Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler
Günümüzde aileler hamilelik olayını daha sağlıklı koşullar altında gerçekleştirmek istemektedir. Ancak bunun için hamilelik sırasında doktordan yardım alırken hamilelik öncesinde doktor fikrine çok açık değillerdir. Bu yüzden bilginler.net olarak Sağlık & Yaşam bölümümüzde sizlere Hamile kalmadan önce mutlaka yapılması gereken ve sizi zorlamayacak 5 gerekli özellikten bahsedeceğiz.
İçerik
1.Psikolojik olarak hazır hissetmek
İlk olarak kendinizi psikolojik olarak sorumluluk almaya hamile kalma fikrine hazır hissetmelisiniz. Bunu eşinizle birlikte yapmanız daha hızlı yol alacağınızı gösterir. Burada en önemli püf noktası Hamileliğe hazır olmak ve bunun için alanın da uzman bir doktor araştırması yapmak. Bunun için hamilelik için doktor tavsiyeleri sitesinden doktor listesini görebilirsiniz.
2.Alkol sigara vb. maddeleri kesinlikle hayatınızdan çıkarın.
Günde 1 veya 2 tane kullanılması dahi anne ve bebek için kesinlikle problem çıkarmaktadır. Çünkü zigot; sperm ile yumurtanın döllenerek oluşturduğu yapı follopi tüpünden anne rahimine tamamen yerleştikten sonra oluşan embriyo anne kanından beslenmektedir. Dolayısı ile annenin tükettiği her türlü yiyecek içecek sigara alkol vb. ürünler bebeğe bağlı olan kordon bağı ile geçmektedir. Bir an önce kötü olan alışkanlıklardan vazgeçmeniz size sağlıklı bir hamilelik ve doğum bebeğiniz için sağlıklı bir hayat sağlamaktadır. Aksi takdirde anne karnında bebeğin nefes alamaması kalp durması kalp yetersizliği veya sizde doğum sırsında bir takım tansiyon kalp problemleri ile karşı karşıya bırakabilir.
3.Sağlık kontrolleri
Sağlığınız hakkında herhangi bir problem olduğunu düşünüyorsanız bunun için bir doktordan randevu alıp gerekli tetkikler yaptırabilirsiniz.Örneğin demir eksikliği, diş sağlığı problemi, kan değerlerinde düşme, kilo sorunu, boyun veya bel ağrıları, halsizlik vb. durumların kontrol edilmesi gerekmektedir. Uzman bir doktor kontrolünde kan değerlerinizi, gebelikte takviyesi muhakkak olması gereken folik asit değerinizi, (Folik Asit Nedir, Ne İşe Yarar konulu makalemiz için lütfen linke tıklayınız.) mineral, hormon ve vitamin değerlerinizi tahlil ettirmeyi unutmayınız. Ayrıca gebelik öncesi bir kadın doğum uzmanına muayene olmayı ve Smear testinizi yaptırmayı unutmayınız. Bunlardan herhangi birinde eksiklik olması hamilelik sırasında bebekte problemler sizde de daha çok ağrıya, vücut yorgunluğuna, ayakların daha fazla yük taşıması gibi problemlere sebep olabilmektedir. Bu yüzden hamilelik sırasında ağrılarınızın olmaması, yorgunluk hissi olmaması bebeğinizde sorun olmaması için gereken sağlık tetkiklerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ileriye dönük ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
4.Dengeli ve düzenli beslenme
Dengeli ve düzenli beslenme hamilelik için olmazsa olmazlardan biridir ve anne ile bebeğe yarar sağlayacaktır. Dengeli beslenmek dediğimiz şey toplumda yanlış anlaşılmaktadır. Bu durumu size kısaca özetleyecek olursak dengeli ve düzenli beslenmek; sık ve yeterli miktarda beslenmek demektir. Öncelikli olarak düzenli bir biçimde su tüketmek gerekir. Çünkü her gün yeterli miktarda su tüketmek (kişiye göre değişebilir ancak yaklaşık 2-3 lt ) hamileliğe hazırlık süresinde gerekli enzimlerin ve hormonların çalışmasını sağlayacaktır. Su hem metabolizmanızın düzenli çalışmasına yardımcı olacak, enzimlerinizi harekete geçirecek hem de bebeğinizin organ oluşumunda görevli olan enzim ve hücrelerin çalışmasını sağlayacaktır. Besin maddelerine gelince her besinden azar azar ve düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmanın olmazsa olmazlarındandır. Bu yüzden ideal kilo almak, kilonuzu korumak, sağlıklı hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek için bu ürünleri düzenli biçimde tüketmelisiniz aksi takdirde eksik veya fazla olması durumunda sizde aşırı kilo bebeği sıkıştırma kalp sorunu ve yahut bebeğin beslenemeyip zeka geriliği protein eksikliği ve ya aşırı kilo almasına sebep olacaktır. Burada tavsiyemiz hepsinden azar azar ve sık tüketilmeli. Bu konuda eğer istikrarlı değilseniz bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
5.Yeterli miktarda Folik asit (B9) takviyesi
Folik asit tüketilmemesi günümüzde bebeklerin çok fazla rahatsızlanmasına yol açmaktadır. Çünkü folik asit tüketimi eğer az gerçekleşiyorsa bebeğin beyinden omurilik oluşumuna kadar sorunlar meydan getirmektedir. Burada önemli olan hamilelik öncesi belli miktarda alınmasıdır. Folik asit tüketimine hamile kalmadan 3-4 ay öncesinde başlayabilirsiniz. Hamile kalmadan önce yaklaşık olarak 400mg alınması yeterli olduğu düşünülmektedir ancak bir uzman dâhilinde tüketiniz. Hap tüketemeyenler için pancar, avokado, bezelye narenciye, badem, fındık, baklagillerin çoğunda ve yeşil yapraklı sebzelerden folik asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bunlara ilave olarak omega-3 ve diğer B vitaminlerini ve bunları içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmeyiniz. Değerlerinizde bir sıkıntı yok ve kullanmak istemiyorsanız yine de bir uzman ile bu konuyu görüşerek hareket ediniz.
Sonuç olarak; hamilelik öncesinde siz takipçilerimiz için kısaca bilgiler paylaşmış bulunmaktayız bunun dışında düzenli spor yapmak, başka besin maddeleri tüketmek, muayenelerinizi tam ve eksiksiz yaptırmak, istediğiniz kiloya ulaşmak vb. takviyeler yapabilirsiniz. Ancak bilginler.net olarak şunu söyleyebiliriz ki hamile kalmadan önce yapmanız gereken ilk şey alanın da uzman bir doktor ve diyetisyen araştırmak ve yukarıda bulunan 5 maddeyi düzenli şekilde uygulamak. Sağlıklı günler ve hamilelik dileriz. sevgi ve muhabbetle…
Kadın Sağlığı açısından oldukça önemli olan bir diğer yazımız olan SMEAR Testi Nedir Kimlere Yapılır Sonuçları Ne Anlama Gelmektedir konulu makalemiz için lütfen linke tıklayınız.
Vermiş olduğunuz bilgiler diğer zorunda kılan yazılara göre biz anne adaylarına daha rahatlatıcı ve güvenilir olmuş . Emeğinize kaleminize sağlık 🙂
Teşekkür ederiz. Bizi Takip etmeye devam ediniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Herkezin anlayabileceği bir şekilde anlatılmış.Tavsiyelerinizi dikkate alıcam.