İslamın Şartları Nelerdir İslamın 5 Şartı Ve Açıklamaları

Son peygamber Hz. Muhammed ( S.A.V.) efendimiz aracılığı ile tüm insanlık alemine kurtuluş vesilesi olarak İslam dini gönderilmiştir. Bilginler.net ekibi olarak Dini Bilgiler bölümümüzde müslümanın bilmesi gereken bilgileri nacizane paylaşmaktayız. Bu yazımızda ise İslamın Şartları Nelerdir İslamın 5 Şartı Ve Açıklamaları konulu makalemizi inceleyelim.

İslamın Şartları Nelerdir

İslamın Şartları Nelerdir

Dinimizde mezheplere göre de büyük önem az eden beş ameli ibadet İslam’ın beş şartı bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz  “İslam, beş şey üzerine bina edilmiştir: “Allah’tan başka ibadete lâyık hiçbir ilah olmadığına, Muhammed’in Allah’ın kulu ve Rasulü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, Beytullah’ı haccetmek ve ramazan ayı orucunu tutmak” hadisinde İslamın şartlarına işaret etmektedir. Bu hadis vesilesiyle İslamın şartlarının Müslüman bir kimsenin yapması gereken en temel esaslar belirtilmektedir.

Kelime i Şahadet Etmek

İslamın Şartlarından Şehadet etmek; İslam tevhid akidesi ile temelleri atılan bir dindir ve kelime i şehadet ile başlar.   اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ  cümlesi Arapça olarak kelime-i şehadettir. Tercümesinde “Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka hiçbir İlâh yoktur, ve yine şahitlik ederim ki Muhammed, O’nun kulu ve elçisidir.” denilmektedir. Böylece dil ile tanıklık yoluyla inanç ifade edilmektedir.

Namaz Kılmak

Namaz kılmak şartı; Şehadet getiren bir kişinin yapması gereken uygun şekilde abdestini alarak üzerine farz olan namaz ibadetini yerine getirmesidir. Namaz kılmak İslam dinin ikinci şartı olup buluğ çağına ermiş akıllı olan tüm kadın ve erkek Müslümanlar için farz olan günün belli vakitlerinde beş kez abdest alınarak yapılan ibadettir.

Oruç Tutmak

Oruç Tutmak şartı; İslamın üçüncü şartı olan ibadettir. Ramazan ayında bir ay süresinde oruç tutmak farzdır. Oruç; niyet edilerek imsak vaktinden güneş batana kadar birşey yememek, içmemek ve cinsel birleşmeden uzak durmak şartlarıyla yerine getirilir. Oruç Müslümanlara hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Oruç tutmanın amacı aç susuz kalmak değil sabır, şükür ve nefsi terbiye etmektir. Oruç ibadetinin Müslümanlar üzerine farz olduğu Bakara suresinde belirtilmektedir.

İlginizi Çekebilir :  Google Maps Nedir Ve Haritalar Çevrimdışı Nasıl Kullanılır

Zekat Vermek

Zekat vermek şartı; İslamın dördüncü şartıdır. Zekat maddi durumu iyi olan kimselerin her sene muhtaç durumda olan kimselere vermesi gereken sadakadır. Zekatın kelime anlamı bereket, çoğalma, övme anlamlarını karşılamaktadır. Zekatın Müslüman kişinin üstüne farz olması için iki şart bulunmaktadır. Zekat verecek kimse mükellef olmak zorundadır yani müslüman, akıllı, hür ve yetişkin olmalıdır. Nisap miktarı mala sahip olunmalıdır yani temel ihtiyaçlar ve borç dışında nisap kadarınca yada daha fazla olarak mala sahip olunan durumlarda zekat vermek farzdır.

Zekat kimlere verilir? sorusunun cevabını ise; fakirler, Allah yolundakiler, yolcular, borçlular ve yoksullar olarak verebiliriz.

Hacca Gitmek

Hacca Gitmek

Hacca gitmek İslamın beşinci şartıdır. Mekkeye gidip geleceği süre zarfında geride bıraktığı ailesinin geçiminin sağlanacağı kadar paradan daha fazla paraya sahip olanlar için en az bir kez Hac ibadetini yerine getirmesi farzdır. Hac ibadetinin vücub ve eda olarak iki şartı vardır. Vücub şartları olarak Müslüman olmak, hür olmak, Akıl bali olmak, hac vaktinin gelmiş olması, hac ibadetine mani olarak hastalığın bulunmaması, hacca gidip gelecek ve hacdayken ailesinin geçineceği kadar paraya sahip olmak, başka bir ülkede olup hac ibadetinin farz olduğunun bilinmesi hac ibadetini gerektirdiğini sayabiliriz. Eda şartları olarak ise; hapsedilmiş olmamak, Hac yolunun güvenli ve hac yerinde selametin olması, Kadın için yanında mahremi ve yol parasını verebilecek kadar parasının olması, yine kadınlar için iddet halinde olmamak durumlarını sayabiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ