Hiv Virüsü Nedir Hiv Virüsü Özellikleri Ve Hiv Döngüsü
Vücudumuzda savunma olarak görev yapan birçok hücre bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Lökositler bizleri enfeksiyondan ve sebep olduğu etkenlerden koruyan, onlarla savaşıp bağışıklığımızı koruyan hücrelerdir. Bağışıklıkta görev alan hücreler lökosit T HÜCRELERİ ve bunun alt dalı olan CD-4 hücreleridir. Bu hücreler antikor oluşmasına katkı sağlarlar virüsler çoğalabilmek ve canlılık özelliği kazanmak için enzim sistemlerine ihtiyacı vardır. Ancak bunun için canlı bir hücreye gerek duyarlar. Bu hücrelere konakçı denir. HIV virüsü de aktif olabilmek ve çoğalabilmek için konakçıya ihtiyaç duyarlar. Şimdi sizlere Bilginler.net biyoloji ekibi olarak Sağlık & Yaşam bölümümüzde ayrıntılı bir şekilde Hiv Virüsü Nedir Hiv Virüsü Özellikleri Ve Hiv Döngüsü anlatacağız.
Hiv Virüsü
HIV Virüsünün Anlamı, Ayrıntılı Yapısı, İçerisinde Bulunan Gen Ve Proteinler
HIV virüsünün açılımına baktığımızda Human Immunodeficiency Virus olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam olarak tedavisi bulunamayan ve insanın bağışıklık ve vücut direncine etki ederek AIDS hastalığına neden olan HIV; tıp literatürlerinde İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü olarak tanımlanmaktadır.
Virüs Nedir adlı makalemizde virüsler le ilgili genel yapılarından bahsetmiştik. Virüs Nedir makalemize ulaşmak için Buraya Tıklayınız. Burada HIV virüsünün yapısından ayrıntılı olarak bahsedeceğiz. HIV virüsü retrovirüsler dediğimiz retrovirideae grubundan Lentivirineae familyasında yani ailesinde bulunmaktadır. HIV hariç diğer tüm lentivirüsler diğer canlıları enfekte etme özelliği bulundururlar. İlk olarak en dış kısımda bulunan bir zarf bulunmaktadır. Virüsün membranı üzerinde glikoproteinler, kılıf proteinleri dediğimiz büyük kılıf proteini olan GP-120 ve transmembran glikoproteini olan GP-41 bulunmaktadır. GP-41 HIV’n hücreye girmesini sağlarken, GP-120 HIV’n DNA’ya tutunmasını sağlar. Bunun dışında bulunan diğer protein yapıları HIV virüsünün çoğalmasını sağlayan hücreleri delme görevi gören, HIV in proteinlerini ve burada genetik yapılarındaki RNA’sını aktarılmasına öncülü eden delicilerdir. Daha iç kısma doğru ilerlediğimizde CAPSİD(KAPSİT) adı verilen bir yapı bulunmaktadır. Kapsid HIV RNA’sını içeren genom dediğimiz protein yapısında bir kılıf olup HIV virüsünün dış etkenlerden korunmasında görev yapar. Kapsidin iç kısmında enzimleri bulunmaktadır. Enzimlere bakacak olursak; proteaz , integraz ve trankriptaz Bu enzimler canlılık özelliği sağlayarak HIV döngüsünde görev yapan protein yapılardır. RNA molekülü içerisinde görevli olarak 9 adet gen bulunmaktadır.
Hiv Virüsü Yapısı
Yapısal yapıdan sorumlu olan genler env,gag,pol düzenleyici olarak görev yapan genler; tat,rev,nef ve son olarak yardımcı genler grubunda yer alan ; vpr, vpu ve vfr genleri olmak üzere HIV RNA’sı içerisinde toplam 9 tane gen bulunmaktadır.
CD-4 hücreleri HIV virüsünün çoğalması için gerekli olan ve çoğalmak seçtiği hücredir. Bunlara hedef hücreleri denir. HIV virüsü her virüs hücresi gibi hedef hücrelerine girer ve bu evreden sonra çoğalmaya başlar. Daha sonra hücreler yeniden diğer CD-4 hücrelerine girerek yeniden çoğalırlar, yeniden girerler ve yeniden çoğalırlar. İşte bu çoğalmaya HIV virüsünün HAYAT SİKLUSU veya HAYAT DÖNGÜSÜ denir.
HIV İN DÖNGÜSÜ
İlk olarak her virüsün yaptığı gibi HIV virüsü de hedef hücresine bağlanır ve hücre içine sinsice girerler. Ters kopyalama dediğimiz durum ile virüsün RNA’sı DNA suretine dönüşür. CD-4 ün DNA’sı ile HIV’n DNA’sı konakçı – konak ilişkisi ile birleşirler ve bütünleşirler. Böylece daha fazla HIV virüsü oluşturmak için yeniden kopyalama meydana gerçekleşir. Uzun uzun protein zincirler oluşur. Daha sonra olgunlaşma aşamasında olan HIV virüsünün protein yapısında yapı taşları oluşur ve gelişme basamağına doğru ilerler. Son aşama olarak nitelendirilen gelişme basamağında HIV virüsü CD-4 hücrelerin tahrip eder, proteaz enzimleri aracılığı ile oluşan blok uzun zincirlerin parçalanmasını ve yeni HIV virüslerin olgunlaşmasını sağlarlar. Son olarak girdikleri CD-4 hücresinde çoğalma işlemini yaptıktan sonra bu hücrelerden ayrılarak diğer yeni CD-4 hücrelerine girerek çoğalmaya devam eder ve içinde üremek için kullandıkları CD-4 hücrelerini tahrip edip cd4 hücrelerinin işlevini yitirir hale getirirler.Böylece çok fazla hücre bölünüp büyüyerek insan vücudunda çoğalırlar. Çoğalma sonucu insan vücudunda bağışıklığın düşmesine ve vücut direncinin azalmasına yol açarlar. HIV virüsünün bu şekilde çoğalarak neden olduğu hastalık AIDS hastalığıdır. AIDS insan bağışıklık sisteminde ve vücut direncinde hasara yol açarak değerleri düşürerek kişinin ölümüne sebep olabilmektedir. Bu yazımızda bilginler.net olarak sizlere HIV virüsünün açılımı, tanımı, yapısı ve çalışma mekanizması hakkında bilgi vermeye çalıştık .Vücut direncinizin zinde kalması için dikkat etmeninizi önerir, sağlıklı günler dileriz.
Hiv Virüsü Döngüsü