KEİ Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Nedir Ve Üye Ülkeler
Küreselleşen dünyada ekonomik ve sosyal alanda devletler arası birçok işbirliği yapılmaktadır. Bilginler.net ekibi olarak Ekosektör bölümümüzde ekonomik alandaki bilgi, haber ve işbirliği platformlarını size aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise KEİ Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Nedir Ve Üye Ülkeler konulu makalemizi inceleyelim.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü
İçerik
KEİ – BSEC Nedir
“Black Sea Economic Cooperation Organization” yani “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü” 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul’da düzenlenmiştir. Üye olan ülkelerin zirvede imzaladıkları anlaşma ile faaliyetlerini başlatan ekonomik iş birliğini amacı ile bir araya gelen uluslararası kuruluştur.Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü kısaca “KEİ” kısatması ile ifade edilmektedir.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Üyeleri
KEİ’ye Üye Olan Kurucu Ülkeler;
Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan ülkeleridir. Sırbistan kuruluşa sonradan katılan ülke niteliği taşımaktadır. Bunun yanında üyelik başvurusu kabul edilmeyen ülkeler; Kıbrıs Cumhuriyeti ve Karadağ’dır. Bu ülkelerin Türkiye ve Yunanistan veto haklarını kullanmış olmaları sebebiyle katılım başvuruları reddedilmiştir.
Gözlemci Olan Ülkeleri;
Tunus, Almanya, ABD, Beyaz Rusya, Çek Cumhuriyeti, Fransa,Hırvatistan, İsrail, İtalya, Mısır, Polonya, Slovakya olarak sayabiliriz.
Bunun yanında üye olan ülkeler ve gözlemci ülkelerin yanında gözlemci kuruluşlarda bulunmaktadır. Bu kuruluşlar; Enerji Sözleşmesi Sekreterliği, Avrupa Komisyonu, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı, Uluslararası Karadeniz Kulübü, Karadeniz Komisyonu’dur.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kuruluşu
1980‘li yılların sonunda Doğu Avrupa Ülkeleri ve Sovyetler Birliği’ndeki değişim sürecininin hareketlilik kazanması ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği fikri ortaya çıkmıştır.
İlk dönemlerde KEİ’nin amacının Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler içinde kademeli olarak “serbest ticaret bölgesi” oluşturma gerekliliği düşüncesi ortaya çıksa da daha sonraki görüşmelerde “ekonomik iş birliği” kapsamında girişim yapılmasına karar verilmiştir. Kuruluşun ilk toplantısı 19 Aralık 1990‘da Ankara’da Türkiye’nin öncülüğü ile yapılmıştır. 1990 yılından 1992 yılına kadar yapılan bazı görüşmeler neticesinde 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Zirve Toplantısında on bir ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımı ile KEİ Anlaşması imzalanarak resmiyet kazanmıştır.
5 Haziran 1998 tarihinde Yalta’da KEİ Anlaşmasının imzalanması ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ni uluslararası bir örgüte dönüşmüştür. Daha sonra Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı olarak ekonomik bir teşkilata dönüşmüştür. Son halini aldığı dönemde ise yasayla kurumsallaşma dönemi ortadan kalkarak program ve proje uygulaması kapsamında KEİ oluşmuştur.
KEİ’nin katılan devletlerin coğrafi konumlarındaki yakınlılık ve ekonomilerinin tamamlayıcı niteliklerinden faydalanılarak ticari, ekonomik, bilimsel ve teknolojik iş birliğini geliştirmeleri ve refah seviyesi yüksek bir bölge elde etmeyi hedeflemektedir. Kısa dönemli hedef olarak mal ve hizmet ticaretinin arttırılması ve uzun dönemli hedef olarak bölgede bulunan ülkelerin arasındaki ekonomik ilişkilerin daha kuvvetli olması amacıyla kişilerin malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımına katkı sağlamaktır. Devletler arası oluşturulmak istenen serbest bir ticaret alanı temel hedeftir.
KEİ Üye Ülkeler
Karadeniz İşbirliği Örgütü Çalışma Grupları
Bu örgütün çalışma gruplarından söz etmemiz gerekirse; devamlı çalışma grubu olarak Bankacılık ve Finans,İstatistik Veri ve Ekonomik Bilgi Değişimi, Ulaştırma, Bilim ve Teknoloji Konusunda İşbirliği,Turizm alanında İşbirliği, Tarım ve Tarımsal Sanayi, Yasalara İlişkin Bilgi, Enerji, Ticaret ve Endüstriyel İşbirliği, İletişim, Çevre Koruma olarak sıralayabiliriz. Örgütte saymamız gereken geçici çalışma grupları; Ulaştırma Şebekesi Uzmanlar, Yatırımların Teşviki ve Korunması Konusunda Uzmanlar, İş Alemine Mensup Kişilerin Seyahatleri, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Uzmanlar, Örgütsel Konular’dır.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir diğer makalemiz Şanghay İşbirliği Örgütü Nedir Amaçları Ve Üye Ülkeleri konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.