Sermaye Piyasası Kurumu SPK Lisanslama Sınavı Nedir Ve Nasıl Alınır

SPK Sermaye Piyasası Kurumu Lisanslama Sınavı, sermaye piyasası içerisinde çalışmak isteyen kişilerin mesleki yeterlilik ve bilgilerinin sertifikalandırıldığı bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda Sermaye Piyasası Kurumu SPK Lisanslama Sınavı Nedir Ve Nasıl Alınır konulu makalemizi inceleyelim.

SPK Lisanslama Sınavı Nedir

SPK Lisanslama Sınavı Nedir ?

SPK açılımı Sermaye Piyasası Kurumu olup bu kurum sermaye piyasalarını düzenleyen denetleyen yetkili kurumdur. Bu kurum sermaye piyasası içerisinde belli görevlerde çalışacak olanları denetlemekle de mükelleftir. Sermaye piyasası içerisinde çalışmak isteyen kişilerin bu kurum tarafından gerçekleştirilen sınavlara girerek sertifikalarını hak etmeleri beklenir. Bu hak ediş kişilerin bu işi yapmak için yeterli olduğunu gösterir önemli bir belgedir. Sermaye Piyasası Kurumu’nun lisanslamak için birden fazla sınavı bulunmaktadır. Bu sınavlar sermaye piyasasının hangi kolunda ne görev yapılacağına göre çeşitlenmektedir. Yapılacak işe göre girecek sınavda değiştiği için sınava girmeden önce görevinizle alakalı netlik kazanmış olmanız gerekir.

SPK Lisanslama Sınavı Ne İşe Yarar ?

Sermaye Piyasası Kurumu’nun yaptığı Lisanslama sınavları sermaye piyasası içerisinde çalışılacak görev için bir gereklilik haline gelmiştir. Bu sınavların amacı sermaye piyasalarında çalışacak kişilerin eğitimli, seviyesi yüksek ve başarılı kişilerden seçilmiş olmasıdır. Böylelikle sermaye piyasalarında hizmet verenlerin başarılı olması sermaye piyasalarında da başarılar elde edilmesini sağlayacaktır. Bu yüzden bu kişilerin SPK Lisanslama sınavlarına girmeleri şarttır. Bu sınavlar kişilerin yetkileri ve görevlerine göre çeşitlenmektedir. Lisanslama sınavlarının çeşitleri şöyledir:

  • Sermaye piyasası faaliyetleri düzey 1 lisansı
  • Sermaye piyasası faaliyetleri düzey 2 lisansı
  • Sermaye piyasası faaliyetleri düzey 3 lisansı
  • Türev araçları lisansı
  • Kurumsal yönetim derecelendirme lisansı
  • Kredi derecelendirme lisansı
  • Gayrimenkul deÄŸerleme lisansı
  • Konut deÄŸerleme lisansı
İlginizi Çekebilir :  Sehiv Secdesi Nedir Nasıl Yapılır Ve Gerektiren Haller

Bu sınavların çeşitleri kişilerin sermaye piyasasında alacakları pozisyonlara göre çeşitlenmiştir. Kişilerin görevlerine katkıda bulunacak olan sınava girerek başarı göstermesi gerekir. Böylelikle yapacağı görevi başarılı bir şekilde yapacağımı kanıtlamış lisanslanmış olacaktır.

SPK Lisanslama Sertifikaları Nasıl Alınır?

SPK lisanslama sınavlarına girmek isteyen kişilerin öncelikle başvuruda bulunması gerekmektedir. Sınava başvuru iki şekilde yapılmaktadır. Sınavlar kağıt ortamında yapılan lisanslama sınavları ve elektronik ortamda yapılan lisanslama sınavları olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki sınav arasında süreç ve sonuçları bazında hiç bir farklılık yoktur. Kağıt üzerinde olan Lisanslama sınavı için www.spl.com.tr adresine girerek başvuru sayfasına gitmeleri gerekir. Burada yer alan lisanslama sınavlarından birini ve alt başlıklarını seçerek ödemeyi tamamlayıp son olarak da sınav merkezi seçerek başvurularını yapabilirler. Elektronik sınav için www.spl.com.tr adresine girerek elektronik sınav başvurusu sayfasından üye kaydı oluşturmaları, girecekleri sınavı, alt başlıklarını, sınav giriş merkezini seçerek ödemeyi yapmaları gerekmektedir. Böylelikle sınav başvuruları gerçekleştirilmiş olur. Elektronik sınav için belirli bir tarih bulunmamaktadır. İstediğiniz zaman başvuru yapmanız mümkündür.

SPK Lisanslama Sınavı

Bu sınavların ücretleri ise kağıt ortamında sınav için okuldan mezun olan kişilerde 195 TL’dir. Üniversitede okuyup 4. Sınıf öğrencisi olanlar için ücret 130 TL olarak belirlenmiştir. Elektronik sınavda ise belirli bir fiyat yoktur. Sınav konusu başına 70 TL ücret belirlenmiştir. Başvuru sırasında seçmiş olduğunuz sınav konularına göre fiyat belirlenir.

İlginizi çekebilecek bir diğer yazımız olan ‘Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Nedir Nasıl Olunur Ve Ne İşe Yarar’ konulu makalemiz için lütfen linkin üzerine tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ