Ehli Sünnet Nedir Ne Anlama Gelir Ve Kaynakları Nelerdir

Ehl-i Sünnet, Peygamber Efendimiz’in sünnetlerine, Efendimize tabi olan ve onların yollarını izleyenlere, itikad eden söz ve amel konularında tamamen bağlı ve tabi olup, sonradan oluşturulan yanlış şeylerden uzak duran kimseler demektir.Bu yazımızda Ehli Sünnet Nedir Ne Anlama Gelir Ve Kaynakları Nelerdir konulu makalemizi inceleyeceğiz.

Ehli Sünnet Nedir

Ehli Sünnet Nedir

Ehli Sünnet tabiri ümmetin bütünlüğünün korunması amacıyla ortaya çıkmıştır. Bid’at fırkaların ortaya çıkmasıyla onlara karşı tepki, onların dinde bulunan yerlerini belirleme, ortaya attıkları meselelere dini cevapları tespit etmek için tavır alma hareketi olarak Ehl-i Sünnet kavramı oluşmuştur. Hz.Muhammed S.A.V. Efendimizin yolundan giden, sünnetlerine, emir ve yasaklarına uyan kişiler için kullanılan tabirdir.

Ehli Sünnet Tabirinin Tarihi

Ehli Sünnet kavramını ilk kez Muhammed b. Sirin kullanmıştır. Bu terim hicri ikinci yüzyılın başlarında “ehlu’l hakk vel istikame, ashabu’l hadis, ehlu’s sünne ve’n nakl gibi tabirlerle kullanılmıştır. Sonraki zamanlarda bu tabirler tek kavram üzerinde toplanarak ehlu’s sünne ve’l cemaa ve’l asar ifadesi ortaya çıkmıştır.

Ehli Sünnet Dayanağı

Ehl’i Sünnet Kur’an-ı Kerim ve Efendimizin sünnetlerine dayanmayan hiçbir inanç ve ibadeti kabul etmemektedir. Bu kaynaklardan onay almayan tüm inanç, fikir ve felsefeler geçersizdir.

Müslümanların güçlü olmaları kendilerinin bilincinde olmaları yabancı ideolojilerden uzak durmaları birlik beraberlik içinde bulunmaları ve çağdaş ve teknolojik hayata ayak uydurabilmeleri için Ehl-i Sünnet akidesine tabii olmaları gerekmektedir.

Ehli Sünnete Göre Dinin Temel Kaynakları

Ehli Sünnete göre İslam dinin iki temel kaynağı bulunmaktadır. İlki Kur’an-ı Kerim diğeri ise Peygamberin hadis ve sünnetleridir. Ehl-i Sünnetin temel esaslarından biri tüm inananların kardeş olduğudur. Bölücülük ve Ayrımcılık Ehli Sünnete ter düşen tavırlardır. Üstünlük sadece takva ile Allah katında olmaktadır. Ehl-i Sünnet kimseler sevdiklerini Allah rızasını gözeterek severler. Nefsi için kimseye düşmanlık duymazlar. Efendimizin hayatını örnek edinirler. Temel ahlak kaidelerini yerine getirir, insanları affeder, güzel tavırlar ve ikna yoluyla hayra teşvik ederler. Peygamber Efendimiz ahirette Allah’ın izin verdiği salih amele sahip kişilere şefaat edecektir.

Ehli Sünnet Kaynakları

İlginizi çekebilecek olan diğer yazımız Sünnet Nedir Çeşitleri Nelerdir Ve Açıklamaları konulu makalemiz için lütfen linke tıklayınız.

İlginizi Çekebilir :  QTUM Nedir Qtum Coin Özellikleri Ve Madenciliği
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ