İnsülin Nedir Ve Glukagon Nedir Ne Görev Yaparlar

Vücudumuz birçok sistemden meydana gelmektedir. Bu sistemlerde birçok doku,  hormon,  mineral vb. yapılar görev almaktadır. Vücutta bulunan organlar birçok hormonun salgılanması durdurulması az ve ya çok salgılanmasını kontrol eden sistemdir. Pankreas organından salgılanan bu hormonlardan bir tanesi insülin bir tanesi de glukagondur. Bilginler ekibi olarak Sağlık & Yaşam bölümümüzde bulunan bu yazımızda İnsülin Nedir Ve Glukagon Nedir Ne Görev Yaparlar konulu makalemizi inceleyelim.

İnsülin Ve Glukagon Nedir

İnsülin Nedir

İnsülin en genel tanımı ile anabolik bir hormondur. İnsülin pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Görevi; kanın içinde bulunan şekerin hücreye girişini sağlamaktır. İnsülinin bu görevi sayesinde şeker yanarak enerjiye dönüşür ve kanda bulunan şekeri düşürme etkisi yapar. Kısaca; kan şekerini dengede ve düzen de  tutan hormondur. Bu yüzden hayati önem taşıyan bir hormondur.

İnsülinin Tarihçesi

İnsülinin tarihçesine baktığımızda çok fazla çalışmalar yapılmış ve hala bununla ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. İnsülin hormonu 1921 yılında tıp ve banting öğrencisi olan BEST tarafından keşif edilmiştir. Küçük yaşta rahatsızlanan bir çocuğa durumu ağırlaşınca insülin verilmiş ve çocuğun hızla toparlandığı görülünce çalışmalar artırılmış ve sürdürülmüştür. Eğer vücutta üretim yapılmıyorsa muhakkak dışarıdan insülin alınımı sağlanmalıdır. Bunun için bir çok uygulama ve tedavi yöntemi vardır. Kendinizde böyle bir durum olduğunu hissediyorsanız hekim öncülüğünde tedaviye başlamanız gerekmektedir.

İnsülin dediğimiz hormon protein, karbonhidrat ve lipit sentezini düzenlemede rol oynar. Biyosentezine baktığımız zaman aralarında disülfid bağları olan iki peptid zincirinden meydana gelmektedir.51 tane aminoasitten meydana gelen bir peptittir. Beta hücrelerinden sentezlenmektedir. İnsülin yağ doku karaciğer organı ve beyin için önemli bir hedef doku ve organdır.İnsülin horonu az ve ya çok salgılandığı zaman başta diyabet ve tipleri olmak üzere birçok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır.

İlginizi Çekebilir :  Hiv Virüsü Nedir Hiv Virüsü Özellikleri Ve Hiv Döngüsü

İnsülin Nedir

İnsülin Ne Yapar Görevi Nedir

İnsülin hücrelerin büyümesinde, bazı maddelerin şekere dönüşmesini engellemede, karaciğerde bulunan GLİKON adı verilen şekerin yapımı ve depolanmasının  arttrılmasında, böbreklerdeki suyun ve Na+ iyonunun tutulmasını arttırmada, yağ dokusunda yağların depo edilmesini sağlarken lipaz oluşumunu önlemede ,aminoasitlerin yapımında ve bu amino asitlerin hüre içerisine alınmasını arttırıcı birçok önemli görevi bulunmaktadır. görev yapmaktadır. Sağlıklı bir bireyin kanında insülin miktarı 100mg/dl olmalıdır. Bu değerler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu durumda HOMA adı verilen kan tahlili yapılır ve kişinin kanında bulunan insülin değeri bulunmaktadır.

GLUKAGON Nedir

Glukagon’a baktığımızda glukagon; pankreas A hücrelerinden meydana gelir. Tek zincirli yapıdan oluşan 29 aminoasitten meydana gelen prohormondur. Prohormon; vücudun enzimatik olaylarında anabolik yani yapım hormonlara dönüşen maddelerdir. Glukagon uzun süre etki eden hormondur. Glukagon insülinin salınımını arttıran ve direkt etki eden hormondur.Glukagon en önemli  ketojenik bir hormondur. Yani ketojonik; yağ asitlerinin keton cisimlere kaydırılması demektir.

Bazı hormonlar birbirine antagonist  veya diğer adıyla ters yönde zıt çalışır.Glukagon hormonu da insülin hormonunun antagonistidir.

Glukagon Nedir

Glukagon Ne Yapar Görevi Nedir

İnsülin dediğimiz hormon kan şekerini düşürürken glukagon kan şekerini yükseltme görevinde rol oynamaktadır. Glukagon da aynı insülin gibi başta karaciğer ve lipit dokusunda etkilidir.Asıl etki organı karaciğerdir ve karaciğerde glikojen yıkımını arttırmakta ve buna bağlı olarak da gliserolden şeker oluşumuna kadar bulunan seviyeyi arttırır. Genel sağlıklı bir insanın kandaki plazmasına baktığımızda glukon miktarı 75 pg/ml olması gerekmektedir.

Sonuç olarak baktığımızda; İnsülin ve Glukagon birçok aminoasitlerin bir araya gelerek oluşturduğu vücudun olmazsa olmaz hormonlarındandır. Eksikliğinde veya fazlalığında bir hekim kontrolünde gözetimi ve kontrolü yapılmalıdır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Hayati Yılmaz dedi ki:

    İnsülin ve Glukagon düzeylerinin takibi için hangi bölüme başvurmak gerekiyor.

  2. Bilginler Net dedi ki:

    İnsülin ve Glukagon tetkik ve analizleri için hastanelerin Dahiliye ( İç Hastalıkları ) bölümüne ve oradan da hekiminizin yönlendirmesi ile Endokrinoloji bölümüne başvurmanız gerekmektedir.

BİR YORUM YAZ