Kuskus Nedir Nasıl Yapılır Evde Kuskus Yapımı Tarifi

Günümüzde aileler yiyecek konusunda hassas davranmaktadırlar. Her aile elinden geldiğince organik ürünler tüketmek ister. Bu yüzden yiyeceklerini kendileri herhangi katkı maddesi olmadan organik olarak yapmak isterler. Bizler de bu yazımızda sizlere Kuskus Nedir Nasıl Yapılır Evde Kuskus Yapımı Tarifi sizlere anlatacağız.

Kuskus

Kuskus Nedir 

Karbonhidrat deposu olarak bilinen erişte, makarna, kuskus gibi gıdalar birçok ailenin tükettiği yiyeceklerdendir. Ayrıca aşırı tok tutmalarından dolayı da tercih sebebi olmaktadırlar. Makarna her zaman günlük tüketimde kullanılsa da erişte ve kuskus özellikle Ramazan aylarında oldukça yoğun tüketimi olan asırlardır nesilden nesile aktarılarak gelen besinlerdir.

Kuskus Yapımında Gerekli Malzemeler

½ bulgur, iri bulgur

½ kül suyu yoksa yerine ½ veya daha az süt

5 yumurta

1 kg un yaklaşık olarak

Tuz

Evde Kuskus Yapımı Tarifi

Öncelikli olarak bulgur bir tepsiye konulur. Bulgurun iri bulgur olması önemlidir. Kısırlık bulgur tercih edilirse istenilen büyülükte kuskus olmaz ve ince bulgur erir. Bulgur su ile ıslatılır. Bulgurun konulması için özel kaplar bulunmaktadır. Tercihe göre özel kabı edinebilirsiniz. Lakin elinizde yok ise bir tepsi yardımı ile de yapabilirsiniz. İçerisine bir miktar tuz eklenir.

Diğer bir kap içerisine yumurtalar kırılır. İçerisine kül suyu eklenir. Ellerinde olmayanlar veya edinemeyenler için süt ile de yapılabilmektedir. Ancak kül suyunu da kendiniz yapmak isterseniz aşağıda kül suyunu nasıl yapacağınız hakkında bilgi verilmiştir. Karışım içerisine kül suyu veya süt eklenir. Son olarak karışım içerisine de bir miktar tuz eklenir. El çırpıcısı ile ya da mikser yardımı ile iyice çırpılır.

Kuskus yaparken dikkat edilmesi gereken diğer husus da karışımın iyice çırpılmasıdır. Bütün malzemeler birbiri ile iyice karışmalı ki bulgur ile birleşince hepsi eşit dağılmalıdır. Hazırlanan harç bulgurun bulunduğu tepsiye aktarılır. Ancak karışımın hepsi birden dökülmemesi gerekir. Üzerine bir miktar un dökülür. Üzerine un dökme işlemi azar azar yuvarlama yapılarak bulgur üzerine dökülür. Önce yarısı dökülür ve bulgurların bulunduğu tepside ileri geri veya dairesel hareketler yapılarak top şekli alması sağlanır. Daha sonra ise karışımın diğer yarısı dökülür. Aynı işlem tekrar diğer yarısına da yapılır. Hazırlanan karışım tepsideki bütün bulgur ile iyice yuvarlanılır.

Evde Kuskus Yapımı

Son aşama olarak yuvarlanan kuskus taneleri kurutmaya bırakılır. Kurutma işlemi bırakılan yerin ortamına göre değişmemektedir. Yaklaşık olarak 3 ile 7 gün arasında kurumaya bırakılır.

İlginizi Çekebilir :  İçli Köfte Nasıl Yapılır İçli Köfte Tarifi

Kuskus Pişirme 

Pişirme işlemi ise son derece kolaydır. Bir tencere içerisine su konulur ve ocağın altı açılır. Yaklaşık olarak 5 su bardağına su içine  2 su bardağı kuskus yeterli olacaktır. Su ve kuskus miktarı kişi sayısına ve miktara göre değişmektedir. Fokurdayan su içerisine kurumuş olan kuskuslar atılır ve şişmesi için pişmeye bırakılır. Kuskuslar şişmeye başlayınca ve pişme işlemi tamam olunca, tencere içindeki kuskus süzgeç yardımıyla süzülür. En son olarak başka bir tava içerisinde tereyağ ve yağ karıştırılarak süzülmüş olan kuskusun içerisine dökülür.

Kül Suyu Nedir? Nasıl Bulunur? Nerede Bulunur?

Kül suyunu dışarıda marketlerde veya aktarlarda bulmak mümkündür. Kül suyu tercih edilme sebebi kuskusa değişik bir tat vermesinden dolayıdır. Kül suyu çok eskilerden bu yana hamur işlerinde ve temizlik işlerinde kullanılmaktadır. Kül suyu meşe odununun yakılmasının ardından ardında kalan külün su ile karıştırılıp süzülmesi sonucu elde edilir.

Kül suyunu yapmak için meşe odunu külü alınır ve içerisine soğuk su eklenir. 1 kaşık meşe külüne 2 çay bardağı su eklenir. Her ikisi iyice karıştırılır ve küllerin dibe çökmesi sağlanır. Daha sonra ise bir bez ya da tülbent yardımı ile kül parçaları üstte kalacak şekilde süzme işlemi yapılır. Süzme işlemi ardından beklemeye gerek kalmadan hemen kullanılabilmektedir.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer makalemiz Evde Tarhana Yapımı Tarhana Tarifi konulu makalemiz için lütfen linke tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ