İpotek Nedir Çeşitleri Nelerdir Nasıl Kaldırılır Ve Kaldırma Maliyeti
İçerik
İpotek Nedir? Nasıl Kaldırılır?
Alacakların bir teminat gösterilerek güvenceye alınması işlemine ipotek adı verilmektedir. Bu süreçte daha doğmamış ya da doğması tahmin edilen alacak durumları incelenmektedir. Daha çok bankalardan alınan ihtiyaç ve buna benzer kredilerde ortaya çıkan ipotek durumları için asıl bilinmesi gereken durum, teminat gösterilmesidir. Yani herhangi bir bireye kredi hizmeti sunacak olan bir banka, sunacağı bu kredinin borç olarak ödenmesi sürecinde, kredi sahibinin gayrimenkul değerini ipotek ederek bu borcu garanti altına alır. Eğer kredi borcu olan kişi bir süre sonra bu borcunu ödemez ya da ödeyemez duruma gelirse, söz konusu gayrimenkul üzerinden bankalar alacaklarını tahsil etmiş olur.
İpotek Nedir?
İpotek nedir tanım olarak, kredi hizmeti alacak olanların bu hizmeti rahatlıkla alabilmesi için gösterdiği teminattır. Buna ek olarak ipotek için belirlenmiş bazı şartlar vardır. Bu süreçten önce ipotek anlamında gösterilecek olan gayrimenkullerin yani malların borçluya ait olma gibi bir durumu söz konusu değildir. Yani bankalar bu şartı aramamaktadır.
İpotek Şartları Nelerdir?
İpotek durumlarında belirlenmiş bazı şartlar vardır. Ayrıca bu şartlar her kurum ya da banka için farklılık gösterebilir. İpotek Şartları Nelerdir ile ilgili olarak öncelikle kredi çekecek olan kişinin toplam geliri araştırılır. Bu süreçte kira, maaş ya da buna benzer gelirlerin bankaya beyan edilmesi gerekiyor.
Gayrimenkul denildiğinde akla ilk gelen faktör, kişinin yaşam alanıdır. Kredi çekerken ipotek göstereceğiniz konutun değerlendirilme süreci gerçekleştirilir. Bununla beraber konutun değeri ne kadar ise banka tarafından da belirli bir miktar kredi kullanma hakkı tanınır. Genelde yüzde 20 oranında peşinat alınmasıyla ipotek süreci başlatılmış olunur.
İpotek Şartları ile ilgili olarak ayrıca konut veya taşınmaz malların değerlendirilme süreci vardır. Ekspertiz tarafından değerlendirilen konutlar daha sonra farklı özelliklere göre ayrıştırılır. Bu süreçte tapu kayıtları, gayrimenkulün piyasadaki değeri ve inşaat kalitesi gibi durumlar ön plana çıkar. Raporların hazırlanmasından sonra tüketicilere kredi sunulur veya yine bu rapor sonuçlarına göre kredi talebi reddedilebilir.
Gayrimenkulün olarak bir konutun gösterilmesi durumunda, konut yaşı devreye girer. Yani ipotek için bina yaşının önemi büyüktür. Günümüzde bu değer en fazla 25 yıl olabilmektedir. Yine de her bankanın bu hizmeti sunarken gösterdiği esneklik farklı olabilmektedir.
İpotek Çeşitleri Nelerdir?
İpotek çeşitleri kanuni ve akdi ipotek olarak 2 farklı kategoride ele alınmaktadır. Kanuni ipotekler tamamen kanundan doğan haklar olarak bilinir. Ayrıca kanuni ipotekler şu süreçler için kullanılmaktadır;
- Satışı yapılan gayrimenkulün bedelini temin etmek
- Herhangi bir paylaştırma sürecinden doğmuş olan alacakları temin edebilmek
- Konutun inşası sürecinde malzeme temin edenlerle beraber konutta çalışan işçilerin alacaklarını temin edebilmek amacıyla kullanılmaktadır.
İpotek Çeşitleri arasında bulunan akdi ipotek ise, daha sonradan ya da hali hazırda bulunan alacakların temininin yapılabilmesi için taraflar arasında uyulacak bir anlaşmaya göre gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte üçüncü şahıslar da akdi ipotek sürecine dahil olabilir. Bu tür süreçler değerlendirilirken değişken alacaklar için de ortaya çıkan ana para ve maksimal ipotek çeşitleri de vardır.
Ana para ipoteğinde sadece belirli bir alacak için işlem yapılır. Ayrıca ödeme sürecinde herhangi bir aksama ya da gecikme yaşandığında ek faiz uygulamaları da devreye girmektedir. Maksimal ipotekte ise alacak miktarı belli değildir ve minimum ipotek tesis işlemine başvurulur. Yine bu süreçte maksimum rakamlar esas alınır ve işlem yapılırken herhangi bir borcun doğmuş olması gerekmemektedir.
İpotek Nasıl Kaldırılır?
İpotek kaldırma işlemleri için öncelikle bankaya başvuru gerçekleştirilir. Her bankanın bu konudaki uygulama süreci farklı olabilir. Öncelikle ipotek durumunun bir şekilde sicil kaydı olduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda bankalar ipotek kaldırma talebiyle gelen tüketicilerin borç dosyasını incelemeye alır. Ardından olumlu ya da olumsuz olarak tüketici bilgilendirilir. İpotek Nasıl Kaldırılır ile ilgili olarak ayrıca bankalardan ipotek fek yazısı alınması gerekmektedir.
İpotek Kaldırma Maliyeti Ne Kadardır?
İpotek kaldırma maliyeti 100 TL ile 500 TL arasında değişen ücretlerle gerçekleştirilmektedir. Söz konusu tutarın ödenmesinden sonra fek yazısını alan tüketiciler daha sonra kaldırma işleminin yapılacağı kuruma giderek talep işlemlerini başlatabilmektedir. Bu süreçle beraber gerekli olan geri dönüşler tüketicilere birkaç gün içinde yapılır. Tapu dairesinde ayrıca ek dosya masrafları da çıkabilmektedir.
İpotek Kaldırma (Fekki) Talebi
Borcu biten evin İpotek Kaldırma talebi için borcun bittiğine dair fek yazısının hazırlanması gerekiyor. Bankalardan alınacak bu yazı ile beraber Tapu Müdürlüğü’ne giderek gerekli süreci başlatabilirsiniz. Yine bu süreçte tüm dijital bilgiler incelendikten ve borcun tamamının kapatıldığından emin olunduktan sonra ipotek kaldırılabilmektedir. İpoteğin kaldırılma sürecinde asıl önemli olan durum, fek yazısı aldıktan sonra başvuru yapmak ve süreci takip etmektir.
İpotek Kaldırma Davası Hakkında Bilgiler
İpotek kaldırma davası sadece ipotek edilmiş olan taşınmaz malların maliki tarafından açılabilmektedir. Ancak bu taşınmazın ipotekli olduğu süreçte satılmış olması durumunda yeni maliki tarafından da dava açılabilir. Fekki davası olarak da adlandırılan bu işlemin usulüne göre yapılabilmesi adına yetkili mahkemelere başvurulur. Ayrıca mutlak suretle bir avukattan yardım alınması gerekecekir. İpotek kaldırılma davasında yetkili olan mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Ek olarak hak sahibinin açacağı bu tür davaların zamanaşımı söz konusu değildir.