Necip Fazıl Kısakürek Kimdir Hayatı Ve Tüm Eserleri
İsmi Ahmet Necip Fazıl Kısakürek olan şair 26 Mayıs 1904 yılında İstanbul’da doğmuştur. Türk şair, yazar ve ülkemizin büyük düşünürlerindendir. Şair henüz 24 yaşındayken yayınladığı “Kaldırımlar” şiir kitabı ile insanlar tarafından tanınmıştır.
İçerik
Necip Fazıl’ın Hayatı Ve Eğitimi
İstanbul’da yaşayan Maraş kökenli bir ailenin çocuğu olan şairin babası Abdülbaki Fazıl Bey ve annesi Mediha Hanımdır. Tek çocuk olan Necip Fazıl’ın ismini babası Ahmet Fazıl olarak vermiş, dedesi ise ona Necip Fazıl demiştir. İlköğretim döneminde çok sayıda okul değişikliği yapmıştır. İlk olarak Fransız Frerler Mektebinde okula başlayan şair, Amerikan Kolejine geçiş yapmıştır. Bu okuldan yaramazlıkları nedeniyle atılmış ve Emin Efendi Mahalle Mektebi’nde öğrenim görmeye devam etmiştir. Bu okuldan sonra yatılı bir okul olan Rehber-i İttihat Mektebi’nde öğrenim görmüş sonrasında seferberlik sebebiyle Aydınlı Köyü ilk mektebinde okumuştur. Son olarak ilköğrenimini Heybeliada Numune Mektebi’nde tamamlamıştır.
1961 yılında Deniz Harp Okulu olarak bildiğimiz dönemin Mekteb-i Fünun-ı Bahriye-i Şahane adındaki okulda beş yıl eğitim görmüştür. Bu okulda Nazım Hikmet Ran ile birlikte okumuşlardır. Okul sıralarındayken şiirle ilgilenmeye başlamış ve “Nihai” adlı haftalık dergi çıkartmıştır.
1921 yılında Necip Fazıl Darülfünun’nun Edebiyat alanında Felsefe Bölümünde öğrenim görmeye başlamıştır. Yine bu dönemde birçok edebiyatçı ile tanışmış ve Yeni Mecmua Dergisinde ilk şiirleri yayınlanmıştır.
O dönemde Avrupa’da okutulmak üzere açılan sınava girerek gitmeye hak kazanmıştır. Başarısı sonucu Paris’te Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümüne girmiştir. Fakat orada yaşadığı bir yıl boyunca kumar gibi olumsuz alışkanlıklar edinmiş ve bursu kesilerek ülkesine geri dönmek zorunda kalmıştır.
İstanbul’a döndüğü 1925 yılında ilk şiir kitabı “Örümcek Ağı”nı yayınlamıştır. O dönemlerde kısa bir süre bankacılık sektöründe çalışmıştır. 1928 yılında büyük bir ilgi gören “Kaldırımlar” adlı ikinci şiir kitabını yayınlamıştır.
Necip Fazıl’ın İş Hayatı
1929 yılında Ankara’da bulunmuş ve burada “Umum Muhasebe Şefi” vasfıyla İş Bankasında çalışmıştır. Ankara’da aydınlar ile birlikte olma fırsatını yakalamıştır ve çalıştığı kurumda müfettişliğe kadar yükselmiştir.
1931 yılından itibaren iki yıl süreyle askerlik vazifesini tamamlamıştır. Askerliği bittikten sonra Ankara’ya dönmüş ve üçüncü şiir kitabı “Ben ve Ötesi”ni yayınlamıştır.
1938 yılında bankacılık mesleğine son veren şair Haber Gazetesinde göreve başlayarak gazetecilik yapmaya başlamıştır. Kısa bir süre Ankara Devlet Yüksek Konservatuarında öğretim üyeliği yapmış sonrasında İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarı bölümüne atanmıştır. Robert Kolejinde Edebiyat Öğretmenliği görevinde de bulunmuştur.
Tasavvuf İle Tanışması
1934 yılı Necip Fazıl için bir dönüm noktası olma niteliği taşımaktadır. Necip Fazıl’ın Tasavvufi düşüncenin izlerini taşımaya başlamasına sebep olan Nakşi Şeyhi Abdülhakim Arvasi ile bu yıl tanışmıştır. Eyüp Sultan’da yaptıkları bir sohbet sonucunda Necip Fazıl ciddi bir fikir ve zihniyet dönüşümü yaşamıştır.
Bu tanışmanın ardından bir süre derin bir fikir buhranı yaşayan Necip Fazıl hayatının en önemli eseri olan “Tohum” adlı tiyatro oyununu yazmıştır. Bu eserinde İslamcılık ve Türkçülük vurgusu bulunmaktadır.
1936 yılında “Ağaç Mecmuası” adlı dergiyi çıkartmaya başlamıştır. Spirütalist özellik taşıyan bu derginin hayatı 16 sayı sürmüştür.
1941 yılında Fatma Neslihan Balaban ile dünya evine girmiştir. Bu evlilikten Neslihan Hanım ile birlikte 3 erkek ve 2 kız çocuğu sahibi olmuştur.
Büyük Doğu
1943 yılından itibaren Türk Modernleşme eleştirisini ortaya koyan ve siyasal tavrı değişen şairin faaliyetleri de bu yönde olmuştur. 1943 yılında rejimi beğenmemek ve dini yayın yapmak sebebiyle kurduğu “Büyük Doğu” dergisi kapatılmıştır. Aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisindeki işine de son verilmiştir. Dergi tekrar yayına başlasa da Bakanlar Kurulu kararıyla tekrar kapatılmıştır. Bu yaşanılanlardan sonra Necip Fazıl yeniden askerliğe sevk edilerek Eğirdir’e sürülmüştür.
1945 yılında Büyük Doğu Dergisi yeniden çıkartılmaya başlanarak dergide daha çok dini içeriğe sahip yazılara yer verilmiştir. 1946 yılında dergi tekrar kapanmış ve Necip Fazıl “Sır” isimli piyesinden dolayı suçlanarak mahkemeye çıkarılmıştır.
1947 yılında Büyük Doğu dergisi yeniden çıkarılmış ve içinde yayınlanan bir şiir yüzünden Necip Fazıl tutuklanmıştır. Derginin sahibi konumunda gözüken eşi ile birlikte 1 ay 3 gün tutuklu kalmışlardır. Beraatlarının ardından bu dergide İslamcılığı öven yazıların yanında Yahudilik, Komünizm, Masonluk düşmanlığını içeren yazılarda yazılmaya başlanmıştır.
1950 yılında Büyük Doğu dergisini yeniden yayın hayatına döndüren şair Derneğin Tavşanlı, Afyon, Malatya, Diyarbakır, Soma, Kütahya şubelerini açmıştır. Büyük Doğu dergisinde Adnan Menderes’e partiyi İslam Ekseninde geliştirmesini öneren yazılar yazmıştır.
1951 yılında Kumarhane Baskını Olayında basılan Necip Fazıl 18 saat karakolda tutulmuştur. Röportaj sebebiyle orda bulunduğunu söyleyen şaire göre bu olay Demokrat Parti’nin komplosudur.
1951 yılında Büyük Doğu Dergisinin 54. Sayısı çıkarılmış fakat bayilere dağıtım yapılmadan toplatılmıştır. Necip Fazıl’ın bu sayıda yer alan imzasız yazısı sebebiyle tutuklama kararı alınmıştır. Karar sonucu hastaneden 3 aylık tecil raporu alınmıştır.
Büyük Doğu Cemiyetindeki Başkanlığını 1951 yılında fes eden Necip Fazıl kurmayı düşündüğü Büyük Doğu Partisi tüzüğünü Büyük Doğu Dergisinde yayınlamıştır. Necip Fazıl fuhuş, kumar, faiz, dans, heykel, içki gibi keyif verici maddelerin yasak olduğu ve suçların kısas yöntemi ile değerlendirileceği bir ülkenin hayalini kuruyordu. 1951 yılında Büyük Doğu dergisine ara verirken son sayıda Müslümanlar için günlük Türk Gazetesi çıkaracağını belirtti. 1951 yılında Günlük Büyük Doğu Gazetesi yayınlanmaya başlanmıştır.
Hapis Yılları
1942 yılında yeniden askerlik görevine alındığı yıllarda yazdığı siyasi bir yazı sebebiyle ilk kez hapis cezası alarak Sultanahmet Cezaevinde yatmıştır.
Şair 1949 yılında Büyük Doğu Cemiyeti’ni kurarak başkanlık görevini yürütmüştür. 1950 yılında bu derneğin ilk şubesini Kayseri’de açan Necip Fazıl İstanbul’ a döndüğünde bir yazısı sebebiyle tutuklanmıştır. 1950 yılına kadar eşiyle birlikte tutukluluk yaşayan Necip Fazıl Demokrat Parti’nin Af kanunu ile serbest kalmıştır.
Şair 1957 yılında çeşitli davalar ve geçmişteki cezaları sebebiyle 8 ay 4 gün hapis yatmıştır. 1960 yılında yaşanan Darbe ile evinden alınan Necip Fazıl 4,5 ay Garnizonda tutulmuştur. Atatürk’e hakaret suçu içeren bir yazısı sebebiyle mahkûmiyeti uzamıştır ve 1 yıl 65 gün tutuklu kalmıştır.
Serbest bırakılmasının ardından Yeni İstiklal ve Son Posta gazetelerinde yazarlığa başlamış, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konferanslar vermiştir.
1973 yılında Hac vazifesini yerine getirmiştir. Büyük oğlu Mehmet’e Büyük Doğu Yayınevini kurmuştur.
1980 yılında Türk Edebiyat Vakfı tarafından Şairler Sultanı ve 1982 yılında Yılın Fikir Ve Sanat Adamı olarak seçilmiştir.
25 Mayıs 1983 yılına hayatını kaybeden şair Eyüp Sultan Mezarlığına defnedilmiştir.
Necip Fazıl Kısakürek Tüm Eserleri
- Ahşap Konak (Büyük Doğu’nun 1964’te verdiği ek), At’a Senfoni,
- Altun Halka,
- Aynadaki Yalan,
- Bâbıâli,
- Başmakalelerim 1-2-3,
- Başbuğ Velilerden 33 (Altun Silsile),
- Batı Tefekkürü ve İslâm Tasavvufu,
- Bayram,
- Beklenen,
- Bekleyen,
- Ben ve Ötesi,
- Benim Gözümde Menderes,
- Büyük Kapı (O ve Ben),
- Bir Adam Yaratmak,
- Bir Pırıltı Binbir Işık,
- Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil,
- Büyük Kapı ‘ya ek (Başbuğ Velilerden),
- Büyük Doğu’ya Doğru,
- Cinnet Mustatili,
- Çerçeve,
- Çile,
- Çöle İnen Nur,
- Doğru Yolun Sapık Kolları,
- Dünya Bir İnkılâp Bekliyor,
- Edebiyat Mahkemeleri,
- Esselâm,
- El Mevahibü’l Ledüniyye,
- Hac,
- Hâdiselerin Muhasebesi 1,
- Halkadan Pırıltılar,
- Hazret,
- Her Cephesiyle Komünizm,
- Hesaplaşma,
- Hücum Ve Polemik,
- Hitabeler,
- İbrahim Ethem,
- İdeolocya Örgüsü,
- İhtilal,
- İman ve İslâm Atlası,
- İman ve Aksiyon,
- İki Hitabe: Ayasofya / Mehmetçik,
- Kafa Kâğıdı,
- Kaldırımlar,
- Kanlı Sarık,
- Konuşmalar,
- Künye,
- Maskenizi Yırtıyorum,
- Mektubat’ tan Seçmeler,
- Müdafaa,
- Moskof,
- Mukaddes Emanet
- Mümin,
- Nur Harmanı,
- Nam,
- Namık Kemal,
- O ki O Yüzden Varız (Çöle İnen Nur),
- O ve Ben,
- Örümcek Ağı,
- Öfke Ve Hiciv,
- Para,
- Piyeslerim,
- Püf Noktası,
- Rapor 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13,
- Rabıta,
- Reis Bey,
- Reşahat,
- Ruh Burkuntularından Hikâyeler,
- Sabır Taşı,
- Sonsuzluk Kervanı,
- Son Din Mazlumları,
- Sosyalizm Komünizm İnsanlık,
- Siyah Pelerinli Adam,
- Senaryo Romanları,
- Şiirlerim,
- Sahte Kahramanlar,
- Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar I- II,
- Tasavvuf Bahçeleri,
- Tohum,
- Türkiye’nin Manzarası,
- Türkiye’de Komünizm ve Köy Enstitüleri,
- Ulu Hakan II. Abdülhamid Han,
- Vatan Şairi Namık Kemal,
- Veliler Ordusundan 333 (Halkadan Pırıltılar),
- Yeniçeri, Hikâyelerim,
- Yolumuz Halimiz Çaremiz,
- 101 Hadis,
- 1001 Çerçeve 1-2-3-4-5,