Bursa Cumalıkızık (Kınalı Kar) Köyü Tarihi Evleri Ve Gezilecek Yerleri
Bir dönem izleyicileri ekran başına kilitleyen Kınalı Kar dizisiyle tanıtımında zirve yapan Osmanlının ilk yerleşim alanlarından biri olan Cumalıkızık Köyü hakkında siz değerli takipçilerimize bilgiler sunmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda Bursa Cumalıkızık (Kınalı Kar) Köyü Tarihi Evleri Ve Gezilecek Yerleri konulu makalemizi inceleyelim.
İçerik
Cumalıkızık ( Kınalı Kar ) Köyü Nerededir
Kültür varlıklarımızın bir örneği olan ve doğal güzellikleri ile insanları kendine çeken Cumalıkızık köyü Bursa’da bulunmaktadır. Köy Bursa’nın doğu yönünde Ankara yolundan 10 km ilerledikten sonra 3 km mesafededir. Ulaşımı gayet kolay olan bir konumda olan Cumalıkızık’a Bursa’dan belediye otobüsleri ve minibüsler ile gidilebilmektedir. Aynı zamanda Bursa Ray kullanarak Cumalıkızık’a 3 km mesafede inilebilir ve yine buradan kalkan minibüs ve otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Cumalıkızık Köyü ve Tarihi
Cumalıkızık Köyünde Osmanlı sivil mimarisinin en önemli örnekleri ile karşılaşmaktayız. Buram buram kültür kokan sokaklarda gezerken tarihi dokuyu da hissetmeniz mümkün olacaktır. Şuan orda bulunan 270 evin 180’ i hala oturumda olup bazılarında ise restorasyon ve koruma çalışmaları yapılmıştır. Cumalıkızık civarında 1969 yılında Ihlamurcu mevkinde Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen kilise kalıntıları bulunmuştur. Bu rastlanan kilise kalıntılarından bazı parçalar Bursa Arkeoloji Müzesinde saklanmaktadır. Osmanlı Beyliği kurulduktan kısa bir süre sonra bölgede hakimiyet sağlamıştır. 1326 yılında Bursa’yı fethetmiş ve bu bölgede kesin varlığını oluşturmuştur. Osmanlı halkı bu topraklara yerleşerek köyler ve kentler oluşturmuşlardır. İşte Cumalıkızık’ta Osmanlı’nın ilk yerleşim alanlarından biridir. Bu köy vakıf köyü olma özelliğiyle kurulmuştur. Vakıf köy olması mimarisine ve yaşam şekline yansımıştır.
Uludağ eteklerinde aralarda vadi ve eteklerin arasına sıkışmış köylere kızık adı verilmiştir. Bu köyler konumlarına ve özelliklerine göre kızık kelimesiyle buluşturulmuştur. Derekızık. Fidyekızık, Cumalıkızık’ı bu köylere örnek verebiliriz. Cumalıkızık’ın ise isim sebebi her Cuma çevre köylerden gelenlerin Cuma namazını bu köyde kılmalarıdır.
Cumalıkızık ve Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi
Cumalıkızık köyü iyi korunması ve tarihteki önemi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmiştir. Köyün yerli turistlerce bilinmesi kadar yabancı turistlere adını duyurmasında bu kabul etkili olmuştur.Bir diğer yandan tüm Türkiye tarafından bilinen köyün tanıtımında oldukça büyük bir paya sahip olan Kınalı Kar dizisini de hatırlatmakta fayda vardır. Bu dizi sayesinde tarihi köy tüm Türkiye tarafından tanınarak reklamı yapılmış oldu.
Harika Köy Kahvaltısı İçin Güzel Mekanlar
Cumalıkızık’ı gezmeniz için 1-2 saatinizi ayırmanız yeterlidir. Hafta sonları kahvaltılarının en çok tercih edilen mekanlarından olan Cumalıkızık’ta harika köy kahvaltıları hazırlanmaktadır. Köylülerin yaptıkları gözlemeler, köy ekmekleri, mantılar sizi ziyafete davet etmektedir.
Yaklaşık 700 yıllık tarihe sahip köyde zamanda yolculuk yaptığınızı hissetmeniz mümkün. Genelde moloz, kerpiç ve ahşaptan yapılmış rengarenk evler, meydanlarında cami, hamam, çeşme gibi alanlar bulunan köy; Bursa’ya çok yakın mesafede olmasına rağmen asimile olmamıştır. Burada bulunan gezilecek yerlerin başında Küpeli Ev gelmektedir. UNESCO Derneği Proje Uygulama Evi olarak karşınıza çıkan ve yaklaşık 350 yıllık bir tarihe sahip olan ev eskiden bu köyde yaşayanların eşyalarının sergilendiği ve sadece Bursa ‘ya özgü eşyaların bulunmasına dikkat edilen bir evdir. Köyün meydanında bulunan Cumalıkızık Cami yapılma zamanı net olarak bilinmese de Selçuklu mimarisi ile yapılmıştır ve yaklaşık 300 yıllık tarihe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Caminin tam yanında taşlarla örülmüş bir hamam bulunmaktadır. Bu hamam Osmanlı mimarisinin özelliğini taşıyan bir tarihi eser olarak köyde karşınıza çıkacak güzelliklerdendir.
Cin Aralığı Ve Hikayesi
Köyde bulunan Cumalıkızık Müzesi Pazartesi hariç her gün 09.00-17.30 arasında açık olan ve halkın gelenek ve göreneklerinin sergilendiği, tarihi bir havaya sahip müzedir. Yine tarihi bir hikayeye sahip Cin Aralığı adı verilen 3 karış genişliğindeki aralık Cumalıkızık’ta karşınıza çıkacak mekanlardan. Bu aralığının hikayesine göre Kurtuluş Savaşında düşman askerlerin bu sokağa girince bir anda ortadan kaybolmaları yüzünden onları cinlerin kaçırdığı söylemini oluşturmuştur. Böylece bu aralığa Cin Aralığı denmiştir. Gelen turistlerin bol bol fotoğraf çekindiği yerlerin başında Cin Aralığı gelmektedir.
Köyün meydanında bir Pazar bulunmaktadır. Köylülerin kendi emekleri ile yaptıkları reçeller, gözlemeler, erişteler ve daha bir çok ürün burada bulunan tezgahlar da satılmaktadır. Ayrıca bu köyün kendine özgü şifalı otlarını, kestanesini bu pazarda bulmak mümkündür.
İlginizi çekebilecek olan diğer yazımız Bursa Gölyazı Köyü Tarihi Tanıtımı Ve Turistik Bilgileri konulu makalemiz için linke tıklayınız.
Yazın Turkiye ye geldiğim zaman gelip Cumalıkızıkta kahvaltı yapmak istiyordum, şimdi daha da istiyorum❤️❤️