Biyosistem Mühendisliği Nedir İçeriği Taban Puanları Ve Çalışma Alanları
Biyosistem Mühendisliği Bölümü, biyosistem mühendisliği mühendislik bölümlerinin tümünü bir arada barındıran biyolojik olarak sistemlerin ve süreçlerin uygulanmasını kapsayan bir mühendislik dalıdır.Buradaki yazımızda sizlere Biyosistem Mühendisliği Nedir İçeriği Taban Puanları Ve Çalışma Alanları hakkında bilgiler vereceğiz.
İçerik
Biyosistem Mühendisliği Nedir
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte gelecekte çok iyi bir iş alanı görülen biyosistem mühendisliği mühendislik alanlarını bir arada sentezleyerek biyolojik olarak sistemlerin ve süreçlerin uygulanmasını kapsayan bir mühendislik dalıdır. Mühendisliğin hedef alanı hızla ilerleyen global dünya da her konuda meydana gelecek sorunlara çözüm kaynağı ve alternatif çözümler üretmektir. Mühendis adaylarının başvurabileceği bu bölüm 2009 yılından itibaren ülkemizde bazı üniversitelerde okutulmaktadır. Kendi içerinde 4 ana bilim dalı bulunmaktadır. Tarımsal Enerji Sistemleri, Tarımsal Yapılar, Tarımsal Makine Sistemleri ve son olarak Arazi ve Su kaynakları olmak üzeredir. Fakülte eğitimi 4 yıl sürmektedir. Bazı üniversitelerde %30 zorunlu İngilizce mevcut olup 1 yıl hazırlık ile beraber 5 yıl eğitim yılı olarak belirlenmiştir. Biyosistem Mühendisliği için tercih yapmak için Sayısal Bölümün MF puanı hesaplanmaktadır. Taban puanları 217,045 ile 255,670 arasındadır. Her geçen gün tanınmaya başlayan ve yükselişe geçen bölüm taban puanlarının artacağı ve çok talep göreceği söylenmektedir.
Biyosistem Mühendisliğinin Amaçları
- Enerji kaynaklarının verimli bir biçimde üretilmesi tüketilmesi projelendirilmesi ve işletilmesi
- Tarım ürünleri ve gıda ürünlerinin üretimi ve tüketimi konusunda çevre şartları ve ürün verimlilikleri göz ardı edilmeden tasarımı projelendirilmesi ve işletilmesi,
- Çevre şartına uygun tesislerin, binaların ve yapıların doğru ve düzenli bir biçimde tasarlanması ve projelendirilmesi,
- Suyun tarım içerisinde kullanılması, tarla başına tüketilecek suyun tanımlanması ve planlanması, drenaj sistemleri, arazinin ıslahlaştırılması ve suyun kullanım projelerinin planlanması ve işletilmesi,
- Göl, gölet, nehir suları tarım alanları, erozyon önlenmesi toprağın iyileştirilmesi, doğru ve verimli bir biçimde kullanılması
- Tarım aletlerinin ve tarım makinalarının tasarlanması, imalatı, hazırlanması ve projelendirilmesi,
- Tarım aletlerinin ithalat, ihracatı ve ruhsatlandırılması incelenmesi ve analizlerini yapmaktadır.
Biyosistem Mühendisliği Çalışma Konuları ve Ders İçerikleri Nelerdir?
Tarım alanında gelişen otomasyon ve yeni teknolojiler, tarımda uygulanan ve uygulanabilecek hassas tarım teknikleri, makinalar ve enerjiler, bitki ve hayvan kökenli mekanizmalar, tarımsal yapılanmalar, arazi kaynakları ve su kaynaklarının geliştirilmesi, kırsal alanların geliştirilmesi enerji sistemlerinin geliştirilmesi gibi birçok konular içermektedir.
Mühendisliğin ders içeriklerine bakıldığı zaman üniversiteler arası değişkenlik görülmektedir. Genel olarak baktığımızda; Genel Biyoloji, Genel Fizik, Genel Kimya, Mukavemet, Akışkanlar Mekaniği, Bitki Fizyolojisi, Betonarme, Reinforced Concrete, Strength of Materials, Biyosistem Mühendisliğinde Termodinamik, Zemin Mekaniği, Tarım Makinaları Prensipleri, Arazi Toplulaştırma Projelenmesi, Tarım Traktörleri, Sulama makineleri, İrrigation Machines, Genel Jeoloji, Genel Ekonomi, Hayvansal Üretim, Hassas Tarım, Tarımsal İnşaat, Güç Hidroliği, , Havza Yönetimi, Kırsal Alan Çalışmaları, Arazi Çalışmaları, Sulama Projeleri ve bunlar gibi zorunlu ve seçmeli olmak üzere bir çok dersler okutulmaktadır.
Biyosistem Mühendisliği Bölümünün Okutulduğu Üniversiteler
- Adnan Menderes Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- Bozok Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- Erciyes Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- GaziosmanpaÅŸa Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- IÄŸdır Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- KahramanmaraÅŸ Sütçü İmam Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- Mustafa Kemal Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- Namık Kemal Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- Necmettin Erbakan Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- Siirt Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
- UludaÄŸ Üniversitesi – Ziraat Fakültesi
Yukarıda adı geçen üniversitelerde Biyosistem Mühendisliği bölümleri bulunmaktadır. Buraya başvuran öğrenciler Ziraat Fakültesine bağlı Biyosistem Mühendisliği’nden mezun olmaktadırlar.
Biyosistem Mühendisliği mezunları ne iş yapar? Nerede Çalışabilirler?
Bölümde ilerlemek isteyen mezun arkadaşlar üniversitelerin başvuru yayınladıkları tarihlerde başvurarak eğitim görevlisi olarak çalışma imkânı bulabilmektedir.
Kamu İş Olanakları
Devlet memuru olarak çalışmak isteyen mezun arkadaşlar, KPSS sınavına girmek zorundadırlar. KPSS’nin P3 puanından 75 ile 90 arasında aldıkları puan ile atamaları yapılmaktadır. Ataması yapılacak olanlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, Orman ve Su işleri bakanlığında, DSİ, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve kırsal alanları Destekleme Kurumu, Tarımsal Araştırma Enstitüleri ve bunlara bağlı kurumlarda çalışabilmektedirler.
Özel Sektör İş Olanakları
Özel sektörde çalışmayı düşünen mezunlar için  Müteahhitlik Firmaları, Sulama Drenaj Firmaları, Özel Mühendislik ve Danışmanlık Büroları, Tarıma dayalı Uluslararası Kurumlar, Büyük Sulama İşletmeleri, Tarım İşletmeleri, Hayvancılığa ve Gıdaya Dayalı Makine Sanayi, Yenilenebilir Enerji Üretim Şirketleri, Tarım ve Sulama Kooperatifleri ve Traktör sanayi gibi birçok alanda çalışma imkanları bulunmaktadır.
Kardeşim önümüzdeki sene üniversite sınavına girecek ve biyosistem mühendisliği düşündüğü tercihler içerisindeydi. Yeni ve yaygın olmayan bir bölüm olduğu için kafamızda bazı soru işaretleri vardı. Biyosistem mühendisliğine dair kapsamlı ve bilgilendirici olarak hazırladığınız bu yazınız sayesinde bilgilendik.
Özverili çalışmanız ve gündemin gerisinde kalmadan bizi bilgilendirdiğiniz teşekkürler
Yazı için çok teşekkürler. Ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan Biyosistem Mühendisliği bölümü için verdiğiniz bilgiler, tercih yapacaklar için ışık kaynağı olacaktır.