Mantı Tarifi Ve Ev Mantısı Nasıl Yapılır Kolay Mantı Tarifi
Binlerce yıllık tarihi ile medeniyetlerin beşiği Anadolu’nun lezzetleri ve dünya lezzetlerini Tarifler bölümümüzde sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise Mantı Tarifi Ve Ev Mantısı Nasıl Yapılır Kolay Mantı Tarifi konulu makalemizi inceleyelim.
İçerik
Geleneksel Lezzetimiz Mantı ve Mantı Tarifi
Çin’den Anadolu’ya kadar gelen İpek Yolu üzerinden geçen geniş coğrafya üzerinde, Türkçe’de bildiğimiz adı mantı olan fakat farklı ülke ve kültürlerde isim değişikliğine uğrayan mantı yemeğinin tarifini konu alalım. Geleneksel ağız tadımız olması nedeniyle de sofralarımızın vazgeçilmez yemeğidir mantı. Hazırlaması biraz zahmetli kabul ediyorum fakat ailecek mutfağa girip hep birlikte keyifli anlar yaşayarak el birliği ile bu lezzetten kendinizi mahrum etmemenizi öneririm. Dilerseniz mantımızın tarifine geçelim,afiyet olsun…
Gerekli Malzemeler
– 3 su bardağı un
– 1 su bardağı ılık su
– Tuz
– 1 adet yumurta
İç harcı için:
-300 gram yağlı kıyma
-1 adet orta boy kuru soğan
-Karabiber
– Kırmızı toz biber
– Tuz
Üzeri için:
– Tereyağı
-2 yemek kaşığı tereyağı
– Sarımsaklı yoğurt (tercihe göre sade de olabilir)
– Nane
– Sumak
– Pul biber
Ev Mantısı Nasıl Yapılır Kolay Mantı Tarifi
Derin ve geniş bir kabın içerisine unu döküp ortası boşta kalacak şekilde havuz yapın. Boş bıraktığımız yere yumurtayı kırıp, bir tutam tuz ekleyin ve yavaş yavaş su ekleyerek unları yumurtalı havuz yere doğru yoğurun. Hamurunuz ne çok katı ne de çok yumuşak olmamalı orta sertlikte bir hamur mantı için makuldür. Yoğurduğumuz hamuru 20-30 dakika arası üstünü nemli bir bez ile örterek dinlendirin. Bu sırada kıymanın içine kırmızı toz biberi, karabiberi,tuzu ve küp küp doğradınız soğanları koyup çok az elinizi ıslatıp yoğurun, dolapta üstünü örterek dinlenmeye bırakın.
Dinlenen hamurumuzu kabından çıkarıp bezeler halinde yapalım. Bezelerimizi tekrar hamur kabımızın içine koyup üstünü bez ile örttükten sonra açma işlemine geçmek için hazırlıklarınızı yapın. Kabın içinden aldığımız bir tane bezeyi unla birlikte açtıktan(orta kalınlıkta bir yufka olmalı börek yufkası gibi ince değil) sonra bıçak yardımıyla yufkamızı iki parmak genişliğinde yatay şeritler halinde keselim ardından da boyuna şeritler halinde kesme işlemine devam edin. Elde ettiğimiz küçük karelerin ortasına hazırladığımız kıyma harcından koyun. İster hamurları dört köşesinden birleştirerek isterseniz de muska şekli vererek harç koyduğunuz hamurların ağzını kapatın.
Bütün bezelerin açma ve kıyma koyma işlemi bittikten sonra büyük bir tencereye su koyup kaynamaya bırakın. Kaynayan suya bir çay kaşığı kadar tereyağı ve tuz attıktan sonra mantıları 15- 20 dakika kadar haşlayın. Tereyağı ve salçayı tavada kavurup sıcak su ile sos kıvamına getirin. Haşlanma olurken bir tavaya tereyağı koyup kızdırın.
Mantı Sunumu
Haşlanan mantıyı yayvan bir tepsiye veya tabağa döktükten sonra kızgın tereyağını mantıların üstünde gezdirin. Ve yine tava da tereyağını eritin, tereyağını kızdırdıktan sonra bir tutam kırmızı toz biber atıp ateşten alın.Tahta kaşık yardımıyla kırımızı biberin yağa eşit yayılımını sağlayın. Mantıları tabaklara koyarak üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurdu, arzu edilen baharatları ekleyin. Son olarak, salçalı sos ve kırmızı biberli tereyağı ile servis edin.
Not: Dilerseniz mantının haşlama suyunu atmayıp çorbanıza katın ya da salçalı sosu açmak için kullanacağınız su mantının haşlama suyundan da yapabilirsiniz.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir diğer makalemiz olan Arnavut Böreği Nasıl Yapılır Ayrıntılı Tarifi konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.