Kpss Nedir, Başvuru Şartları Nelerdir Ve Ne Zaman Yapılır

Kalkınmışlığın ve Gelişmişliğin temel göstergesi eğitime verilen önemdir. Bilginler.net olarak Eğitim bölümümüzde eğitim, öğretim ve sınavlara dair bilgilendirmeler yapmaya çalışacağız. Bu yazımızda Kpss Nedir, Başvuru Şartları Nelerdir Ve Ne Zaman Yapılır inceleyeceğiz,

KPSS Ne Zaman Yapılır

KPSS; Kamu Personeli Seçme Sınavının kısaltılmış halidir ve genel olarak kamu kurumlarında görev alacak olan personeli belirlemek amacıyla yapılan bir dizi sınavın adıdır. Bu sınav, “Genel Yetenek”, “Genel Kültür”, “Yabancı Dil”, “Eğitim Bilimleri”, “Hukuk”, “İktisat”, “İşletme”, “Maliye”, “Muhasebe”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri”, “Ekonometri”, “İstatistik”, “Kamu Yönetimi” ve “Uluslararası İlişkiler” sınavlarından meydana gelmektedir. Müracaat edeceğiniz alana göre, bu sınavlardan bir kaç tanesine girmeniz gerekmektedir.  Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavları ise, tüm sınava girecek olan adayların, mutlaka katılması gereken zorunlu sınavlardır.

Kpss ne zaman yapılır?

KPSS ÖSYM’nin vermiş olduğu tarihler arasında olmaktadır. Bu durum önceden Haziran ile Temmuz ayında olsa da şimdi başvurular Mart gibi olmakta sınav ise Mayıs ayının son haftası gerçekleşmektedir. Ancak oturumdan oturuma da fark etmektedir. Örneğin; ÖABT sınavları genellikle Temmuz ayının 2. Haftasında yapılmaktadır.2006 yılından itibaren ise KPSS/1 ve KPSS/2 şeklinde adayların öğrenim durumlarına göre iki ayrı sınav şeklinde yapılmaktadır. KPSS/1 her yıl yapılmasıyla beraber, KPSS/2 ise iki yılda bir yapılmaktadır.

KPSS’ ye Kimler giriyor?

KPSS’ye, Orta öğretim (Lise ve dengi meslek lisesi) (KPSS/2 sınavına girmektedirler), Ön lisans (İki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açık öğretim) (KPSS/2 sınavına girerler). Lisans (Dört veya daha fazla yıllık yüksek öğretim) (KPSS/1 sınavına girerler). Programlarından mezun olan öğrenciler ile mezun olabilecek durumda yani son senesi olanlar, bu sınavlara girmektedirler. Yüksek lisans veya doktora gibi durumları olan kişiler, başvurularını lisans diplomasını aldıkları alandan yapmak zorunda olmaları ile beraber, daha sonraki tarihlerde atanmak üzere tercihlerini belirlerken bu alanı göz önünde bulundurmak zorundadırlar.

İlginizi Çekebilir :  Hacettepe Üniversitesi Tarihi, Bölümleri, Fakülteleri Ve Tıp Fakültesi

KPSS Başvuru Şartları

KPSS’ye Başvurma Şartları nedir?

Adayların, Yönetmeliğin A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvurdukları tarihte, B Grubu kadrolar için ÖSYM‘ye Tercih Formlarını teslim ettikleri tarihte mezun durumdan olmaları genel olarak aranan şarttır. A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuru yapacak olan adayların, bu kurum ve kuruluşların KPSS başvuru kılavuzunda veya ilanlarında belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekir.

KPSS Nasıl yapılır ve Kaç Oturumdan oluşur?

KPSS/1 Cumartesi ve Pazar günleri, sabah ve öğleden sonra olarak dört oturumda yapılmaktadır. Cumartesi sabah oturumunda, önce Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini içeren soru kitapçığı adaylara verilmekte, bu testlerin cevaplama süresi sonunda cevap kağıtları ve test kitapçıkları toplanmaktadır.Buna ilave olarak öğretmenler için ÖABT sınavları  1 ay sonra uygulanmaktadır.

Kpss’ye nasıl başvuru yapılır?

Kpss’ye başvuru yapmak için, Başvuru tarihleri içerisinde ilk olarak açıklanan bankalar üzerinden sınav ücretinin yatırılmış olması gerekmektedir. Daha sonra ösym’nin resmi internet sitesinden, başvuru yapılmalıdır. Fakat ilk önce siteden kayıt yapıp, daha sonra paranın yatırılması da, sınava katılmak için yeterlidir. Daha sonra sınava girilecek yerler ve sınav dökümanları verilir. Bu belgeler ile sınava katılınır.

KPSS Nedir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ