Serebral Palsi Nedir Nedenleri Ve Tipleri Nelerdir

Sağlık & Yaşam üzerine makalelerimizi siz değerli takipçilerimize nacizane aktarmaya çalışmaktayız. Bu yazımızda ise Serebral Palsi Nedir Nedenleri Ve Tipleri Nelerdir konulu makalemizi inceleyelim.

Serebral Palsi Nedir

Serebral Palsi Nedir

Serebral Palsi, günümüzde çokça duyduğumuz ve oldukça yaygınlaşan bir hastalıktır. Serebral Palsi bir beyin felci çeşididir. Bebeklerde veya çocukluğun başlarında meydana gelen bu hastalık beynin kasları kontrol etme noktasında yaşadığı problemlerden meydana gelmektedir. Beynin vücudun belli kaslarına hükmedememesi durumundan doğan bu beyin felci çeşidi gelişim göstermeyen bir hastalıktır. Bebeklik veya çocuklukta yaşanan Serebral Palsi yaş ilerledikçe ilerlemez, sabit kalır. Bu yüzden tam manasıyla tedavisi olmasa dahi bazı eğitimler ile dizgin altına alınarak bu hastalık ile yaşamı sürdürmek mümkün. Bebeklerde ve çocuklarda yaşanan bu hastalık gerçekleştiği an fark edilemeyebilir. Örneğin bir bebekte yüz mimiklerini eksik olması gibi bir durum söz konusu olduğunda bu durum ancak gelişimi sürecinde ilerleyen zamanlarda belli olabilir. Bu yüzden bebeklerin gelişimleri ebeveynler tarafından dikkatlice kontrol edilmelidir.

Serebral Palsi’nin Nedenleri Nelerdir

Serebral Palsi’nin gerçekleşme sebepleri, olma dönemlerine göre üçe ayrılmaktadır. Doğumdan önce, doğum sırasında ve doğum sonrasında olmak üzere bu hastalığın gerçekleşme sebepleri çeşitlilik göstermektedir.

Doğum öncesi; Serebral Palsi’nin gerçekleşmesi anne karnında bebekte meydana gelir. Bunun sebebi anne vücudunda olan bazı hastalıklardan kaynaklanma olabilir. Ya da annenin geçirdiği bir fiziksel kaza da bu duruma sebep olabilir.

Doğum sırasında; bebeğin yeterli oksijen alamaması, doğumun zor olması gibi durumlarda da Serebral Palsi’nin meydana gelmesi mümkün.

Doğum sırasında; olan durumlar ise bebeğin erken doğasında kaynaklanan, bebek beyninin anne karnının dışında yaşamaya hazır olmaması hali ile meydana gelmektedir.

İlginizi Çekebilir :  Tansiyon Nedir Tansiyon Çıkması Ve Düşmesi Hastalık Belirtisi Midir?

Birçok sebebi olabilen bu Serebral Palsi hastalığının gerçekleşmesi halinde nedeni genel olarak saptanamamaktadır. Vücutta etki ettiği yerlere göre çeşidi bulunan bu hastalığın sadece kollarda olan çeşidine Monoplegia, vücudum tamamının sadece sağ yada sadece sol tarafında olması haline Hemiplegia, vücudun belden aşağısında gerçekleşen çeşidine Diplegia, vücudun tamamına yayılan çeşidine ise Quadriplegia  adı verilmektedir.

Serebral Palsi Tipleri Nelerdir

Serebral Palsi’nin bir çok tipi bulunmaktadır. Bunlardan biri Spastik tiptir. Spastik tipte vücudun bütün kaslarında meydana gelen aşırı sertlik ve kontrol problemi mevcut olur. Bu durum zamanla iskelet yapısında da bazı bozukluklara sebep olur. Spastik tipte kendi içinde üçe ayrılır. Bunun ilki hemiparezidir. Hemiparezi de Kaslarda olan sertlik vücudun tek tarafında toplanır. Diparezide ise sadece her iki bacakta meydana gelen problemler söz konusudur. Bir diğeri ise tetraparezidir. Tetraparezi de bu hastalıktan tüm vücut etkilenir.

Serebral Palsi Tipleri

Serebral Palsi’nin diğer tiplerine gelecek olursak Atetoid tip karşımıza çıkar. Bu tip kontrol edilemeyen hareket şeklinde meydana gelir. Hastanın bacaklarında, kollarında, ellerinde veya yüzünde meydana gelen istemsiz kas hareketleri mevcut olur. Ataksik tipte vücudun dengesini kontrol edememesi olarak ortaya çıkar. Karma tipte ise kimilerine kas kontrolleri tamamen kaybolmuş kimisinde ise istemsiz hareketlerin çok güçlü olması ile gerçekleşir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ