Asperger Sendromu Nedir Nedeni Otizm İle Farkı Ve Tedavisi
Asperger Sendromu, kısaca temel becerilerin gecikmesi durumu olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımızda Asperger Sendromu Nedir Nedeni Otizm İle Farkı Ve Tedavisi konulu yazımızı inceleyeceğiz.
İçerik
Asperger Sendromu Nedir
1944 yılında Avusturyalı doktor Hans Asperger tarafından ortaya çıkarılan Asperger Sendromu Otizm başlığı altında kalan bir durumdur ve gelişimsel bir bozukluk olarak adlandırılır. Temel becerilerin gecikmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. İnsanlarla sosyalleşememe, içine kapanıklık, iletişim sorunu gibi temel belirtiler göstermektedir. Otizme benzer şekilde tedavi edilerek iyileştirilemeyen ve ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır.
Asperger Sendromu Nedeni
Hans Asperger’ın yaptığı araştırmalarda bu rahatsızlığın nedeni olarak kalıtsal faktörlerin varlığına rastlamıştır. Aspenger Sendromu Otizme göre daha kalıtsal bir rahatsızlıktır ve genetik bileşeni daha güçlüdür. Muhtemelen bir gen vasıtası ile kalıtsal bir özellik taşımaktadır fakat bu genin adı henüz belli değildir.
Otizm Ve Asperger Sendromu Arasındaki Fark
Otizm ile Aspenger Sendromunun farkı olarak Aspenger Sendromunda dil ve konuşma becerisinde gelişim geriliği bulunmaz. Aspenger Sendromu kendini daha çok büyük yaşlarda ortaya çıkartır. Genellikle 4-11 yaşları arasında teşhis konulabilmektedir. Sosyal etkileşimde bozukluklar, aşırı içine kapanıklık, bilişsel gelişim eksikliği, tekrar eden davranışlar bu hastalıkta görülen durumlardır. Tıpkı otizmdeki gibi Aspenger Sendromunda da erken teşhis çok önemlidir.
Asperger Sendromu Belirtileri
Rutin şeyleri seven Bu sendroma sahip çocuklar iki yaşlarında konuşmaya başlarlar. Konuşabilmelerine rağmen muhabbet etme de muhabbet sürdürmekte sıkıntı yaşarlar. Karşılarında konuşan kişinin ses tonu farklılıklarını algılayamazlar. Mecaz söylem ya da espri ifadelerini anlamaları çok güçtür. Konuşmaları çok resmidir. Sevdiği bir konuda çok konuşabilir tek başına sohbet edebilmektedir. Bu konu hakkında detaylara inerek ısrarcı davranış gösterebilirler. Motor becerilerini öğrenmede zorluk yaşarlar. Bu belirtiler ile karşılaşıldığında Aspenger Sendromu ile karşı karşıya kalınabilir. En temel ve değişmeyen belirti asosyallik ve içine kapanıklıktır.
Asperger Sendromu Tedavisi
Aspenger Sendromunun tedavisi kişinin yaşına uygun olarak sosyal, iletişimsel ve mesleki beceriler öğretilerek sürdürülmektedir. Müdahale ne kadar erken yapılırsa kişi için o kadar iyi olacaktır. Gerekli görülen durumlarda anksiyete, duygu patlamaları ve obsesif davranışlarla baş edebilmek için ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Psikolog eşliğinde Davranış terapisi yine bu rahatsızlıkla baş etme yöntemi olarak uygulanmaktadır. Konuşma Terapisi, Fiziki ve mesleki tedaviler ve özellikle evde uygulanacak olan davranışsal teknikler Aspenger ile mücadelede önemli tedavi yöntemleridir.
Asperger Sendromlu Ünlüler
- Leonardo Da Vinci (1452 – 1519)
- İsaac Newton (1643 – 1727)
- Benjamin Franklin (1706 – 1790)
- Johann Wolfgang Von Goethe (1749 – 1832)
- Ludwing Van Beethoven (1770 – 1827)
- Napolyon Bonapart ( 1769 – 1821)
- Vincent Van Gogh (1853 – 1890)
- İsaac Asimov (1920 – 1990)
- Marilyn Monroe (1926 – 1962)
- Elvis Presley (1935 – 1977)
- Bill Gates ( 1955 – ….)