Sürücüsüz Otomobil Nedir Otonom Araçların Tarihi Ve Gelişmeler
Bilim, teknik ve teknoloji alanındaki bilgi ve gelişmeleri Bilginler ekibi olarak Bilim & Teknik Bölümümüzde takipçilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise Sürücüsüz Otomobil Nedir Otonom Araçların Tarihi Ve Gelişmeler inceleyeceğiz.
Sürücüsüz Otomobiller
İçerik
Otonom Araç Nedir?
Otonom araçlar, içerisinde herhangi bir yolcu olmayan ve yolcuya ihtiyaç duymayan kurallı bir şekilde sürüş keyfi veren araçlardır. Yani sürücüsüz araçlardır gibi bir ibare kullanabiliriz. Otonom araçlar radar, lidar, GPS, odometri, bilgisayar görüşü gibi teknolojiler ve teknikler kullanarak, algılama sistemine sahiptir.
Otonom Araçların Tarihi
Otonom araçların tarihine de baktığımız zaman, 1920-1930 yıllarında bazı göze çarpan sistemler otonom araçların geleceğinin ön habercisi olmuştu. Kendi kendine süren araçların ilk deneyimleri 1980‘li yıllarda ortaya çıkmıştı. İlk araç 1984 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi‘nin yapmış olduğu navlab ve ALV projeleri ile beraber geldi. Bu projeyi 1987 yılında Mercedes-Benz firmasının ve Bundeswehr Üniversitesi’nin ortak olarak yaptığı Eureka Prometheus projesi de takip etti. Bu iki aracın devamında, sayısız şirket binlerce otonom otomobil üretildi ve bu otomobillerin bazıları günümüzde birkaç ülkede bile trafiğe çıkıyor.
Otomotiv Sanayisi Etkilenecek
Otonom otomobiller binek araç sektöründe oldukça hızlı ilerleyen ve ses getiren bir proje olarak dikkat çekiyor. Sürücüsü araç teknolojilerindeki hızlı gelişim çok yakın bir zamanda Henry Ford’un ilgisini de çekecek gibi görünüyor. Özellikle otomotiv sanayisi, bu gelişimden çok fazla etkilenecek. Otonom veya sürücüsüz araçların yakın bir gelecekte muazzam ekonomik, çevresel ve sosyal bir değişime neden olacakları aşikardır. Özellikler vatandaşlar bazında mükemmel bir statünün ortaya çıkması beklentiler arasında. Otonom araçlar gençlerin, yaşlıların veya fiziksel engellilerin kişisel seyahat etme haklarını bir ara tuttuğu için çok tavsiye ediliyor.
Sürücüsüz Otomobil
Gelişmeler Devam Ediyor
Teknolojik alanda yapılan teknolojik gelişmelere ek olarak, tüketicilerin taleplerindeki değişimlere gün geçtikçe daha güçlü olan bataryaların çıkarılması, daha çevreci yakıtların meydana getirilmesi ve otonom araçların üretilmesi gibi etkenler de yer alabiliyor. Tüketicilerin taleplerindeki bu değişimler üretici firmaların yapmış olduğu planlarda da eş zamanlı olarak değişimi gösteriyor. Bunun yanı sıra paylaşım ekonomisi de BMW firmasının Paris şehrindeki Autolib veya DriveNow gibi farklı hizmetleriyle birlikte otomotiv endüstrisine kadar ulaşmıştır. Tesla bu zamana dek bunun gibi bazı gelişmelerden yararlanarak piyasaya katkı sağlayan birçok arcı bizlere sundu. Fakat Silikon Vadisi’ndeki BMW, Toyota, General Motors gibi diğer şirketlerin kurmuş olduğu üreticiler de bu alanda iddialı gelişmelere imza atmaktadırlar.
Sürücüsüz Araçlar
4.Sanayi Devrimi
Bu gelişmeler ile beraber, 4. Sanayi devriminin de geldiği düşünülüyor yani bu akımın öncüsü olarak görülüyor. Avrupa merkezli en büyük stratejik danışmanlık acentası olan Rolan Berger’de yapılan çalışmalara göre otomotiv, teknoloji ve telekomünikasyon sektörlerinin bir nokta üzerinde beraber olacağını belirtiliyor. Günümüzde ise piyasada değer kazanmış araçların göz önünde bulundurulması ile, yaklaşık %30 gibi bir oranda araçların elektronik sistemler üzerinde kurulu olduğunu görüyoruz ve bu oranın sektörün gelecekteki inovasyonları ile beraber %80 oranında olacağı düşünülüyor.