Dünya Bankası Nedir Görevleri Ve Dünya Bankasına Üyelik

İkinci Dünya savaşı sonrası zarar gören Dünya ekonomisini düzene sokarak savaşta zarar gören ülkelerin kalkınmasına yardımcı olmak ve ekonomik istikrar sağlamak düşüncesiyle kurulmuştur. Bu yazımızda Dünya Bankası Nedir Görevleri Ve Dünya Bankasına Üyelik konulu makalemizi inceleyelim.

Dünya Bankası Nedir

Dünya Bankası Nedir?

Dünya bankası, ikinci dünya savaşı sonrasında Avrupa’yı yeniden inşa etmek için kurulmuştur. Günümüzde ise, orta gelirli ve düşük gelirli ülkelere kalkınması ve kendini geliştirmesi için çeşitli yardımlar sunarak yoksullukla mücadele eden uluslararası bir kuruluştur.

Dünya bankası, hem özel hem de kamu sektörlerinde kredi vermek, tavsiye ve eğitim vermek suretiyle, insanlara yardım etmeyi ve yoksulluğu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bu kurum kapsamında, yardım sağlama hedeflerine yardımcı olan birçok kurumda bulunmaktadır.

Dünya Bankası’na Üyelik

Dünya bankasının kolu olan IBRD’de hissedar olan 189 ülke bulunmaktadır. Dünya bankasına üye olmak için ilk olarak ülkenin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) katılması gerekmektedir. Dünya Bankası’nın hissedarlarının büyüklüğü, IMF’nin hissedarlarınınki gibi, bir ülkenin ekonomik büyüklüğüne bağlıdır.

Bir ülkenin IMF’ye ödemek zorunda olduğu kotanın %88,29’una denk gelen zorunlu abonelik ücreti vardır. Ayrıca, bir ülke 195 Dünya Bankası hisselerini satın almakla hükümlüdür. Bu alınacak 195 hisse senedinin %0,60’ı ABD doları cinsinden nakit olarak ödenmesi, %5,40’ı ülkenin yerel para birimi cinsinden ödemek zorundadır.

Dünya Bankası Tarihi

İkinci dünya savaşı sonrasında ülkeler savaş ile bir yere gelinmeyeceğini anlayınca ABD’nin Bretton Woods’ kasabasında ‘Birleşmiş Milletler Para Ve Finans Konferansı’ düzenlediler.

Konferansın yapılma nedeni, ikinci dünya savaşı sonrasında büyük zarar gören dünya ekonomisine yeni bir düzen getirerek, savaştan zarar gören ülkelerin kalkınmasını ve ekonomik istikrarın sağlamasına yardımcı olmaktı.

İlginizi Çekebilir :  İmar Barışı Nedir Nasıl Başvuru Yapılır Ve Kapsamı Nedir

Bu konferansta ‘ Uluslararası Para Fonu’ (IMF) ve ‘Uluslararası Yeniden Yapılan ve Kalkınma Bankası’ adıyla Dünya Bankası kuruldu. Banka 1944 yılında kurulsa da faaliyete 1946 yılında geçebildi ve 1973’e kadar Bretton Woods yasalarıyla beraber geçerli olmaya başlamıştı. Bu yasalar gereği sabit kur sistemi benimsenmiş diğer para birimleri dolara, dolarda altına endekslenmişti. Altından sonra en değerli para birimi dolar olmuştu diyebiliriz.

Bir süre sonra Marshall’ın yardımıyla Avrupa’nın kalkınmasını sağlanıldı ve Dünya Bankası’nın amaçlarında birtakım değişikliğe gidildi. Günümüzde banka, gelişmekte olan ülkelere kredi sağlayan kalkınma bankasına döndü.

Dünya Bankası

Dünya Bankasının Görevleri Nelerdir?

  • Dünya bankası ülkelerde belirli başlı reformlar yapar veya belirli projeler yapmaya teşvik ve yardım eder.
  • Uzun vadeli ekonomik kalkınma sağlamak,
  • Yoksulluğu azaltmak,
  • Gelişmekte olan ülkelere kredi verir.

İlginizi çekebilecek olan diğer makalemiz İMF Nedir Amaçları Ve Temel Görevleri Nelerdir konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ