Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC Nedir Ve Kurucu Üyeleri

Dünyadaki ekonomik işbirliği teşkilatlarını ve ekonomi alanındaki gelişmeleri Bilginler.net ekibi olarak Ekosektör bölümümüzde siz değerli takipçilerimize aktarmaya çalışmaktayız. Bu yazımızda ise Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC Nedir Ve Kurucu Üyeleri konulu makalemizi inceleyelim.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü APEC

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü APEC Nedir

Dünya ekonomisinin %60‘ını temsil eden Büyük Okyanus kıyısındaki 21 ülkenin katıldığı bir örgüt olan APEC’in açılımı Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği‘dir. İngilizcesi Asia-Pacific Economic Cooperation olan örgüt bölgesel olarak ekonomik, ticaret ve yatırım, iş birliği konuları üzerinde dayanışma sağlamak için bir araya gelmektedir. Örgütün tüm eylemleri APEC Sekreterliği önderliğinde üye ülkelerin yılda bir düzenlediği toplantıları içererek yürütülür.

Yılda bir toplanarak yapılan toplantılar APEC Ekonomik Liderler Zirvesine üye olan ülkelerin devlet başkanlarının katılımı ile gerçekleşir. Bu katılan ülkelerden farklı olarak Tayvan devlet başkanlığı seviyesinde değil bakan seviyesinde katılım sağlamaktadır. Örgütün Zirvesi her yıl üye olan farklı ülkelerde yapılmaktadır. Örgütün kendine adet olarak edindiği ilginç bir detay vardır. Bu örgüte üye olan ülkeler her yıl yapılan Zirve’de; Zirve’nin gerçekleştiği ülkenin ulusal kıyafetlerini giyerek katılım sağlamaktadırlar. Tüm ülke liderleri o ülkenin kıyafetlerini giyerek ulusal anlamda bir bütünlük sağlarlar.

APEC Kuruluşu

ABD ve Japonya’nın destekleri özellikle ön plana çıkartarak kurulan APEC’in temel hedefleri 1994 yılında Endonezya’nın Bogor kentinde gerçekleşen Zirvede oluşturulmuştur. ‘Bogor Hedefleri’ adıyla adlandırılan bu hedeflerin kapsamından bahsetmemiz gerekirse; Ekonomik alanda ve teknik işbirliğinin sağlanması, Ticaret ve yatırımın serbestleştirilme çalışmaları, Ticari Faaliyetler ve iktisadi etkinliklerin kolaylaştırılması olarak sıralayabiliriz. Bogor Hedeflerinin faaliyete koyulması amacıyla Osaka Eylem Ajandası hazırlanarak 1995 yılında Bogor Hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilk adım atılmıştır.

İlginizi Çekebilir :  FOREX Nedir Ve Önemli Noktaları Nelerdir

APEC’e üye olan ülkelerin en temel amacı ekonomik konular açısından şekillensede ülkelerin Bangkok Hedefleri yoluyla uluslararası olan terörizmle yapılan mücadele ve kitle imha silahlarının ortadan kaldırılması, Busan Hedefleri dıoğrultusunda genel sağlık problemleri, Sydney Hedefleri doğrultusunda ekonomik açı ile oluşan ticaretin sosyal boyutları, Lima bildirgesi ile gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasındaki meydana gelen uçurum, küresel iklimdeki değişiklikler, enerji güvenliği vb konularda masaya yatırılmaktadır.

APEC Yapılanması

APEC’in içinde bulunan yapılanmada  üst düzey komiteler; Liderler Zirvesi, Ekonomik Komite, Ticaret ve Yatırım Komitesi, Üst Düzey Yetkililer Ekonomik ve Teknik İşbirliği İcra Komitesi, Bütçe ve Yönetim Komitesi’dir. Bunun yanında APEC’in kapsamında bulunan önemli işleve sahip olan İş Dünyası Tavsiye Konsülü’ faaliyet göstermektedir. Bu kurum iş dünyası açısından raporları düzenlemektedir.

Büyük Okyanus kıyısındaki ülkelerin çoğunun üyesi olduğu örgüt üyelerine ‘üye ekonomi’ adıyla hitap eder. Bu örgüt içinde faaliyette bulunan 21 ülke bulunmaktadır.

APEC Üye Ülkeler

APEC Kurucu Üyeleri

Üye Ekonomiler; Avustralya, Brunei, Kanada, Endonezya, Japonya, Malezya, Filipinler, Yeni Zelanda, Singapur, Güney Kore, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan, Hong Kong, Çin, Meksika, Papua Yeni Gine, Şili, Peru, Rusya , Vietnam ülkeleridir.

Hindistan örgüte girme talebinde bulunduğunda ve ABD, Japonya ve Avustralya olumlu tepki gelmesine rağmen katılım konusu diğer ülkeler tarafından hala karar aşamasındadır. Güç dengesinin Asya’ya doğru kayacağı korkusu ile Hindistan katılım talebi karara bağlanmamıştır.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir diğer makalemiz olan OECD Nedir Hedefleri Üye Ülkeler Ve Türkiye konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ