Akaid Nedir Kaynakları Nelerdir Amacı Ve İçeriği Nedir
İçerik
Akaid Nedir
Akaid kelimesi “akide” kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkmaktadır. Akide kelimesinin kökü Akd olup “düğümlemek, gönülden bağlanılan” anlamını karşılamaktadır. İslam dininde bulunan Akaid kavramı “inanılması farz olan hususlar, dinin kural ve hükümleri, iman esasları ve inanılması gereken tüm konular” demektir. Akaid kavramı kısaca iman esaslarını içermektedir. İman esaslarını kapsayan ilme Akaid İlmi denmektedir.
Farklı devirlerde farklı metotlarla iman esaslarından bahsedilmiş ve bu konular Akaid İlmi çerçevesinde ilerlemiştir. Bu ilimle ilgili yazılan kitaplara Akaid Kitapları denmektedir.
Akaid İlminin İçeriği Ve Amacı Nedir
Akaid ilminin içeriğinde Allah’ın varlığı, sıfatları ve fiillerden bahsedilmektedir. Akaid ilminin amacı taklitten sakınmak, her yönünü araştırarak oluşan iman derecesine ulaşmaktır. Müslüman kişinin kalbine, fıtratına ve tabiatına en uygun olan imanı yerleştirmek akaid ilminin amaçları arasındadır. Bütün insanları tevhit inancında birleştirmek, Allah’ın varlığını ve birliğini tüm insanların duymasını sağlamak, anlatmak yine Akaid ilmi içerisinde bulunan amaçlardır.
Kaynakları Nelerdir
Akaid ilminin en mühim kaynağı Kur’an-ı Kerim ikinci olarak ise sahih olan hadislerdir. Akaidi oluşturan esaslar Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde hiçbir yorum gerektirmeyecek şekilde açık olarak yer almaktadır. Kur’an da Allah’a, peygambere, ahirete, meleklere, kaza ve kadere iman konularında bilgiler veren ayetler bulunmaktadır.
Hadis kitaplarında ise iman, cennet, cehennem, enbiya, kader ve kıyamet gibi konularda iman esasları üzerine açıklamalar bulunmaktadır. Bu sebeplerle Kur’anı Kerim (başta olmak üzere) ve sahih hadisler akaidin temelini oluşturmaktadır. Akaid ilminin kaynakları içerisinde duyu organları ve akıl bulunsa da bu kaynaklar doğrudan dini prensiplerin ve iman esaslarının belirginleşmesinde kaynak kabul edilmez. Ayet ve hadislerin üzerine akıl ve duyu organlarının verileri yorum ve ispat noktasında malzeme oluşumu sağlamaktadır. İman esaslarının belirgin olmasında tek kaynak olarak vahiy bulunmaktadır.
Bir Bütünü Oluşturur
Müslümanlığın akaidini meydana getiren esasların önem arz etmesinin sebebi kesin bir delile dayanmalarının yanında aşikar olarak ortada bulunmaları, mekan, zaman, birey ve halklara göre farklılık göstermemesidir. Akaid ilmindeki hükümler bir bütünü oluşturmakta olup bölme yapmak mümkün olmamaktadır. Yani bu hükümlerin bir kısmına inanıp bir kısmına inanmama durumu mümkün değildir.
Akaid ilmi çok önemli bir ilimdir. Müslüman kişinin İman ve inançla ilgili meseleleri öğrenmesinden önce, amelle ilgili olan meseleleri öğrenmek, ibadetlerini yanlış yapılmasına yol açabilir. Herkes önce akaid ilmini öğrenmek ve akaid ilminin esaslarına iman etmelidir.