Folik Asit Nedir Ne İşe Yarar Ve Hangi Besinlerde Bulunur
Folik asit en genel tanımı ile bir B grubu vitaminidir. Suda eriyebilmektedir. Birçok nükleik asitlerin yapımında ve birbirine dönüştürülmesinde görevleri bulunmaktadır.Bu yazımızda Folik Asit Nedir Ne İşe Yarar Ve Hangi Besinlerde Bulunur konulu makalemizi inceleyelim.
İçerik
Folik Asit Nedir
Folik asit bir diğer adıyla Folat, Folasin veya B9 vitamini olarak adlandırılmaktadır. Hücreler arasında çok önemli görevleri bulunsa da en genel ve önemli olarak; hücrelerin büyümesi ve zarar gördüğünde yenilenmesi, bağışıklık sisteminin çalışmasında ve güçlenmesinde rol oynamaktadır.
Folik Asit En Yoğun Hangi Besinlerde Bulunur
Karaciğer ve diğer organların olduğu et türleri,
Ispanak, Brüksel lahanası, yeşil sebzeler,
Tahıl ürünleri, kuru baklagiller
Ceviz ve fındık gibi sert kabukları olan meyveler de çok fazla miktarda bulunmaktadır.
Besinlerin çok fazla pişirilmesi ya da yanlış pişirilmesi besinlerin içindeki miktarında azalmaya ya da işlevini yerine getirememesine neden olmaktadır. Besinlerin yanlış konserve edilmesi ya da pişirilmesi sonucunda konformasyon değişikliği olmakta ve besin değerini kaybetmektedir. Bu yüzden besinleri tüketirken bilinçli ve sağlıklı şekilde tüketmek gerekir.
Hamilelik Döneminde Folik Asit İhtiyacı Neden Artar?
Embriyonun oluşabilmesi için hücrelerin büyümesi ve bölünmesi gerekmektedir. Bu büyüme ve bölünmede bir çok görevler alır. Protein sentezinden tutun, hücrelerin çoğalması, kan üretimi için kemik iliğinin görevini yapabilmesi folik asit ile sağlanmaktadır. Hücreler hamilelik döneminde daha fazla enerji besin, protein, aminoasit, vitamin vb. besinlere ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı hamilelik döneminde ayrı bir takviyesi söz konusudur ve vücuda daha fazla alınması gerekmektedir.
Hamile olan anne ne kadar sağlıklı beslense de hamilelik döneminde çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun nedeni bebeğin hücrelerinin, dokularının ve sistemlerinin oluşumunda, gelişiminde büyümesinde rolünün büyük olmasıdır. Bu durumda hamile annelerin vücudundan veya besinlerden tam olarak karşılanmamaktadır. Dışarıdan takviye alınması gerekmektedir. Hamile annelerin tüketmesi bundan dolayı önerilir. Ayrıca hamilelerde göğüs kanserine yakalanma riskinin azaldığı ve tedavi etme özelliği ile ilişkisi olduğu düşünülmektedir.
Eğer hamile olan anne de eksikliği gerçekleşirse bebekte ciddi hastalıklarla dünyaya gelmesi, doğum sırasında gerçekleşecek problemler ve ya ölü doğumlar gerçekleşmesi mümkündür. Eksikliğinde en fazla görülen hastalıklar; Spina Bifida ve Anensefali olmaktadır. Bebeğin merkezi sinir sisteminde oluşan sorundan kaynaklanan bir problemdir. Bunun karşın kanser çeşitleri; rahim, göğüs, kolon gibi bunun yanında Alzheimer gibi hastalıkları da engellemektedir.
Folik Asit Miktarı Ne Olmalıdır? Nasıl Kullanılmaktadır?
Normal bireylerde 100 ile 200 mcg olması gerekirken hamile annelerde bu değer ilk haftada yaklaşık 6 ile 8 katına kadar çıkmaktadır. Bu gerekli olan vitaminin tamamı besinlerden karşılanması mümkün olmayacağından tabletler yardımı ile mutlaka takviye edilmesi hekimler tarafından tavsiye edilmektedir. Kullanımına hamile kalmadan 3 ay önce başlanılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise vücudunuzda olan depolarını doldurmaktır.
Folik asit depolarının yaklaşık olarak 400 -1000 mcg civarında dolu olması gerekmektedir. Ancak hamile kalındıktan hemen sonra bırakılmaz ve hamilelik boyunca yaklaşık olarak 3 ay kullanılması gerekir. Daha fazla kullanılmama sebebi ise artık işlevinin çok etkisi olmadığındandır. Burada önemli olan ne kadar,nasıl kullanılması gerektiğidir.Kullanım miktarınızı yaptırdığınız tahliller sonucunda ihtiyaç duyulan miktarınıza bakarak hekiminizin size bilgilendirme yapması gerekmektedir. Kendinize göre başkalarının kullanımlarına, dozlarına göre tüketim gerçekleştirmemenizi tavsiye ederiz. Hekiminizin uygun gördüğü dozlara göre günde 1 ve ya 2 olarak tüketiminizi değerlerinize göre kendisi tavsiye edecektir.
İlginizi çekebilecek olan diğer yazımız Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler konulu makalemiz için lütfen linke tıklayınız.