oldukça arttırmıştır.
Bankaların adresleri dediğimiz swift kodları 8 veya 11 hanelidir.
- Bankanın kısaltılmış ismii bu kodun ilk 4 hanesidir.
- İlk 4 haneden sonraki 2 hane bankanın bulunduğu ülkeyi belirtir.
- Son iki hane de bankanın yerel merkezi hakkında bilgi verir.
Örnekle açıklarsak: AKBKTRIS swift kodu
- AKBK Akbank’ın kısa adıdır.
- TR Ülkenin Türkiye olduğunu gösterir.
- IS Yerel merkezin istanbul olduğunu belirtir.
Bazı durumlarda bu kodun sonuna üç hane eklenir(xxx) bu kod da şubeyi gösterir.
Swift Kodu Ne İşe Yarar?
Swift kodları hem yurtiçi hemde yurtdışı bankaları arasında döviz alıp göndermede kullanılabilen kodlardır. Ancak döviz alıp vermeden veya göndermeden kasıt EFT işlemleridir. Havale biliyorsunuz bankaların şubeleri arasındaki para transferlerdir. Yurt içi ve yurt dışı döviz transferlerinde alıcı banka eğer IBAN kabul eden bir bankaysa ki ülkemizde bu zorunlu, o zaman ilgili bankanın merkez swift kodu döviz transferinin gerçekleşmesi için yeterli olacaktır. Bazı uzakdoğu ülkeleri Iban kabul etmedkleri için bu ülkelere yapılan transferlede swift kodunun yanında şube kodlarının da belirtilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Swift kodu kullanılarak yapılan döviz transferlerinde, yurtiçine oranla yurtdışı işlemlerinin tamamlanması daha uzun süreler alabilmektedir. Yurtdışı transferlerde eğer gönderme işlemini gündüz vakitlerinde yaptıysanız, paranın ulaşması ve transferin tamamlanması 1-2 gün sürmekte, ancak işlemi akşam yaptoysanız bu süre 3 veya 4 güne uzayabilmektedir. Bunun yanında bankalar çeşitli ücretlendirme biçimleri uygalamaktadırlar. Bazı bankalar sabit ücret alırken bazı bankalar yüzdelik komisyonlar alırlar.
Hayatımızda sık sık karşılaştığımız döviz transferleri, swift sistemi sayesinde, günümüzde neredeyse bir kaç tuş darbesiyle gerçekleşebilir hale gelmiştir.