20. yüzyılın en etkili iktisatçılarından Paul Samuelson Kimdir ?
Ekonomi, bilim, sanayi, edebiyat ve spor gibi alanlarda dünyaca ve ülkemizce tanınmış alanında uzman kişileri bilginler.net olarak tanıtmaya çalıştığımız Tanıyalım bölümümüzde 20. yüzyılın en etkili iktisatçılarından Paul Samuelson Kimdir inceleyeceğiz.
Paul Samuelson Kimdir
Paul Samuelson Kimdir
Amerikalı Samuelson, 20. yüzyılın en etkili iktisatçı bireylerinden kabul edilir. Ekonomiye matematiksel yöntemler getirdiğini ve aynı zamanda dinamik teorileri birbirine bağladığını söylemek isteriz. 1948 yılında yayınladığı İktisat adlı kitabı ekonomideki klâsik kitaplar arasında yer alır.
Paul Samuelson, Gary/Indiana’da Yahudi bir eczacının oğlu olarak dünyaya geldi ve henüz daha okul sıralarında olağanüstü matematiksel yetenekleri olan bir çocuk olarak hafızalara kazınmaya başladı. 1930‘lu yılların başında ortaya çıkan ekonomik buhran Samuelson’un ekonomik sorunlara karşı ilgisini uyandırınca, delikanlı Chicago’da geçen High School yılları sırasında iktisadi bilimlere doğru yönelmeye başladı. Liseyi bitirmesinin ardından devam ettiği Chicago Üniversitesi’nde, Sosyal Bilimler Araştırma Kurulu tarafından her yıl en iyi sekiz ekonomi mezununa verilen özel bursu almaya hak kazanan Samuelson, Cambridge’deki Harvard Üniversitesi’ne geçti ve burada Alvin Hansen‘in öğrencisi olarak hayatına devam etti.
Paul Samuelson Ekonomi Sahnesine Çıkıyor
Ukala ve egosuyla tanınan Samuelson, 1938‘de dış ticaret alanındaki ilk çalışmayı hayata geçirdi. Bu çalışmasının odak noktasında uluslararası mal alışverişindeki olanaklar ve ekstra olarak limitler bulunmaktadır. 25 yaşına geldiği zaman, Cambridge’de bulunan Institute of Technology, Samuelson’u ikna ederek kendisine profesör yardımcısı olarak çalışması için öneride bulundu. 1941‘de Foundations of Econoic Analysis (İktisadi Analizin Temelleri) adını verdiği ve önemini klâsik teorik fiziğin kurucusu Isaac Newton‘un çalışmalarıyla karşılaştırdığı çalışmasıyla, doktor ünvanına kavuştu. Samuelson, matematiksel yöntemleri entegre etmekle, ekonominin bir bilim disiplini olarak kabul edilmesine katkıda bulunan bireyler arasındadır. Bununla birlikte ekonominin hiçbir şekilde fizik gibi pozitif bir bilim olmadığı konusunda fikirleri vardır ve bunu her zaman söyledi.
Paul Samuelson
Samuelson 1945-1952 yılları arasında Amerikan Ekonomi Bakanlığına danışmanlık görevine başladı. Doktora çalışmasını 1947‘de yeniden yayınlamakla, dikkatleri tamamen üzerinde toplayan Paul Samuelson, bir yıl sonra Economics: An Introductory Analysis (İktisat) adlı kitabıyla adeta milyoner oldu. Takipçilerinde ilgi uyandıracak bir üslup ile ortaya çıkardığı bestseller olmuş bu kitapta inançlı bir piyasa ekonomisti olarak Paul Samuelson, istikrarın ve iktisadın yalnızca piyasa gücünü serbest bırakmakla sağlanabileceğini düşünen klâsik teorilerin karşısındaki oluşacak durumları ortaya çıkardı.
33 yaşındaki iktisatçı ekonomiyi zamana ve zamanın getirdiği yeni durumlara bağlı bir süreç olarak görmekteydi. Aynı kurumların ve insanların davranış biçimlerinin ve bununla birlikte ekonomi yasalarının da değiştikleri gibi, iktisat teorileri de değişmek zorundaydı ona göre. Samuelson bu sebeple iktisadi teorisinde dinamik (zamanın akışını dikkate alan) ve statik (belirli bir zamana bağlı) faktörleri birbirleriyle eş zamanlı olarak sürdürmeye çalıştı ve bundan doğan gereksinimle uygunluk teorisinin temellerini atmıştır. Samuelson metodi yaklaşım açısından, savaşın sona erdiği ilk senelerde John Maynard Keynes‘in etkisi nedeniyle oluşan genel ekonomik görüşlerin karşısında yer almıştır. Bu görüşün aksine, Samuelson matematiksel yöntemler yardımıyla ayrı ayrı ekonomik olayları ve süreçleri çözümleme uğraşı içerisindeydi. Paul Samuelson ayrıca “Kamu Malları Teorisi“ni kurarak, önemli bir adım attı.
Paul Samuelson Kitapları