Hardal Tohumundan Uçak Yakıtı Elde Edildi

Bilim & Teknik bölümümüzde ilgi çekici haber ve gelişmeleri sizlere aktarmaya çalışmaktayız. Bu yazımızda Hardal Tohumundan Uçak Yakıtı Elde Edildi konulu makalemizi inceleyelim.

Hardal Tohumundan Uçak Yakıtı

Hardal Tohumundan Uçak Yakıtı Yapıldı

Avustralya ülkesine ait olan Qantas Havayolları’nın yolcu uçağı hardal’dan elde edilen bir yakıt ile uçuşunu gerçekleştirdi. Bu uçuş uluslararası uzun bir mesafede gerçekleştirildi. Hardal dan elde edilen biyoyakıt ile ilk kez gerçekleştirilen uçuşta yakıttan beklenilen performans alındı. Bu yakıt sayesinde uçağın saldığı karbon gazları diğer yakıta oranla %7 daha azalmasını sağladı. Uçakta kullanılan hardaldan elde edilen yakıt uçağın deposuna %10 oranında eklenerek kullanıldı. Hardal’dan üretilen bu biyoyakıt hardalın endüstriyel çeşidi olan brassica carinatadır.

Hardaldan Yakıt Nasıl Elde Edilir

Uçak yakıtının tüketiminin çok olması ve bu yakıtların çıkan karbon gazlarının doğaya verdiği zararlardan ötürü uçak yakıtı geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalara son zamanlarda bir yenisi eklendi. Bunlardan biri hardaldan üretilen bir biyoyakıt oldu. Bu denemeden önce yakıta yemek yağı eklenerek de denemeler yapılmıştı. Fakat son olarak kullanılan hardaldan üretilmiştir. Yakıt ile bir uçak 15 saatlik uçuşunu gerçekleştirdi ve yakıttan beklenen performans alındı. Uçak deposuna eklenen bu biyoyakıt uçak yakıtının %10’u oranında ekleniyor.
Tarım uzmanı Daniel Tan yaptığı açıklamada hardaldan elde edilen yakıttan çiftçilerin de yetiştirme yaparak hardal yağından yakıt ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini bildirmiştir. Uzman Daniel Tan çiftçilere yakıttan faydalanmaları için bunun yöntemini de açıkladı. Hardal üreten çiftçilerin mahsul aldıktan bir gün sonra hardaldan elde ettikleri yağı iş makinalarının depolarına koyarak kullanabileceklerini açıkladı. Bu durumun hardal üretimini tetikleyeceği düşlüyor. Öyle ki bir hektarlık bir hardal üreten tarladan 400 litrelik yakıt çıkacağı hesaplanıyor. Bu durum hardal üreten kişilerin bu yöntemde kazanç sağlayabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda uçağın fazla yakıt tüketmesi doğaya salınan karbon gazlarının azalması içinde kullanılabilecek bir yöntem olarak düşlüyor. Günümüzde giderek yaygınlaşan uçak seyahati nedeniyle sıklaştırın uçak seferleri ile gökyüzüne salınan karbon gazlarının da oranı artıyor. Hardaldan üretilen yakıt ile gökyüzüne salınan karbon gazlarının diğer yakıtlar oranlar %7 daha az salınım neden olduğu açıklandı.

Hardal Bitkisi

Bitkisel Yağ İle Üretilen Yakıtlar

Daha önceleri de yapılan bu çalışmalar uçakta denemelere sebep olmuştur. 2012 yılında Qantas ve Jetstar firmaları uçuşlarında yakıtların %50 oranında yemek yağı ekleyerek uçuşlarını gerçekleştirmişlerdi. Fakat bu kullanımlar Avustralya içerisinde olan kısa mesafeli uçuşlarda gerçekleştirildi. Daha sonra 2013 yılında Hollanda bir havayolu olan KLM New Yok ve Amsterdam arasındaki uçuşlarında uçaklarına biyoyakıt kullandı. Üstelik bu 6 ay boyunca sürdü. Henüz bitkisel olan bu yakıtların kullanımı en çok %50 oranında olsa da bu çalışmalar sayesinde ilerleyen zamanlarda uçak yakıtlarının tamamının bitkisel yağlardan üretilebilecek olması hedefleniyor. Böylelikle petrole olan ihtiyaç azalabilecek ve de kullanılan yakıtlarla doğaya verilen zararlar belli oranlarda azaltılabilecek olması önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

İlginizi Çekebilir :  SEGEM Belgesi Nedir Kimler Alabilir Ve Ne İşe Yarar
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ