ALS Nedir Neden Olur Belirtileri Ve Tedavisi
Sağlıklı ve bilinçli toplum oluşturma ilkesiyle Bilginler.net ekibi olarak Sağlık & Yaşam bölümümüzde hastalıkları tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise ALS Nedir Neden Olur Belirtileri Ve Tedavisi konulu makalemizi inceleyelim.
İçerik
ALS Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi
Amiyotrofik Lateral Skleroz yani ALS, bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık yavaş yavaş ilerlediği için sinsi olarak kabul edilir. Vücudun hareket mekanizmasını doğrudan etkilemekte ve kişinin yaşam kalitesini epey düşürmektedir. Hastalığın en önemli göstergesi, motor sinirleri bloke etmesidir. Bu durum kişinin kaslarını kullanamamasına neden olmaktadır ve ilerleyen evrelerde felç gerçekleşmektedir.
Hastalığa Neden Olan Etkenler
Hastalığın neden oluştuğuna dair herhangi bir bilgi henüz mevcut değildir. Yapılan çalışmalar, genetik faktörlerin bu konuda etkisiz olduğunu göstermiştir. Bu nedenle ALS’nin genetik bir geçirime ait olduğun ispat edilememektedir. Beyindeki motor nöronların aktivitelerini neden kaybettiğine dair yapılan çalışmalar sonuca ulaşmamakla birlikte, kısa bir sürede sonuç yaşanacağı tahmin edilememektedir.
ALS Belirtileri
ALS hastalığı, MS, Parkinson ve Alzheimer gibi yavaş seyretmektedir. Bu sebeple kişilerin büyük bir çoğunluğu hastalığı ilk aşamada fark edememektedir. Ancak Amiyotrofik Lateral Skleroz hastalığının belirtileri şu şekildedir;
Gözle görülür kas güçsüzlükleri. Daha çok kol ve bacaklarda hissedilmektedir.
Ağızda biriken tükürük. Yutma refleksinin uygulanamaması.
Kol ve bacaklarda kasların deformasyonundan dolayı incelemeler.
El ve ayak işlevlerinde bozukluklar ve kısmı hareketsizlik.
Vücudun birçok yerinde görülebilen kramplar.
Bunlar genel olarak ALS’nin belirtileri olurken, bazı insanlarda daha hafif veya ağır izleyebilmektedir. Bununla birlikte herhangi bir psikolojik veya cinsel bozukluklar hastalarda gözlenmez. Diğer hastalıklara göre bu durumların yaşanmayışı hastalığın teşhisini geciktirmektedir. Bu sebeple kişilerin belirtileri görmeleri durumunda doktor kontrollerini ihmal etmemeleri gerekecektir.
ALS Tanı Koyma Süreci
Hastaların kendi sorunlarını anlamaları oldukça güçtür. Çünkü ALS’nin vermiş olduğu belirtiler, başka hastalıklarda da görülebilmektedir. Bu nedenle tanı, alanında uzmanlaşmış bir nöroloji doktoru tarafından konulabilir.
Hastalığın tanısını koymak için doktorlar ilaçlı veya ilaçsız MR yöntemlerini kullanabilirler. Ayrıca kas dokusundan parça almak da bu yöntemlerden birisidir. Bununla birlikte elektromiyogram ile kas hareketliliğinin tespiti de mümkün olabilmektedir. Teşhis 1 uygulama ile konulabileceği gibi, birkaç uygulamayla da konulabilmektedir. Burada hastanın ve hastalığın durumu önemli faktörlerdendir.
ALS Tedavisi
Hastalığı tam manasıyla tedavi etmek, günümüz tıp şartlarına göre henüz gelişmemiştir. Bu nedenle hastalığın henüz sonuçlandırılamadığını söylemek doğru olacaktır. Ancak ALS hastalarının yaşam kalitelerini arttırabilmek adına bazı tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler, daha çok semptomların iyileştirilmesine yöneliktir.
1995 yılında FDA’den onay almış nmda inhibitörü ihtiva eden ilaçların hastalığı pozitif anlamda etkilediği kayıtlara geçmiştir. Çalışmalara göre bu maddeyi içerisinde bulunduran ilaçlar, hastalığın negatif seyrini yavaşlatmakta ve kişinin yaşam standardını yukarı çıkarmaktadır. Buna rağmen ilaç kesildiği takdirde semptomlar tekrardan baş göstermektedir. Bu da hastalığın net bir tedavisinin henüz olmadığını göstermektedir. Kişilerin yapacağı en doğru hareket, doktorun söylediklerine kesin bir şekilde uymak ve belirtilen prosedürün dışına çıkmamaktır. İlerleyen dönemlerde ALS ile alakalı daha gelişmiş tedavi yöntemlerinin bulunacağı düşünülmektedir.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir diğer makalemiz Alzheimer Hastalığı Nedir Belirtileri Ve Tedavisi konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız.