İMF Nedir Amaçları Ve Temel Görevleri Nelerdir
Ekonomi ve iktisadi yapılar üzerine bilgi yorum ve haberleri bilginler ekibi olarak Ekosektör bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda İMF Nedir Amaçları Ve Temel Görevleri Nelerdir inceleyeceğiz.
İMF Nedir
İçerik
İMF Nedir
Uluslararası para fonu, uluslararası mali sisteminin düzenli işlemesini başarılı şekilde sağlayan bir birimdir. Uluslararası alanda International Monetary Fund olarak da hafızalarda yer almaktadır ve genel olarak IMF şeklinde kısaltılmış biçimde gösterilir. IMF, ihtiyacı olan ve zor durumun son sınırında olan ülkelere geri almak üzere kredi vermektedir. Fakat her ülke bu krediyi rahat şekilde alamaz. IMF’nin işleyişi; IMF’ye üye olan ülkeler için kota sınırlamasını tabii tutmaktadır. Bu kotayı belirlerken ülkelerin yurt içi hasılası ve diğer hesaplamalar yapılmaktadır.
IMF, 1945 yılında ABD’de hayata geçmiş olan bir birimdir. Bretton Woods kasabasında kurulan IMF, 1947 yılında gerçek anlamda işlemlerine başlamıştır. Kuruluşunun amacı, uluslararası piyasada para işleyişini bir sistem üzerine yerleştirmek ve belli düzen içerisinde devam etmesini sağlamaktır. Ayrıca çeşitli gereksinimleri olan ülkelere de borç para vermektedir. Kuruluşunun, uluslararası alanlardaki ticaret, döviz ve parayla ilgili tüm noktalarda, önemli olduğunu ve gerekli olduğunu sizlere açıkça belirtebiliriz. Ayrıca bilinenin diğer tarafından IMF’nin verdiği krediler çok yüksek miktarlarda olmaz ama yine de ülkeler IMF’den borç almak konusuna fazlasıyla önem verirler. IMF’den kredi almak uluslararası arenada kredi notu kazanmak gibi bir durumdur diyebiliriz ve ülkelerin diğer ülkelerden borç alabilmesi bakımından da fazlasıyla önem arz eder.
İMF’nin Temel Görevleri Nelerdir?
- Uluslararası mali düzenleri sisteme oturtmak ve ödeme bilançosu açığı olan ülkelere kısa vadeli ve uzun vadeli kredi imkanı vermek,
- Ülkelerin resmi kurumlara ya da ticari bankalara borçlarını ödeyemediği durumlarda taraflar arasında arabulucu görevini üstlenmek,
- Ülkelerin kur politikalarını dikkatle takip etmek ve gerektiği yerde düzenlemek,
- Ülkeleri dış ticaret politikalarını uygularken çeşitli yöntemlere özendirmek ve çeşitli uygulamalar ile beraber, rekabeti arttırmak
- Ülkelerin ihtiyaç duymakta olduğu teknik yardımları sağlamak.
İMF Temel Görevleri Nelerdir
IMF’nin Amaçları Nelerdir?
- Uluslararası ticaretin dengeli durumda gelişmesini ve üye olan devletlerin en yüksek büyüme hızına ulaşmalarına imkan sağlamak,
- Ödemeler sırasında oluşabilecek güçlüklerin dengesini kurmak ve çözüme ulaştırılmasını sağlamak,
- Dış ticaret uygulamalarında önemli olan döviz kontrollerine yön vermek,
- Milli para birimlerinin dolar ve altın türünden olan değerini tespit etmek ve fon türünden değerlerini kontrol etmek,
- Üye olan ülkelerin, altın mukabilinde döviz alabilmeleri ve eş zamanlı olarak satabilmeleri, ülkelerin diğer alım-satımlarına yön vermektir.
IMF Kredisi Almak İçin Şartlar Nelerdir?
IMF kredileri temel şartlılık ilkesine diğer bir deyişe göstermiş olduğu performansı ön plana çıkar. IMF kredi isteyen ülkelerden bazı gerekli durumları sorunsuz yerine getirmesini istemektedir ve genel olarak bu şartlar bu şartlar:
- Ülkenin kamu giderlerini kısıtlayacak önlemler alınması gerekir,
- Ülke gelen vergilerin artış göstermesi için çeşitli uygulamaları aktif etmesi gerekir,
- Paraya olan talepte azalma olması için çalışmalar yapılması gerekir,
- Ülkeye ait para biriminin değerinin düşürülmesini sağlamak.
İMF
İlginizi çekebilecek diğer bir konumuz Dünya Bankası Nedir Görevleri Ve Dünya Bankasına Üyelik konulu makalemizi inceleyelim.