Sünnet Nedir Çeşitleri Nelerdir Ve Açıklamaları
Alemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber Hz. Muhammed (S.a.s.) efendimizin sünnetini Bilginler ekibi olarak Dini Bilgiler bölümümüzde sizlere tanıtmaya çalışacağız.
Sünnet Nedir
İçerik
Sünnet Nedir
Peygamber Efendimiz Alemlerin Rabbi olan Allah’ ın bizlere elçi olarak gönderdiği, kainatının onun yüzü suyu hürmetine yaratıldığı son peygamberdir. Efendimiz Allah tarafından anne rahmine düştüğü andan itibaren bir çok hikmetle dünyaya gelmiş ve çocukluk dönemlerinde bazı mucizelerle Peygamberlik işaretleri gösterilmiştir. Kırk yaşına geldiğinde ise Cebrail tarafından Kur’an-ı Kerim deki ilk ayetin kendisine indirilmesiyle Peygamberlik görevi başlamıştır.
Efendimiz Kur’an-ı Kerim’in bize emrettiklerini yaşamında uygulamasıyla, ahlakıyla, hoşgörüsüyle, insan ilişkileriyle bizlere örnek teşkil etmektedir. Onun davranışlarından sürekli olarak devam ettikleri ve herhangi bir durum da yapmaktan vazgeçmediği, Peygamber Efendiğimize ait olan her şeyi ‘sünnet’ kavramı karşılamaktadır. Sünnet kelime anlamı olarak takip edilen yol anlamına gelmektedir. Efendimizin kendisinin yapmadığı ama yanında gördüğü bir şey üzerine o durum için tavsiyelerde bulunup nasihat etmesi de sünnet olarak sayılmaktadır. Sünnet kavramının Farz ve Vacip kavramlarından farkını açıklayacak olursak Farz; yapılması zorunlu olan, vacip; yapılması gerekli olan, sünnet ise yapılması tavsiye edilendir. Sünnetin önemini Efendimizin “Sünnetimden yüz çeviren benden değildir.” (Müslim) hadisinden anlayabiliriz.
Sünnet Çeşitleri
Sünnet Çeşitleri, Kavli Sünnet, Fiili Sünnet, Takriri Sünnet olarak sünnet kendi içinde üçe ayrılmaktadır.
Kavli Sünnet
Peygamber Efendimizin sözlerini içeren sünnet şeklidir. Fıkıhçıların kaynak olarak kabul ettiği ve daha kuvvetli bulunan kavli sünnet hüküm çıkarmada kullanılmaktadır.
Fiili Sünnet
Peygamberimizin yaptığı davranışlar ve hareketler doğrultusunda ortaya çıkan sünnettir. Kur’anı Kerim’de geçen üzerimize farz olan ibadetleri nasıl yapacağımıza dair kaynak olarak bu sünnet çeşidinden yararlanılmaktadır.
Hacamat Sünneti
Takriri Sünnet
Efendimizin yanında olan davranışları sözleriyle yada sessizliğiyle karşılık vermesi durumunda oluşan sünnettir. Örneğin Efendimiz hoşuna gitmeyen uygun bulunmayan davranışı uyarır, uygun gördüğüne de sessiz kalıp onaylardı. Sünnetler bize Kur’an-ı Kerim’i anlama noktasında en önemli kaynaklardır.
Peygamberimizin Kendi Davranışları Doğrultusunda Sünnetler İkiye Ayrılır
Bunlar; Sünnet-i Hüda ve Sünnet-i Zevaid ‘dir.
Sünnet-i Hüda;
Efendimizin yaptığı davranışlardan süreklilik arz eden, çok arada terk ettiği sünnetlere denillmektedir. Diğer bir adı sünnet-i müekkede olan bu sünnet çeşidini Efendimiz arada terk etmekte bir sakınca görmemiştir fakat mazeretsiz olarak terk etmeyi alışkanlık haline getirecek şekilde terk etmek mekruhtur.
Sünnet-i Zevaid
Efendimiz günlük hayatında ibadetlerin dışında yaptığı davranışlarının bütünüdür. Yemeğe tuz ile başlamak, ayakkabımızı giymeden önce silkmek gibi sünnet örnekleri bu çeşide örnek olarak gösterilebilir. Sünnet-i Zevaid’i terk etmek mekruh değildir ama Efendimizin güzel davranışları örnek alarak hayatımıza devam etmemiz bize hem bu dünya da hem ahiret hayatımız da ona yaklaştıracaktır. Bu konuda Efendimizin hadis-i şerifinden örnek verebiliriz; “Ümmetimin arasında fitne, fesat yayıldığı zaman sünnetime sarılana yüz şehid sevabı vardır.” (Riyad-un-nasıhin)
Misvak Sünneti
Günlük hayatımızda sünnetlerin bize bir çok faydasının olduğu görmekteyiz. Örneğin sosyal alanda cemaatle namaz kılmak toplumla etkileşimimizi sağlar. Tıbbi alanda misvak kullanmak diş temizliğimiz için faydalı bir sünnettir.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir diğer makalemiz olan Farz Nedir Ne Anlama Gelir ve Kaça Ayrılır konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.
Emeğinize sağlık. Sünnet Nedir anlaşılır bir dille açıklamışsınız.