Selfitis Hastalığı Nedir Ve Selfie Psikolojik Bozukluk Mudur

Selfitis Hastalığı Nedir?

Sürekli selfie çekme ihtiyacı olan kişilerde görülen rahatsızlığa selfitis adı verilmektedir. Tüm dünyada uzun süredir bir akım haline gelen selfie çekme alışkanlığı yüzünden hayatını kaybeden insanların olduğu da bilinmektedir. Selfitis hastalığı bu yüzden günümüzde her bireyde karşımıza çıkan rahatsızlıklar arasındadır.

Selfitis Hastalığı Nedir

Selfie’nin İcadı ve Gelişimi

1839 yılında ABD’nin Philadelphia eyaletinde yaşayan Robert Cornelius, bir mağazanın dışında selfie fotoğrafı çekmiş ve tarihin ilk selfiesi olarak kayıtlara geçmiştir. 30 yaşında çektiği bu fotoğrafın aslında çıkıp çıkmadığından emin olmak için çektiği düşünülüyor.

1914 yılında ise Rus Çarının en küçük kızı, selfie fotoğrafı çekmiştir. Rus Çarlığı döneminde selfie fotoğraflarının çokça tercih edildiği bilinmektedir.

Selfie 1920 yılında New York’u bir fotoÄŸrafçı tarafından da kullanılıyor. ArkadaÅŸlarıyla beraber yüksek bir binanın çatısından çekilen selfie, dönemin ağır ve büyük kameraları kullanılarak çekiliyordu.

1966 yılında Dünyayı dolaşan gençlerin çektiği Taç Mahal selfisi ile beraber bu modanın yavaş yavaş tercih edildiği anlaşılabiliyor. Son olarak 2002 yılında ‘selfie’ kelimesinin icad edilmesiyle birlikte artık tüm dünyada yaygınlaşmaya başlıyor.

Selfitis Hastalığı 

Amerikan Psikiyatri Derneği 2014 yılında, sürekli selfie çekmekte olan kişilerin bir takıntıya sahip olduklarını ileri sürmesiyle beraber selfitis kavramı ortaya çıkmıştır. Hindistan’da bulunan Thiagarajar ve İngiltere’deki Nottingham Trent Üniversitesi de yaptıkları araştırmada bu alışkanlığın bir hastalığa neden olup olmadığına dikkat çekti.

Üniversitelerin yaptıkları araştırmalarla beraber Selfitis’in ruhsal bir bozukluk olduğu kanısına varıldı ve bu durumun ciddiyetinin değerlendirilmesi amacıyla yeni görüşler ortaya atıldı. ‘Selfitis Davranış Skalası’ adı verilen bu kavramda Skala 1’den 100’e kadar uzanan sayılarla kontrol edilmiştir. 200 kişinin katıldığı test aşamasında Hindistan’dan gelen katılımcılar üzerinde yoğunlaşılmıştır. Çünkü dünyada selfie çekerken hayatını en çok kaybedenlerin Hindistan’dan olduğu bilinmektedir.

Selfitis Belirtileri Nelerdir?

Sınırda olanlar, akut ve kronik olarak 3’e ayrılan belirtilerde, bu rahatsızlığa yakalanan insanların günde en az 3 adet selfie çektiği tespit edilmiştir. Bununla beraber araştırmalar, selfitis olanların daha çok dikkat çekmeyi seven kişiler olduğu ve özgüven eksikliği yaşadıklarını göstermektedir. Ayrıca bir gruba ait olma isteği duyanların da sürekli olarak selfie çektiği belirtilmektedir.

İlginizi Çekebilir :  Bakteri nedir? Hastalık yapar mı? Tedavi de kullanılır mı?

Tüm bu nedenlerle beraber Selfitis Hastalığı gerçek bir ruh hastalığı olarak kabul edilmekte ve tüm dünyada selfie çekilmeye devam edilmektedir. Konuyla ilgili olarak selfie çekerken ölümlerin en çok yaşandığı Hindistan’da 2017 yılında selfie ölümlerini durdurmak için bir kampanya başlatılmıştır.

Selfie Ölümleri

Selfie çekerken gelen ilk ölüm haberi 2014’ün Mart ayında gelmiştir. Bu tarih itibariyle tüm dünyada yaklaşık 127 vaka yaşanmış ve Pakistan’da 9, ABD’de 8, Rusya’da 8 ve Hindistan’da 76 kişi hayatını kaybetmiştir.

Bu ölümlerin en önemli sebebi, sosyal medyadaki takipçilerini etkilemek için yüksek noktalara çıkan insanların selfie çekmeye çalışmalarıdır.

Selfie Psikolojik Bozukluk Mudur

Örneklere devam edecek olursak 2015 yılında Drewssik adlı kullanıcı sürekli yüksek yapıların tepelerine çıkarak selfie çekmeye başlamıştır. Ancak son selfie’sinde binanın tepesinden düşerek ölmüştür. 2016 Ekim ayında ise 12 yaşındaki bir kız çocuğu (Rusya), balkon korkuluklarına tırmanarak selfie çekmek istemiş ancak balkondan düşerek yaşamını yitirmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ