Anoreksiya nedir, tanısal özellikleri, belirtileri nelerdir?

Çağın Hastalığı; ANOREKSİYA

Kısa ve net bir ifade ile anoreksiya; iştahsızlık anlamına gelmektedir. Anoreksiya dediğimiz şey; genel anlamda ergenlik dönemi itibariyle görülen bedensel, fiziksel ve psikolojik değişiklikler ile yeme bozukluğu alt grubu olan çağımız hastalığıdır. Aslında iştah kaybı ve bunun duygusal sorunlar ile birleşmesi anoreksiyanın tanımlanması içinde yeterli olacaktır. Anoreksiya nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır tedavi sürecinde hemen sonuç alınabilir mi gibi soruların yanıtlarını bilginler.net olarak Sağlık & Yaşam kategorimizde siz takipçilerimizle bilgilerimizi paylaşacağız.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nedir?

Her ne kadar günümüzde yaygın bir hastalık olarak gözükse de tarihi 1500’lü yıllara dayanmaktadır. Ortaçağlarda kadınlar; kendilerini daha iyi ve güzel hissetmek, beğendirmek için ya da çok yemenin iyi bir şey olmadığı dini olarak düşünmektedirler. Anoreksiya daha çok bayanlarda gözlenen bir rahatsızlıktır. Bayanların %90 ila %95 inde görülmektedir. Ancak erkeklerde de ciddi bir problem şeklinde görülmeye başlanmıştır. Bayanlarda bu durum genellikle daha çok ergenlik çağında başlamakta iken erişkinlik döneminde de rastlanmaktadır. Bunun nedeni ise; ergenlik döneminde benmerkezcilik dediğimiz, bireyin kendini tek ve biricik görmesidir. Bu kişiler de daha iyi ve güzel bir vücuda sahip olmak, kilo almaktan korkmak, daima kendini kilolu hissetmek vb. durumlar olarak gözlenmektedir. Bu kişiler çok zayıf olsalar bile kendilerini diğer insanların gözünde kilolu görmektedirler. Uzmanlar ayrıca bu rahatsızlığı taşıyan bireylerin bir sonraki nesillere aktarılabileceğini, kardeşlerde aynı şekilde yaşanabileceğini genetik olduğunu söylemektedir.

İştahsızlık

Anoreksiya tanısal özellikleri, belirtileri nelerdir?

Bu kişilerin yemek yeme alışkanlıklarında bozukluklar görülmektedir. Bu kişilerde değişik davranışlar gözlenmektedir. Genel olarak hastalık belirtilerine baktığımızda;

  • Kendi yaş grubu içerisinde boy ve kilo uzunluğu oranını kabul etmeme ve bunu fazla görmesi
  • Yine kendi yaş grubu içerisinde kilosu normal ağırlıkta iken kilo almaktan çok korkması ve telaş yapması
  • Vücut şeklinde dış görünüşünde bir anormallik olduğu hissine kapılması ve zayıf olduğunun farkına varamaması
  • Bayanlarda görülmesi gereken menstruasyon döngüsünde (adet dönemi)  3 ay aksaklık olması
  • Meydana gelen durumları her zaman kontrol altında tutma ve mükemmel olma çabası
  • Güven konusunda problem yaşaması
İlginizi Çekebilir :  İBAN Numarası Nedir Ve İban Numarası Nasıl Öğrenilir

Anoreksiya hastalığının nedenlerine baktığımızda genetik olarak aileden gelen biyolojik faktörler, kişinin kendini daha zayıf hissetmek istemesi veya aşırı kilolu hissetmesi gibi psikolojik faktörler ve ince görünmenin popüler olması ile çevresel faktörler olarak tanımlayabiliriz.

Anoreksiya Tedavisi

Anoreksiya hastalığında tedavi var mı? Tedavi için nereye başvurmak gerekir?

Anoreksiya’nın tedavi yöntemine bakıldığında ilk olarak şunu söylemek gerekir; uzun, aşamalı ve zor bir tedavi sürecidir. Bu kişiler kendi istekleri ile tedavi olmaya meyilli değillerdir, kesinlikle psikolojik olarak teşvik edilmelidirler. Burada doktor ile hasta arasında güvenli bağlanma gerekmektedir. Aralarında oluşacak güvenli bağlanma ile kalıcı ve ilerleyici bir tedavi süreci başlanmış olacaktır. Buna ilave olarak aile, hekim ve hasta arasında işbirliği de önemlidir. Çünkü bu kişiler de depresyon hali belirgindir ve psikolojik desteğe ihtiyaçları vardır. Bunlara ilave olarak antidepresan ilaçlardan destek de alınmaktadır. Eğer bu kişiler tedaviyi reddederlerse daha ileri seviyede bir durum söz konusudur ve komalık olabilirler. Komalık durumunda olan hastalar eğer hızlı biçimde tedavi edilemez ve dönüt alınamazsa hastalık ölüm ile sonuçlanabilmektedir.

Sonuç olarak; aneroksiya yani iştahsızlık hastalığı kişilerin kendisinde özgüven eksikliği ile başlamaktadır. Kişinin kendisine güvenmemesi sonucu, aşırı kilolu olmaktan korkma devamlı kilo verme isteği vb. durumlar gibi psikolojik, biyolojik ve çevresel sorunlardan oluşmaktadır. Bu tip hastaların tedavileri bittikten sonra tekrar aynı hastalığa yakalanma ihtimalleri vardır. Tedavi kesin olarak hastalığı bitirmeyebilir. İyi bir uzman yardımı ile hastalığınızı kabul edip tedavi olmanızı tavsiye eder, sağlıklı günler dileriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. ılgaz dedi ki:

    Çok yakın bir arkadaşım kısa süre içinde 15 kilo verdi ve ideal kilosunun 7 kilo altında. Ve hala zayıfladığını kabul etmiyor aynada hala kendisini eskisi gibi gördüğünü söylüyor. Kilo verdiğini söylenlerin onunla dalga geçtiğini düşünüyormuş ve hepsine sinir oluyormuş. Sizce arkdasımdaki bu durum ne kaynaklı olabilir. Ve bilgileriniz için teşekkür ederim.

  2. admin dedi ki:

    Merhabalar .Arkadaşınız anlattığınız kadarı ile yukarıdaki anoreksiya belirtileri ile uyuşmaktadır.Ancak siz yine de en kısa zamanda kendisini ikna ederek ve konuyu ailesi ile paylaşarak biz uzmandan yardım almanızı tavsiye eder sağlıklı günler dileriz. Hoşçakalın

  3. Doğan Özmen dedi ki:

    Egzama hastalığı hakkında bilgi verirmisiniz.

    1. admin dedi ki:

      Tabiki en kısa zamanda

BİR YORUM YAZ