DGS Nedir Ne Zaman Yapılır Kimler Katılabilir Ve Sınav Zor Mudur
ÖSYM tarafından yapılan sınavları ve bu sınavlar hakkında bilgi ve yorumları Bilginler ekibi olarak Eğitim bölümümüzde siz değerli takipçilerimiz için tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise DGS Nedir Ne Zaman Yapılır Kimler Katılabilir Ve Sınav Zor Mudur başlıklı makalemizi inceleyelim.
DGS
Üniversitelerin örgün veya açık öğretim programlarında meslek yüksek okulu öğrencisi veya mezunu kişilerin eğitimlerini 4 yıllık lisans eğitimine tamamlayabilmeleri için yapılan sınavdır. Dikey Geçiş sınavı denilen sınav 2 saat 40 dakika süre içerisinde 60 soru sayısal 60 soru sözel olmak üzere 120 sorudan oluşmaktadır. Sınavda yaptığınız her dört yanlış bir doğrunuzu götürmektedir.
İçerik
Dgs sınavı senede bir yapılmaktadır ve geçerlilik süresi bir yıldır ve sınava girme sayısıyla alakalı bir kısıtlama yoktur. Her yıl ÖSYM takvimine göre tahmini Temmuz aylarında yapılır. Dgs başvuruları tahmini olarak Mayıs ayının 15. sonrası başlamaktadır.
Ön lisans Başarı Puanı Dgs sınavı için gerekli bir puandır. Bu puan Dgs’ye başvuran kişilerin bitirme yılındaki diploma notu göz önüne alınarak hesaplanır. Mezun durumunda olmayarak sınava giren öğrenciler için not ortalaması aracılığıyla ÖBP hesaplanmaktadır. ÖBP puanı elde edilmesi için kişinin not ortalaması/diploma notu 100’lük sisteme çevrilerek 0,8 ile çarpılmalıdır.
ÖBP Puan Hesaplama
Örnek vermemiz gerekirse;
Not ortalaması 2.50 olan bir öğrencinin 100’lük sisteme çevrilmiş hali 2.50 x 25 = 62.5 62.5 x 0.8 = 50 şeklinde hesaplayabiliriz. ÖSYM ÖBP puanını hesaplayabilmek için ilgili okulların son sınıf öğrencilerinin akademik not ortalamalarını öğrenci işlerinden alarak sistemine geçirir. Sınava girecek öğrenciler akademik not ortalamalarına ais.osym.gov.tr ‘den ulaşabilirler.
Sınav sonucunun puanlanmasında Matematik ve Türkçe net sayısı (4 yanlış 1 doğruyu götürerek hesaplanır) ÖBP puanı ve taban puan ön plandadır.
DGS Tercih Süreci
Dgs Tercih Süreci
DGS sınavının tercihleri sınav sonuçları açıklanmasından birkaç gün sonra başlamaktadır. Adayların sadece mezun oldukları bölümlerle alakalı olarak 30 tane tercih yapma hakkı bulunmaktadır. Yerleşememe durumunda öğrenciler için ek yerleştirme imkanından faydalanabilmektedirler. Sınavı kazanmış öğrenciler için seneye tekrar sınava girme durumunda ÖPS Puanı 0.8 ile çarpılmak yerine 0.45 ile çarpılmaktadır böylece bir miktar puan kesintisi olmaktadır.
DGS Sonrası Üniversite Eğitimi
Öğrenciler DGS sınavı ile yerleştikleri bölümlerde genellikle üçüncü sınıftan başlamaktadırlar. Fakat bazı üniversitelerde derslerin uyuşmaması durumunda daha önceki senelerden de başlayabilmektedirler. Hazırlık dil eğitimi olan bölümlere yerleşen öğrenciler muafiyet sınavında başarılı olmak zorundadırlar. Başarılı olmayan öğrenciler Yabancı Dil Hazırlık sınıfından devam ederler.
DGS Sınavı Zor mu
Her yıl ortalama 250 bin kişinin başvurduğu bu sınav lisans eğitimi için kısa bir yol niteliği taşımaktadır. Dört yıllık bölüme puanı yetmeyen öğrenciler için sene kaybetmemek adına iki yıllık bölüm tercih edip DGS ile dört yıla tamamlanabilir. DGS sınavı LYS sınavına göre daha az alanı ve konuyu kapsadığı için kazanma şansı yüksek bir sınavdır. Türkçe ve Matematik alanlarına iyice çalışan öğrenci sınavda kolaylıkla başarılı olacaktır. Ayrıca LYS sınavına oranla DGS sınavına katılım oldukça düşük olduğu için öğrenciler için yine bir avantaj sağlamaktadır. Bu sınava giren öğrencilerin bir çoğu meslek lisesi mezunu öğrencilerdir.
DGS sınavının dez avantajı olarak sınav süresini gösterebiliriz. 2 saat 20 dakika olan sınavda öğrenciler sürenin azlığından dolayı soruları çözmeyi yetiştirememekten şikayet etmektedirler.