Linux İşletim Sistemi Nedir Ve Desteklediği Donanımlar

Linux nedir

Linux, serbest şekilde dağıtılabilen, çok görevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sisteminin bir türevidir. Linux, İnternet üzerinde ilgili ve aynı zamanda meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilen ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olarak birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan kaliteli bir işletim sistemidir.

Linux

UNIX 70’li yılların ortalarındayken büyük bilgisayarlar üzerinde, çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak meydana getirilmiştir. Zaman içerisinde birçok yere yayılmış ve farklı türleri ortaya çıkarılmıştır. UNIX ismi UNIX Research Laboratories INC şirketinin tescilli markası olmasından ötürü birçok şirket, aynı temele dayanan işletim sistemlerine farklı isimler verecek bu sistemi ileriye taşımışlardır ve sizlere örnek olarak;

  • Hewlett-Packard HP-UX
  • IBM AIX
  • Sun Microsystems SunOS

Gibi örnekleri verebiliriz. Bugün kişisel bilgisayarlardan süper özellikleri olan bilgisayarlara kadar, birçok bilgisayar için yazılı olan UNIX türleri de mevcuttur. Ne var ki bu türevlerin çoğu gelişim süreci, bir noktada durmuş ve yüksek fiyatlardan satılan ticaret yazılımlarıdır. Linux, temel olarak Finlandiya Üniversitesinde öğrenci olarak eğitimine devam eden Linus Torvalds’ın ve İnternet üzerinde meraklı birçok yazılımcının emekleri ile oluşturulmuştur ve Linux sistemi gelişimi, açık olarak gerçekleşmiştir. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak İnternet sistemlerinde yayınlanmakta ve dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilerek hataları ve eksiklerini bulunmaktadır.

Güvenilir İşletim Sistemi

Zaman zaman bu deneme aşamaları bazı zamanlarda durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seri üzerinde çalışmalar gösterilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linux’un en büyük avantajları arasında yer almaktadır. Gelişimi evrimsel olarak olur, hatalar anında kullanıcılar tarafından tespit edilip raporlar ile sunulmakta ve birçok kişinin emekleriyle sorunlar ortadan giderilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri bilindiği gibi saatler süren güncellemeler almaktadır.

Linux, Andy Tannenbaum tarafından önemli ölçüde gelişmekte olan Minix işletim sistemine dayanıyor. Linus Torvalds işi olmadığı zaman, Minix’ten daha iyi bir Minix işletim sistemi yaratmak öngörüsüyle 1991 Ağustos sonlarında ilk çalışan Linux çekirdeğini meydana getirdi ve 5 Ekim 1991 tarihinde 0.02 sürümü Linux ilk defa halka duyuruldu. Linus, comp.os.minix haber grubuna göndermiş olduğu yazı üzerinde, yeni bir işletim sistemi geliştirme aşamasında olduğunu ve ilgilenen herkesin yardımını beklediğini iletmişti. İşletim sisteminin çekirdeği için verilmekte olan detaylı numaralar, kısa sürede bir standart kazandı. Devamında a.x.y seklinde belirtilen çekirdek türevlerinde y bulunulan seviyeyi, x gelişim aşamasını meydana getirdi.

İlginizi Çekebilir :  Pardus Nedir Ne İşe Yarar Pardus Sürümleri Ve Diğer Bilinmesi Gerekenler

Linux gerçekten son yıllarda hızlı bir gelişim almış, çeşitli ülkelerden birçok kullanıcıya erişmiş ve yazılım desteği günden güne artış göstermiştir. Değişik kuruluşlar Linux sistemi ve uygulama yazılımlarını birleşim durumuna getirerek, dağıtımlar oluşturmuşlar ve kullanımını üst seviyelere çıkarmışlardır.

 Linux’un Desteklediği Donanımlar

  • Linux şu anda en başta olarak IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak ile beraber Apple, Atari ve Amiga gibi 68000 tabanlı bilgisayarlar üzerinde, Sun Sparc işlemcili iş istasyonları, Alpha işlemcili kişisel bilgisayarlar, Power PC, MIPS, HP PA-RISC ve ARM mimarilerinde çalışmaktadır.
  • IDE-ATAPI CD-ROM sürücüleri, ve bazı özel CD-ROM kontrol kartları desteklemektedir.
  • Metin ekranlarda CGA, EGA, VGA, Hercules veya uyumlu kartlar ile desteklenir.. X Window ortamında genel VGA ve SVGA uyumlu kartlar ve S3, ET4000, 8514/A, ATI MACH8, ATI MACH32 gibi birçok görüntü kartını da eş zamanlı olarak desteklemektedir.
  • Birçok 10 ve 100 Mbit ethernet kartı, ISDN, ATM, FDDI, SLIP, CSLIP, PPP desteği de veriliyor.
  • Başta SoundBlaster, Gravis Ultrasound olmak üzere birçok ses kartını da destekler.
  • IBM uyumlu kişisel bilgisayarların üzerinde 80386 ve üzeri (80486 80586 Pentium PentiumPro ve türevleri) değişik üreticilerin işlemcileri ile sorunsuz biçimde çalışmaktadır. 80286 ve 8086 işlemcili bilgisayarlar için sınırlı sayıda Linux uygulamaları da mevcuttur.
  • PCI, VESA, ISA ve MCA mimarilerinde her türlü anakartı destekleyen bir yazılımdır
  • Teorik bir düşünceyle 4 Gbyte’a kadar RAM desteği vardır.
  • AT uyumlu olan diskler (IDE, EIDE ve 16 bitlik MFM,RLL veya ESDI) desteklenmektedir. Kontrol kartına uyumlu destek aldığı sürece SCSI diskler ve diğer cihazlar desteklenmektedir.

Linux altında ne tür donanımların desteklendiği ile ilgili tüm ayrıntılı ve önemli bilgilere Hardware-HOWTO’dan ulaşım sağlayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ