Meme Kanseri Nedir Kimler Risk Altında Ve Belirtileri Nelerdir

Sağlıklı toplum, sağlıklı nesiller ile mümkündür. Sağlıklı nesiller ise araştıran, sorgulayan ve bilgili bireyler ile mümkündür. Bilginler.net olarak Sağlık & Yaşam Bölümümüzde Sağlıklı nesiller için bilgiler ve içerikler paylaşmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda  Meme Kanseri Nedir, Kimler Risk Altında Ve Belirtileri Nelerdir incelemeye çalışacağız

Pembe Kurdele

Kanser en genel olarak düzensiz hücre bölünmesidir. Hücrede kontrol mekanizmaları bulunmaktadır. Eğer bu mekanizmalar kontrol edilemezse hücre G0 dediğimiz yere gider ve buradan sonra kansere sebep olmaktadır. Genlerin mutasyona uğraması veya kontrol edilememesi sonucu meydana gelen hastalıktır. Son yıllarda kadınlarda görülen kanser sıralamasında ilk sırada yer alan ve kadınların yaşam kalitesinde etkiler bırakan hastalık; Meme Kanseri. Yapılan istatistikler Çin de, Amerika da, Kuzey Avrupa da ve Türkiye de her sekiz kadından birinin kanser olduğu yönünde sonuçları ortaya koymaktadır. Meme kanseri en genel tanımı ile meme denilen yapının içinde ve ucunda bulunan hücrelerin istemsiz ve düzensiz bölünmesi demektir.

Meme Kanseri Ve Belirtileri

Meme Kanseri ve Belirtileri

Meme Kanseri en genel tanımı ile süt bezlerinde veya bu organa ait her hücreler arasında meydana gelen düzensiz veya kontrolsüz bölünmeler sonucu meydana gelen tümör oluşumdur. Meme kanseri meme dokusunun herhangi bir bölgesinden hücresinden kaynaklanabilmektedir. Meme kanseri BRCA1 ve BRCA2 genlerinin mutasyona uğraması sonucu hasta kişilerde olan gendir. Bu genlerdeki kromozom sayılarından 17. ve 13. kromozom üzerine yerleşmesi ile ortaya çıkan kanser türüdür.

Ergenlik öncesi memede daha genel yapılar bulunmaktadır. Buradaki hücreler daha olgunlaşmamış durumdadır. Ancak yaş ilerledikçe meme de meydana gelen olaylar hormonların yapısında salgılanmasında değişikliklere sebep olmaktadır. Bu durumda meme de lezyonların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Böylece meme kanseri belirtileri yavaş yavaş belirmeye başlamaktadır. Eğer genetik olarak bu hastalığı taşıyan bir kişi var ise bu hastalık 10 12 yaş öncesinde de belirmektedir. Buna ilave olarak bir meme de kanser rahatsızlığı var ise bu durum artık diğerinde de olabileceği tespitleri iyice doğrulamaktadır. Meme kanserinin belirtilerine baktığımızda en sık rastlanan genelde göğüste bir ağrı hissedilmesi ve ellerine top şeklinde bir kitlenin hissedilmesidir. Bazı hastalarda kitle ile birlikte memede ağrı olmayabilir. Bunlara ilave olarak meme de renk değişimi şişlik, meme ucunda tahriş, yara ve bozulmalar meme ucunda meydana gelen değişiklikler akıntı veya kanlı akıntı görülmektedir.

İlginizi Çekebilir :  Diz AÄŸrılarının Sebepleri Ve Dizde Meydana Gelen Yaralanmalar

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Meme Kanseri risk faktörleri;

İlk olarak genetik faktörler

İlk adet yaşı ile menopoz girme yaşı

İlk doğumunu 30 yaş sonrasında yapan kişilerde

Çok fazla süre ile doğum kontrol haplarının kullanılması

Alkol, Dengesiz Beslenme, Obezite, Düzensiz uyku vb. kalitesiz ve sağlıksız yaşam faktörleri

Meme kanseri muayenesinin yapılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar;

Her kanserde olduğu gibi meme kanserinde de en önemli durum erken tanıdır. Bu durum şu şekilde sağlanabilir; Evde bizlerin paylaşacağı yöntem ile göğüs muayenesi, doktor muayenesi ve mamografi (meme filmi röntgen) şeklindedir.

Her kadın özellikle 20 yaş sonrası her ay düzenli bir şekilde meme kontrolü yapmalıdırlar. Öncelikle bir ayna karşısına geçiniz ve üzerinizi çıkarınız. Memenin morfolojisinde herhangi bir akıntı çekiniklik buruşma olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra iki eller başın üzerine doğru getirilir ve başınızı öne doğru ellerin desteği ile getiri ve iyice gerdirin memenin dış yapısını kontrol ediniz. Diğer bir adım ise ellerinizi belinize koyarak öne doğru gerdirmeniz ve bir sorun olup olmadığına bakmanız. Sonraki aşamada sol omzunuzu kaldırarak sağ elinizin işaret, orta ve yüzük parmakları ile bastırarak meme üzerinde dairesel hareketler ile memeyi koltuk altı kısmını iyice kontrol ediniz. Daha sonra meme başını yavaşça sıkınız ve akıntı olup olmadığını dikkatlice inceleyin. Bu yapmış olduğunuz işlemi daha sonra diğer memenize de uygulayınız. Son olarak sırt üstü yatınız ve sol kolunuzu başın üstüne gelecek şekilde getirerek tekrar meme üzerinde dairesel hareketler ile muayene ediniz. Bu işlemi yaparken memenizi parmaklarınız ile hissetmenize gerekmektedir. Bir yastık veya havlu ile destek alarak yatarak inceleme işlemini kolaylaştırabilirsiniz. Meme kanserinden tarama yapılması için KETEM ’den randevu alıp mamografi çekimi yaptırabilirsiniz.

Ketem

Son olarak her yıl Ekim ayı Meme Kanseri Biçimlendirme ayı olarak belirlenir. Ekim ayı içerisinde kanser taraması etkinlikler yapılmaktadır. Her yıl meme kanseri adı altında birçok proje yapılmaktadır. Pembe kurdele Meme kanseri ile savaşma ve bilincinde olmanın simgesi olan bir projedir. Ekim ayının son haftası kanser hastalığına ilişkin taramalar yapılır. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır. Sağlıklı günler geçirmeniz dileği ile.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ