İTÜ – İlklerin Üniversitesi, Tarihçesi ve Genel Bilgileri

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu‘nun söylemi ile Evrenkent diye nitendirilen Üniversiteleri Biginler.net olarak Eğitim bölümümüzde siz değerli takipçilerimize kısaca tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda  İTÜ – İlklerin Üniversitesi, Tarihçesi ve Genel Bilgileri inceleyeceğiz.

İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi Tarihçesi

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tarihine kısaca bakacak olursak Osmanlı İmparatorluğu’na dayanmaktadır. Dönemin Padişahı Sultan III. Mustafa devrine uzanmaktadır. Bu devirde batılı sistemiyle mühendislik eğitimi vermek üzere 1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi) kuruldu. Burada Deniz haritalarının çıkarılması ve gemi inşaatı üzerine uzmanlar yetiştirilmiştir. Haliç tersanesinde bulunan okulun kurucusu Macar Baron de Tott olarak tarihe geçmiştir.

Fakültelerin kuruluşlarına bakmak gerekirse; 1795 yılında İnşaat Fakültesi kurulmuştur. Bunu 1847 yılında Mimarlık Fakültesinin Kurulması izlemiştir. Zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu yıkılmış ve yerine genç Türkiye Cumhuriyeti gelmiştir. 1934 yılında Makine ve Elektrik Fakültesi kurulmuştur. Seneler 1944 ü gösterdiğinde İstanbul Teknik Üniversitesi adını almıştır. 1953 yılında Maden Fakültesi kurulmuştur. 1963 yılında Kimya ve Metalurji Fakültesi kurulmuştur. 1970 yılında Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi kurulmuştur. 1977 yılında Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi kurulmuştur. 1980 yılında Kontrol ve Bilgisayar  Mühendisliği Bölümü açılmıştır. 1982 yılında Fen Edebiyat Fakültesi kurulmuştur. 1983 yılında İşletme Fakültesi kurulmuştur.  1992 yılında Denizcilik Fakültesi kurulmuştur. 2004 yılında Tekstil Teknolojisi ve Tasarım Fakültesi kurulmuştur.  2010 yılında Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi kurulmuştur.

Mühendishane-i Bahr-i Hümayun

İTÜ Hakkında Genel Bilgi

İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. yılına doğru hızlıca ilerleyen, dünyada teknik alanda kurulmuş en eski teknik üniversiteleri arasındadır. Türkiye’nin ilk teknik üniversitesi olan İTÜ’nün adı, mühendislik ve mimarlık öğretimi alanında ön plana çıkmıştır diyebiliriz.

İTÜ, 242 yılı aşan tarihi ile,  teknolojiyle,  bilimle, sanatla ve sporla marka haline gelmiş olan bir yapıdadır. Geçmişi günümüze adeta köprü gibi bağlayan, gelecek için projeler üreten bir bilim ve teknoloji merkezidir. İTÜ, bilimsel ve teknolojik alanda sayısız ilerlemenin öncüsü olmuş, ilkleri başarmış ve dünyanın en seçkin teknik üniversiteleri arasında hizmet vermeye devam etmektedir. İstanbul’un çeşitli merkezi noktalarına dağılmış 5 farklı kampüsü, 13 fakültede 99 lisans programı ve 6 enstitüde yüksek lisans ve doktora programlarında öğrencilerine eğitimler vermektedir.

İlginizi Çekebilir :  Balıkesir Üniversitesi Fakülteleri Enstitü Ve Yüksek Okulları

İTÜ’de; 360 laboratuvar ve 13 araştırma merkezi aktifliğini sürdürmektedir. 23 akredite mühendislik programı ile dünyanın en fazla ABET Akreditasyonuna sahip üniversite olduğunu da söylemek isteriz. Uluslararası Ortak Lisans Programına katılan öğrenciler eğitim ve öğretimlerinin yarısını ABD’deki anlaşmalı üniversitelerde alarak çift diploma almaya hak kazanmaktadır. Birçok bölümde çift anadal ve yandal imkânı sunan İstanbul Teknik Üniversitesi, 900’den fazla anlaşma ile Türkiye’nin en fazla Erasmus değişim programına sahip olduğunu vurgulamamızda yarar vardır. İTÜ, bünyesindeki ARI Teknokent’te yürütülen 200’e yakın Ar-Ge projesi ile bir bilim, sanayi, teknoloji merkezidir. Girişimcilik ekosistemi olan İTÜ Çekirdek ile girişimci öğrenciler tamamen desteklenir.

İTÜ

İTÜ’nün İlkleri

Üniversite’de İlk küp uydu, ilk yerli bilgisayarilk insansız otomobil, ilk elektrikli minibüs, ilk hidrojen ile çalışan tekne üretmeyi başarmıştır. Türkiye’de ilk televizyon yayını bu üniversiteden yapılmıştır. Buna İlaveten ilk üniversite radyosu da burada kurulmuştur.

 İTÜ’nün kurumsal geçmişi, sahip olduğu elit ortam ve entelektüel hafızası geçmişten geleceğe uzanan önemli bir köprüdür. Çağın gereksinimlerine göre sürekli gelişim prensibini benimseyen anlayışı, yenilikçi ve gelişimsel bakış açısı ile uluslararası ilişkilerini her zaman güçlü tutan yapısı itibariyle, birçok başarılı öğrenciye kucak açan bilgi yuvasıdır.

Eğitim-Öğretimine, 5 ayrı yerleşkede ve 2011-2012 Eğitim Öğretim yılından bu zamana kadar da Kıbrıs’taki İTÜ KKTC Kampüsü ile eş zamanlı olarak devam etmektedir. İTÜ’de, 501 Profesör Doktor, 267 Doçent Doktor, 343 Yardımcı Doçent Doktor, 94 Öğretim Görevlisi, 180 Okutman, 663 Araştırma Görevlisi, 86 Uzman ile toplamda 2000 üzerinde akademik personel ve 1.300 idari personel ile yaklaşık 36.000 öğrenci ve yüzbinlerce mezunu ile oldukça geniş bir ailedir. Bunun dışında söylemek isteriz ki, İTÜ’de okuyabilmek için, üniversite sınavlarından yüksek bir sıralama elde edilmesi gerekir ve İTÜ’ye giren öğrenciler, oldukça başarılı ve elit öğrenci grubudur.

İTÜ Fakülteleri

İTÜ FAKÜLTELERİ

Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi

Denizcilik Fakültesi

Elektrik Elektronik Fakültesi

Fen Edebiyat Fakültesi

Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi

İnşaat Fakültesi

İşletme Fakültesi

Kimya ve Metalurji Fakültesi

Maden Fakültesi

Makine Fakültesi

Mimarlık Fakültesi

Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi

İTÜ Yerleşkeleri

Ayazağa yerleşkesi

Gümüşsuyu yerleşkesi

Maçka yerleşkesi

Taşkışla yerleşkesi

Tuzla yerleşkesi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ