Otizm Nedir Nedenleri Belirtileri Ve Tedavisi
Sağlık ve yaşam alanındaki bilgileri, kısaca hastalık tanımlarını ve diğer hususları sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda Otizm Nedir Nedenleri Belirtileri Ve Tedavisi konulu makalemizi inceleyelim.
Otizm Nedir
Nörogelişimsel hastalıklar içerisinde yer alan Otizm, sosyal ilişkilerde sözlü veya sözsüz iletişimde ve tekrarlanan davranışlarda kendini gösteren beyin gelişimi hastalığıdır. Kişinin başkaları ve çevreyle etkileşimini etkiler ve ömür boyu sürmektedir. Toplumda her 88 çocuktan birinin otizmli olduğu görülmektedir. Otizm çocuklukta başlayarak yetişkinlikte otizmli yetişkin olarak devam eder. Erkek çocuklarda görülme oranı kız çocuklara göre katlarca daha fazladır. Günümüzde otizmli kişi sayısında on kata kadar bir artış saptanmaktadır. Bunun nedenleri olarak erken tanı imkanı ve toplumda görülen otizm bilinci gösterilmektedir.
Otizm Genetik Midir
Otizmin nedeninin genlerden olduğu bilinmektedir. Serotonin reseptörü, HOX genleri ve GABA reseptörü otizme neden olan genlerdir. Annenin doğum sırasında yaşadığı hastalıklar, anne ve babanın yaşının büyük olması, doğum sırasında oksijen alınamaması gibi durumlar otizme neden olan çevresel nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Otizmin engellenmesi noktasında hamile kadın hamileliğinin öncesinde ve devamında folik asit kullanarak otizm riskini azaltılabilir.
Otizm Teşhisi
Otizm bir yaşında kendini göstermeye başlayan üç yaşında tam olarak teşhis edilebilen bir rahatsızlıktır. Eğer otizmin derecesi pek yüksek değil ise anlaşılması güçleşebilir. Otizmli çocuklar tekrarlama yapmayı severler. Sürekli aynı yemeği yemek, aynı oyunu oynamak, aynı çizgi filmi izlemek gibi davranışlar gösterirler. Onlar için her şey aynı kalmalıdır en ufak değişiklik fark ettiklerinde büyük sorunlar çıkartabilirler. Ritüel davranışları vardır; tekrarlayan el hareketleri, iki yana sallanma gibi davranışlar yine otizmli çocuklarda rastlanan belirtilerdir.
Duygusal durumları değişkendir. Aniden kızabilir aniden korkabilirler. Göz göze gelmekten kaçınırlar ve yalnızlığı tercih ederler. Diğer çocuklara ilgi göstermezler ve arkadaş edinmeye yatkın değillerdir. Sesler, dokunma, koklama konularında hassaslık gösterirler.
Uyku sorunları ve altına kaçırma durumları otizmli çocuklarda rastlanabilmektedir. Odaklanma sorunları yaşanabilir. Yaş büyüdükçe otizm belirtileri azalma gösterebildiği gibi tersi olarak yetişkinlikte de belirtileri devam edebilir. Otizmli çocukların ergenlik dönemlerinde %20 oranında epilepsi krizlerinin yaşandığı gözlemlenmiştir.
Otizmli çocukların işaret etme, kafaları ile onay verme, taklit etme yetenekleri yoktur. Bir oyuncağı işaret ederek isteyemezler. Otizmli bir bebek yakınlık kurmakta zorluk çeker sarılma öpme gibi davranışlara karşılık vermez. Gün içinde karşılaştığı aktivitelere katılmak istemeyebilir ve bunalabilir.
İletişim noktasında otizmli kişiler karşısındaki kişinin yüz ifadelerini ses tonlamalarındaki farklılıkları algılayamazlar. Konuşmaları normal olarak gelişim gösterebilir ya da sonradan gerileyebilir. Bazen de hiç konuşma becerisi gelişemeyebilir. Dili farklı kullanırlar. Sürekli aynı kelimeleri tekrar edebilirler ya da yeni kelimeler üretebilirler.
Otizm Tedavisi
Otizm tedavi ile iyileşme gösteren bir rahatsızlık değildir. Bireylerin gelişimleri için tedavi ile yardım edilebilir. Multidisipliner bir tedavi şekli uygulanır. Bu tedavi üç aşamada yoğunlaşmaktadır. İlaç tedavisi ile kendine zarar verici ve agresif davranışların önüne geçilir. İkinci bir tedavi yöntemi özel eğitimdir. Otizmli çocuklar için konuşma ve dil terapisi, fiziksel tedavi ve mesleki tedavi özel öğretmenler ile az süreli dersler şeklinde uygulanır. Hareket terapisi uygulanır. Bu terapide kendi kendine giyinmeden masa tenisi oynamaya kadar her türlü davranış işlenmektedir.
Otizmde Aile Yardımı
Otizm hastalığında en önemli noktalardan biri Aileye yardım ve destektir. Aile bu konuda bilinçlenmeli ve çocuğu hakkında iyice bilgi sahibi olmalıdır. Bu noktada Davranış terapisi olarak psikologlar çocuk ve aile ile görüşmeler yaparak problemleri tespit eder sonrasında aile ile birlikte görüşmeler yaparak bilgilendirme yapar ve bu konuda eğitirler. Diğer bir destek noktası otizmli çocuklara sahip ailelerin birbirleriyle etkileşim halinde olarak yardımlaşmasıdır. Günümüzde Otizmli çocuklar konusunda çalışmalar yürüten dernekler ve bu alanda yazılmış kitaplar bulunmaktadır.
İlginizi çekebilecek olan diğer makalemizi Serebral Palsi Nedir Nedenleri Ve Tipleri Nelerdir incelemek için lütfen linke tıklayınız.