Cuma Namazı Nedir Nasıl Kılınır Ve Hükmü Nedir
Tüm insanlığa gönderilen Hak dini İslam dininin hakkında bilinmesi gereken hususları Dini Bilgiler bölümümüzde nacizane sizlere aktarmaya çalışmaktayız. Bu yazımızda Cuma Namazı Nedir Nasıl Kılınır Ve Hükmü Nedir konulu makalemizi inceleyelim.
Cuma Namazı Nedir
Cuma günleri öğle namazı vaktinde kılınan 16 rekatlık namaza Cuma namazı denilmektedir. Cuma namazı farz-ı ayın olan bir namazdır. Farz bir ibadet olduğu Kur’an-ı Kerim, Sünnetler ve icma ile sabitlenmiştir. Kur’an-ı Kerim’de Cuma namazından bahsedildiği için Cuma suresi adlı bir sure bulunmaktadır. Rabbimiz bu surede kullarına şöyle buyurmaktadır: ‘Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırılınca Allah’ı anmak için (namaza) koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz (Cuma) kılınınca yer yüzüne yayılın da Allahın lütfunu arayın ve Allahı çok çok anın ki felah bulasınız’ (el-Cum’a 62/9-10).
Cuma Namazının Hükmü Nedir
Hadislerde Cuma namazının önemi noktasında bu namazı terketmenin günah olduğunu ve kuvvetli dereceye sahip bir farz ibadet olduğu belirtilmiştir.
Bu hadislere örnek vermek gerekirse: “Allah, önemsemediği için üç Cuma namazını terkeden kişinin kalbini mühürler” ve “Birtakım kimseler, ya cuma namazını terketmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafil kimselerden olurlar”.
İlk Cuma Namazı Peygamber Efendimiz hicreti sırasında Medine civarındaki Ranuna vadisinde yaşayan Salim b. Avf kabilesini ziyaret ederken namazgahta kıldırdığı kabul edilmektedir.
Müctehidlerin hepsine göre Cuma namazı farz olduğu için bu konuda icma meydana gelmiştir.
Cuma Namazından önce hatibin okuduğu hutbe namazın geçerli olması için şarttır. 16 rekatlık namazın iki rekatını kılmak farzdır. Namaza başlarken ilk olarak dört rekat olan ilk sünnet kılınır. İlk sünnet sonrasında hatip cami içerisinde ikinci ezan ve hutbe okur. Hutbe dinlendikten sonra kamet okunur ve cemaat Cuma namazının iki rekatlık farzı için niyet ederek hep birlikte kılınır.
İki rekatlık farz namazdan sonra dört rekat olan son sünnete niyet edilir.
Bu namazı bitirdikten sonra son öğle namazının farzını kılmak için niyet edilir ve öğle namazının farzı gibi Zühr-i ahir adı verilen namaz kılınır. Son olarak bu namazın devamında iki rekatlık sünnet namazı kılınır.
Kılınan namazların ardından teşbih çekilir Ayet-el Kürsi okunur dua edilir.
Cuma Namazı Nasıl Kılınır
Cuma günü öğle namazının yerine öğle vaktinde ezan okunduktan sonra Cuma namazının sünnetine niyet edilir. Cuma namazının ilk sünneti tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi 4 rekat olarak kılınır. İlk sünnet kılındıktan sonra imam hutbe için minbere çıkar ve hutbe okur. Hutbeden sonra Cuma Namazının Farzı kılınır. Başlarken “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya. Uydum hâzır olan imama.” diyerek niyet edilir. Daha sonra “Allahu Ekber” denerek Tekbir getirilir ve namaz başlar. Tekbirden sonra Sübhaneke okunur. Sübhaneke’den sonra bir şey okunmaz ve imamı dinlenir. Sonrasında cemaate uyarak ruku ve secde gibi namazın gereklilikleri yerine getirilir. İkinci rekatı da kıldıktan sonra son oturuş yapılır Ettehiyyatü, Salli Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.
Cuma namazının sünnetleri tıpkı öğle namazının dört rekatlık ilk sünneti gibi kılınmaktadır.
Cuma namazı sonrasında kılınan Zuhr-i Ahir Namazı kılınması konusunda bazı tartışmalar vardır. Bazı alimler kılınmasının gerekli olduğunu söylerken bazıları da kılınmasına gerek olmadığı görüşündedirler.