İktisat Biliminin Babası Adam SMİTH Kimdir
Alanında uzman olmuş mihenk taşı niteliğindeki kişileri Bilginler ekibi olarak Tanıyalım bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda İktisat Biliminin Babası Adam SMİTH Kimdir inceleyeceğiz.
Adam Smith Kimdir
Adam Smith kimdir?
5 Haziran 1723 tarihinde Dünya’ya gelen ve 17 Temmuz 1790 yılında hayatını kaybeden Ahlak profesörü olan iktisadçı Adam Smith hakkında merak ettiğiniz bütün bilgileri siz değerli okurlarımıza buradan açıklamak istiyoruz. İskoç doğumlu olan filozofun birçok eseri halen günümüzde en çok okunanlar listesinde yer almaktadır.
İktisat biliminin kurucularından olan ve ülkemizde KPSS’de soruların bu düşünürün “İktisat biliminin babası “ olduğu söylenmektedir.
İktisat bilimin yanı sıra düşünür kişiliği ve ahlak felsefesi konusunda oldukça önemli bir kişilik olduğunu belirtmek istiyoruz. Merkantilist olarak adlandırılan düşünceye karşı çıkarak o dönem eleştirilerin odağında kalan isim iktisadi faaliyetler alanında birçok çalışmaya imza atmıştır. Özellikle iktisadi faaliyetlerin daha serbest olması konusunda çalışmalarına hız kazandıran bir görüş ortaya atan ve bu konuda döneminde çok eleştirilen bir isim olmuştur.
Ulusların Zenginliği
“Ulusların Zenginliği “ isimli eseri ile uzun süre gündemde kalan ismin halen en çok okunan kitaplar arasında yer alan bu kitabı birçok kişi tarafından yakından takip edilmektedir. Kitap içerisinde liberal sistem kapitalizmini savunan Adam Smith, özgürlük ortamının oluşturulması konusunda gerekli olan adımların nasıl atılması gerektiğini bu kitabında ele almıştır. Bireysel çıkarlar dışında ülke çıkarlarını her zaman ilk sırada ele alan Smith bu konuda tüm Dünya’ya örnek olacak birçok çalışma ortaya koymuştur.
İktisat biliminin kurucularından olmasına neden olan Uluslararası ticaretin önemi hakkında çok önemli görüşler bildirmiştir. Özellikle ticaret konusunda ulusların birbirleri arasında mutlaka ticaret yapmaları gerektiğini savunan Adam Smith halen “İktisat Bilimin Babası “ olarak adlandırılmaktadır. Piyasalarda malların serbest bir şekilde dolaşmasının gerektiğini savunan isim özellikle burada liberal adımların atılmasını ana akım fikri olarak benimsemiştir.
Ticaret yaparken dikkat edilecek olan konuların başında gelen sermaye birikiminin de önemine değinen yazarın bu alanda oldukça başarılı çalışmaları bulunmaktadır. Sermaye birikimin son derece önemli olduğunu her seferinde savunan bunun için iş bölümü yapılması gerektiğini savunan Adam Smith teknik gelişmelere bağlı birçok proje hayata sunmuştur.
Mikro iktisat üzerinde de çalışmalarına detaylı bir şekilde açıklama getiren Smith’in özellikle fiyatların belirlenmesinde üretim maliyetlerinin ince bir şekilde incelenmesi gerektiğini her zaman savunmuştur. Devletin üretim konusunda en düşük maliyetleri baz alarak çalışmalar yapması gerektiğini savunmuştur.
Devletlerin asil görevi olarak 3 ana başlık belirleyen Smith’in bu görüşlerini açıklamak istiyoruz.
Adam Smith’e Göre Devletlerin Asil Görevleri
- Devletin toplumunu geliştirmesi için diğer devletler ile iyi ilişkiler kurması ve bu yönde vatandaşlarını koruması gerektiğini,
- Devletin halkı için en uygun adımları atması gerektiğini ve refah seviyesinin arttırılması yönünde atımlar atması gerektiğini,
- Ve son olarak ise toplumun yararına olan bütün kamu ve kurumlarının kısa süre içerisinde kurulmasının gerektiğini ana başlıklar olarak ele almıştır.
İktisat Biliminin Babası Adam SMİTH