OECD Nedir Hedefleri Üye Ülkeler Ve Türkiye
Bilginler.net olarak Ekosektör bölümümüzde siz değerli okurlarımıza Ekonomi, Finans ve İşletme alanında bilgiler paylaşmaya çalıştığımız üzere; bu yazımızda da OECD Nedir Hedefleri Üye Ülkeler Ve Türkiye konusunu paylaşmaya çalışacağız.
İçerik
OECD nedir? Hangi ülkeler OECD üyesidir?
OECD nedir? Tam olarak açılımı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüdür. Bu örgütün, Türkiye ile birlikte toplam 34 üyesi bulunmaktadır. OECD siyasi örgütünün merkezi, Fransa’nın başkenti olan Paris şehrindedir. Dünya savaşlarının yoğun olarak yaşandığı tarihlerde, çok fazla can ve mal kaybı yaşanmıştır. Ülkeler, savaşta hem kendilerini savunmak hem de topraklarını genişletmek gibi amaçlarla, savaş masraflarının artmasına neden olmuştur. Ekonominin zarar gördüğü bu savaş dönemlerinde, kimi devletler ekonomik çöküş yaşayarak yok olmuşlardır. Kimi devletler ise, Avrupa’nın yardım fonlarından yararlanarak, ekonomilerini düzeltmeye ve ayakta kalmaya çalışmışlardır. 2. Dünya savaşı sonrası, ülkelerin aldığı ağır hasarlar, ekonomik düzeni altüst etmiştir. Ekonomik anlamda ayakta kalabilen, Amerika ve Rusya ülkeleri, Ekonomik ve soysak yönden ülkelerin refahını sağlamak amacıyla, kendi örgütlerini kurmuşlardır. Kurdukları bu örgütlerle ülkelere destek fonları sağlayarak yardımda bulunmuşlardır. 2. Dünya savaşı sonrası, hasar gören Avrupa’nın yeniden kurulması amacıyla, Amerika’nın Marshall planı doğrultusunda, OECD ( Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ) kurulmuştur.
OECD Hedefleri Ve Üye Ülkeler
OECD üyesi olan ülkelerin çoğunluğu, AB üyesidir. OECD üyesi ülkeler, sanayi bakımından kendisini geliştirmiş, ekonomik kalkınma sağlayabilen ülkelerden oluşmaktadır. Türkiye ile birlikte 34 üyesi bulunmaktadır. Örgütün amacı; Üye olan ülkelere finansal açıdan destek sağlayarak, ekonomik olarak kalkınmalarını sağlamaktır. Halkın refahını sağlayarak, siyasi ve politik dengeyi sağlamayı amaçlar. Ayrıca, ülkelerdeki işsizlik oranını ortadan kaldırmayı hedefleyecek çalışmalarla, ülkelerin kalkınmasını sağlamayı hedefler. Dünya ticaretinin gelişmesini hedefleyerek, bu yönde siyasi ve politik çalışmalarda bulunur ve destek sağlar. OECD üyeleri veya üyelik talebinde bulunan kişiler, insan haklarına saygılı, yurttaş özgürlüğü ve demokrasi kavramlarını benimseyen değerler çerçevesinde hareket etmektedirler. Bu değerleri benimseyen devletler, üye olarak kabul edilmektedir. OECD’nin 1961’de kurucu üyeleri; Kanada, Danimarka, Avusturya, Fransa, Belçika, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Norveç, Lüksemburg, Portekiz, Hollanda, İspanya, İsviçre, İsveç, Birleşik Krallık, ABD ve Türkiye bulunmaktadır. OECD’ye 1964 yılında Japonya sonradan katılmıştır. Daha sonraki yıllarda katılan üyeler; Finlandiya, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Macaristan, Slovakya, Yeni Zellanda, Polonya, Estonya, Güney Kore, Şili, Slovenya ve son olarak 2010 yılında da İsrail üye olmuştur.
OECD ve Türkiye üyeliği
14 Aralık 1960 yılında, Paris’te imzalanan antlaşma ile OECD örgütü kurulmuştur. 12 Temmuz 1962 yılında ise Türkiye ile ilişkileri yoğunlaşmıştır. OECD üyeliği ile beraber, her yıl Türkiye’ye yapılacak yardım fonları ve dış borçları hakkında çalışmalar yapılmıştır. 2000 yılına kadar normal süreçte giden üyelik çalışmaları, 2000 yılından sonra tekrar canlanmaya başlamıştır. Türkiye dışında birçok ülkeden üyesi bulunan OECD, vergi çalışmaları ile ilgili aktif olarak eğitimler vermektedir. Toplantılarda yapılan görüşmelerle, yatırım ve yatırım miktarları, siyasi ve politik kararlar verilerek, çalışmalar sistemli bir şekilde devam etmektedir. 2015 yılında G20 dönem başkanlığını devralan Türkiye. OECD ile işbirliği çerçevesinde çalışmalarını yürütmüştür. Türkiye, stratejik konumu, siyasi ve ekonomik politikası gereği, OECD örgütünde aktif şekilde çalışmaya devam edecektir. Diğer üye olan ülkeler ile ticari ilişkilerini de giderek büyüten Türkiye, ekonomik kalkınmayı ve refahı hedefleyen bir ülke olarak çalışmaktadır. Günümüzdeki işsizlik sorununa, farklı proje ve çalışmalarla, örgütün desteği ve yardımları ile çözüm getirilmeye çalışılmıştır. OECD dünya ekonomisinin alt yapısını oluşturan, önemli bir örgüttür. Üye ülkeler, belli ölçüde ekonomik olarak kalkınmış ülkelerdir. Toplantı gündemleri, ekonomik alanda uzman ülkelerin bir araya gelerek, ekonomik kalkınma ve ticari anlamda tecrübelerin paylaşılması, sorunlara çözüm getirilmesidir. Yeni gelişmelere ayak uyduran topluluk, yeni oluşabilecek sorunlara önlem almak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla tavsiyelerde bulunurlar. Bu tavsiyelere uyulması zorunlu değildir. Fakat ekonomik alanda uzmanlaşmış kişilerin verdiği öneriler, değerlendirilerek, yapılacak olan projelerde de destek sağlanmaktadır. OECD’ye üye olan ülkelerin çoğunun eğitime ayırdıkları miktara bakıldığında, Türkiye olarak, eğitime ayrılan payın az olduğu ortaya çıkmaktadır.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir diğer makale olan OECD PİSA Nedir Neyi Araştırır ve Kimlere Uygulanır konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.
İsraildemi oecd ye üyeymiş ?
İsrailin 20 yıldır süren OECD’ye girme çabaları, Türkiye’nin 2010 yılında vetosunu kaldırması ile gerçekleşmiş bulunmaktadır.